Vizede pürüz ‘sığınmacılar’

Ankara-Moskova hattında Rus uçağının düşürülmesinin ardından üç yıl önce baş gösteren kriz gerek uluslararası konjonktür gerekse karşılıklı diplomatik çabalarla geride bırakılıyor gibi görünse de, iki ülke arasında hâlâ aşılamayan zorlu konular bulunuyor. Suriye konusu, Türk vatandaşlara vize uygulaması ve ikili ilişkilerdeki ticaret dengesi gibi normalleşme sürecini zorlaştıran sorunlar...

Yayınlanma: 18.10.2018 - 22:17
Abone Ol google-news

Rus haber ajansı Sputnik’in, bu yıl Rusya’nın yurt dışındaki vatandaşlarından sorumlu Rossotrudniestvo ortaklığıyla düzenlediği eğitim projesi kapsamında Moskova’ya yaptığımız ziyarette en çok merak edilenlerden biri de vize meselesiydi. İki ülkenin gelişen siyasi ilişkilerini toplumsal düzleme taşımayı amaçlayan Rus-Türk Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Sergey Markov, “Uçak kriziyle” Moskova’nın Türkiye vatandaşlarına uygulamaya başladığı vize zorunluluğunun artık bir güvenlik meselesi olduğu görüşünde. Vize serbestisi müzakerelerine ilişkin sorumuza Markov, “Doğrusu ben her platformda vizelerin kalkması gerektiğini söylüyorum. Ancak Türkiye’de bulunan yaklaşık 4 milyon Suriyeli ülkesine dönmeden veya onlara vatandaşlık verilmeden bu meselenin çözüleceğini düşünmüyorum” diye yanıt verdi. 

<haber-dikey:1068273>

‘Mınbiç kanton olabilir’

Benzer bir görüş, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekili Leonod Slutskiy tarafından da dile getirildi. Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Slutskiy, “Türkiye’deki sığınmacılar Avrupa dışındaki yolları da deneyecekler. Burada radikal görüşlü bir sürü insan var. Rusya bu konuda kendisini güvene almak istiyor” şeklinde konuştu.

Slutskiy, Astana ortağı iki ülkenin Suriye’deki işbirliğine ilişkin ise iyimser tahminlerde bulunmaktansa kaçındı. Rus vekil, “Ankara’nın İdlib’in şiddetsiz bir biçimde çözülmesinde büyük rolü bulunuyor. Ancak bu konuda daha çok fazla çaba sarf etmesi gerekiyor. İdlib çözüldüğünde sığınmacılar evlerine dönmeye başlayacak. İşte o zaman vize konusundaki görüşmeler başlayabilir” ifadelerini kullandı.
Türkiye ile Rusya’nın PYD/YPG’ye karşı tutumlarında da görüş ayrılıkları bulunduğuna dikkat çeken Slutskiy, Suriye için gelecekte “İsviçre modeline” uygun bir yapı kurulabileceğini, Türkiye’nin yakın zamanda operasyon sinyali verdiği Mınbiç’in de bu model içerisinde bir kanton sayılmasına açık olduklarını söyledi.


<haber-dikey:1063825>

Enerji vurgusu

Türkiye-Rusya ilişkilerine dair dikkatimizi çeken bir başka konu da ticarette “uçak krizi” öncesindeki noktaya henüz gelinememiş olması... Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, ticarette 2014 seviyesi rakamlara hızla yaklaşılmasına rağmen dengenin Rusya’dan yana olduğunu vurgularken bu açığı kapatabilecek sektörler üzerinde durulması gerektiğini ifade etti. Diriöz, “Elbette enerji arzı nedeniyle dengelerin Rusya’dan yana olması doğal ancak biz de bunu son zamanlarda inşaat ve turizm gibi sektörlerle kapatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Kırım yasta...

Kırım’ın Kerç kentindeki bir teknik okulda önceki gün aralarında öğrencilerin de olduğu 20 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının yankıları sürüyor. Yetkililer, el yapımı bombayı patlatmasının ardından silahla ateş açan 18 yaşındaki 4. sınıf öğrencisi Vladislav Roslyakov’un bu silahlara nasıl eriştiğini araştırırken Rus basını, saldırının ardındaki nedenleri sorguluyor. RT televizyonuna konuşan eski kız arkadaşı, Roslyakov’un okulda zorbalık gördüğü için insanlara olan güvenini yitirmiş olduğunu, son dönemlerde “intikamdan” söz ettiğini ileri sürdü.

‘Küreselleşme sonucu’

Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırının “küreselleşmenin bir sonucu” olduğunu savundu. Putin, Soçi’de yaptığı konuşmada, “Her şey ABD’deki trajik okul katliamlarıyla başladı. Sosyal medya, internet gibi araçlar bunların yayılmasında etkili oldu” ifadelerini kullandı.


‘Başbakan yardımcısına rüşvet gözaltısı’

Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’ın fiili Başbakan Yardımcısı Vitaliy Nahlupin’in Moskova’da gözaltına alındığı bildirildi. Kırım’ın Başbakanı Sergey Aksenov, Nahlupin’in bölgedeki bazı yolların ihalesinde rüşvet aldığı suçlamaları nedeniyle gözaltına alındığını duyurdu. Kırım’ın fiili lideri, “Hiç kimse dokunulmaz değil ve olmayacak. Suç işleyenler veya yasaları ihlal etmeye niyetli kimseler şunu bilmelidirler: Ceza kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler