'Vuran göz' görüşmesi

Uzun süredir terörle mücadele eden Türkiye, tüm teknolojik olanaklardan yararlanmak istiyor. Ankara, keşif ve gözetlemenin yanı sıra teröristleri gördüğü yerde vurma yeteneğine sahip insansız hava aracı almak amacıyla ABD ile görüşmeler yürütüyor.

Yayınlanma: 08.11.2008 - 10:34
Abone Ol google-news

Keşif ve gözetlemenin yanı sıra teröristleri gördüğü yerde vurma yeteneğine sahip İnsansız Hava Aracı almak amacıyla ABD ile görüşmeler yürütülüyor.

Türkiye, terörle mücadelede teknolojinin tüm olanaklarından yararlanmak için harekete geçti. Bu amaçla keşif ve gözetleme için İsrailden Heron alınıyor. Aselsanın elektroniğini yaptığı Heronlardan ikisi bu ayın sonunda Türkiyeye teslim edilecek. Ayrıca Türkiyenin milli olanaklarla üretmeyi planladığı Türk İnsansız Hava Aracına (TİHA) ilişkin çalışmalar da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından yürütülüyor. Bu çalışmalar sonucunda ilk prototipin 2010 yılında üretilmesi, 2011 yılında da TSK’ye teslimi öngörülüyor. Teröristleri gördüğü anda vurma yeteneği olan silahlı İHAların alınması planlanıyor. ABD ile ön görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda MQ-9 Reaper modeli İHA alınacak. Bu İHAların silah taşıma kapasitesi 1.5 ton civarında bulunuyor. Bu İHAlarla teröristlerin görüldüğü yere anında operasyon yapılması olanaklı olacak. Reaperlar iki adet antitank füzesi olan Hellfire füzesi ve lazer güdümlü bomba taşıyor. Reaper taşıdığı yüke göre 40-50 saat havada kalabiliyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler