Uzmanından bitki çayı uyarısı: Organ kaybına sebep olabilir
Diyetisyen Güneş Aksüs, "Bitki çayları bilinçsiz kullanıldığında zararlı olabilir. Mutlaka kararında ve dikkatli kullanılmalı" dedi.
Bitki çayları deyince aklınıza ne geliyor? Zararsız, kalorisiz, rahatlatan, iyi gelen, sağlık faydası olan çaylar... Peki ya her şey iyi mi? Hayır. Bazı bitkilerin faydaları olduğu kadar yan etkileri yani zararları da olabilir. Diyetisyen Güneş Aksüs “Önemli olan dozdur, yani ne zaman ne kadar ne içtiğiniz önemlidir. Bitki çayları yanlış kullanıldığında böbreğinize, kalbinize, karaciğerinize zarar verebilir hatta nakil olacak kadar organ kaybı yaşayabilirsiniz” diyerek bitki çayları hakkında uyarılarda bulunuyor. Bazı bitkilerin çok kuvvetli etkileri olduğunu, hatta bazı ilaçların bu bitkilerden yapıldığını anlatan Aksüs, bitki çayları hakkında merak edilenleri anlattı. Aksüs “Bu sebeple her bitkinin çayı içilemez. Bilmediğiniz bitkilerin çayını asla içmeyin. Tek seferde bir şey olmayabilir ama uzun sûre kullanımda yan etkiler ortaya çıkabilir” diyor.
‘Organ kaybı bile olabilir’
Her bitkinin aynı olmadığını anlatan Aksüs, şöyle devam ediyor: “Her bitkinin ne adı, ne kokusu, ne içeriği ne de tadı aynıdır. Coğrafi bölgelere göre bile bitkilerin tadı, kokusu, cinsi değişebilir. Kalitesi içilebilir olması için çok önemlidir. Yetiştiği toprak, kullanılan ilaçlar, toplama şekli bitkinin gelişimini etkiler. Bitkisel yazınca içiniz rahatlıyor mu? Rahatlamasın! Aman canım zararı yok tamamen bitkiselmiş demek çok tehlikeli. Bitkilerin farketmeden yanlış kullanımı ile vücudunuza çok büyük zararlar verebilirsiniz. Bitki çayları yanlış kullanıldığında böbreğinize, kalbinize, karaciğerinize zarar verebilir, hatta nakil olacak kadar organ kaybı yaşayabilirsiniz. ”
Tansiyon hastaları dikkat
Diyetisyen Güneş Aksüs, bitki çaylarının nasıl saklanacağı konusunda ise şu bilgileri veriyor: “Bitkilerin kök, yaprak, çiçek kısımlarını çay olarak kullanmak için aldığımız toz hallerini mümkün olduğu kadar hava almayan kapalı kutularda saklayalım. Karanlık ortamda güneş görmemesi ve sıcakta kalmaması da önemlidir. ” Aksüs, bitki çaylarının ne sıklıkla içilmesi gerektiğini de “Bunun cevabı kişiye göre değişebilir. Sağlık durumunun ve neden o bitki çayını içtiğiniz sıklığı ve sayısını etkiler. Örneğin, zayıflama diyeti yapıyorsanız, hiçbir sağlık probleiniz yok ise ödem atmak için kiraz sapı içebilirsiniz. Ama böbrek problemi yaşayan birine ödem atıcı çaylar önerilmez. Tansiyon ilacı kullanıyorsanız da bitki çaylarını çok kontrollü içmelisiniz” uyarısında bulunuyor.
Sindirimden sinire...
Diyetisyen Aksüs, bitki çayları ve bilinmesi gerekenleri şöyle özetliyor:
Adaçayı; Sindirim sistemini rahatlatır. Soğuk algınlığında kullanılır. Ağız, boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir. Ne kadar içilir? Günde 2-3 fincan içilebilir. Nasıl demlenir? Kapaklı bir fincanda üzerine sıcak su ekleyin ve 5-10 dakika demleyin.
Anason; Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir, gaz problemine iyi gelir. Ödem atmaya yardımcıdır. Sakinleştirici özelliği vardır. Ne kadar içilir? Günde 2 fincan içilebilir Nasıl demlenir? Yemeklerden önce tohum üzerine sıcak su ekleyin, 5-10 dakika kapaklı demlikte demleyin.
Böğürtlen çayı ; İshalde kullanılır. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında faydalıdır. Ne kadar içilir? Günde 2-3 fincan içilebilir Nasıl demlenir? 2 gram yaprağı 10-15 dakika demleyip içebilirsiniz.
Ekinezya; Üst solunum yolları enfeksiyonunda etkilidir. Ne kadar içilir? Günde 3 fincan içebilirsiniz Nasıl demlenir? Kaynar suda 10-15 dakika demleyebilirisniz.
Diyabet hastalarına ginseng uyarısı
-Ginseng kökü: Yorgunluk halsizlik için kullanılır. Enerji verir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Cinsel gücü arttırır. Ne kadar içilir? Günde 1 fincan içebilirsiniz. Kan şekerini düşürebilir bu sebeple diyabet hastalarının içmemesi veya kontrollü içmesi gerekir. Kan sulandırıcı içenlerde de kullanılmaz. Nasıl demlenir? Günde 1-2 gram 1 fincan suda 15-20 dakika kaynatarak içebilirisniz.
-Ihlamur: Soğuk algınlığına iyi gelir. Balgam söktürücüdür ve terletici özelliği de vardır. Ne kadar içilir? 2-3 fincan içilebilir. Nasıl demlenir? 2 gram kuru çiçek üzerine kaynamış duyu dökün ve 15 dakika bekletin.
Antioksidan
Yeşil çay: Yeşil çay antioksidan açısından çok değerlidir. Kalp damar hastalıklarında ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Siyah çayda da bu özellikle var ama yeşil çaydaki etkisi çok daha fazla. Ödem atıcı ve metabolizmayı da hızlandırıcı özelliği vardır. Ne kadar içilir? Günde 3-4 fincan içilebilir. Nasıl demlenir? 2-3 gram çay üstüne kaynar suyu ilave edin ve 3-4 dakika demleyin. Ne kadar az demlenirse o kadar iyi. Poşet çayları sıcak suyun içinde uzun uzun tutmayın. Bey az
-Çay: Yeşil çaydaki etkilere sahiptir, antiokisdan değeri onunkinden biraz daha yüksektir. Ne kadar içilir? günde 3-4 fincan içilebilir Nasıl demlenir? Beyaz çay üzerine kaynar suyu ekleyip 2-3 dakika demlemek yeterli olur. ,
-Melisa Çayı: Sinir sistemi hastalıklarında yatıştırıcı olarak kullanılır, uyku sorunlarına strese iyi gelir. Aynı zamanda sindirim sisteminde de etkilidir. Mide problemleri, gaz şikâyeti için kullanılabilir. Ne kadar içilir? Günde 3-4 defa içilebilir. Bu miktarlarda yan etkisi yoktur. Nasıl demlenir? 1-2 Yaprak üzerine kaynamış suyu ilave edin ve 10 dakika demleyin.
-Zencefil Çayı: Hamilelikteki bulantılar ile araç tutması gibi bulantılar, ilaçların yan etkisi ile olan bulantılarda zencefil yararlıdır. Bulantı özlenyici özelliği direk mideyi rahatlatır, sinir sistemi üzerinde etkili değildir. Sindirime yardımcı olur. Ne kadar içilir? Günde 3-4 fincan içilebilir Nasıl demlenir? 1 gr toz zencefil veya taze zencefil üzerine kaynamış duyu dökün ve 20 dakika demleyin. Papaty a çayı : Sakinleştirici özelliği vardır, uykusuzluk problemine iyi gelir. Soğuk algınlığında da etkilidir. Sinüzit, grip gibi durumlarda kullanılır. Ne kadar içilir? Günde 3-4 fincan içilebilir. Nasıl demlenir? Kaynamış su ilave ederek 10 dakika semleyin ve süzün.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!