Yangın var bakan yok

Ankara’da seçim hükümetine girecek bakanlar tartışılırken Yüksekova’da sokağa çıkma yasağına uymayanlara ateş açıldı. Yüksekova'da 3, Cizre'de 4 sivil öldü Güneydoğu'da halk sokakta...

Yayınlanma: 28.08.2015 - 05:40
Abone Ol google-news

Cizre’de 4 sivil öldü

Cizre’deki garnizona PKK tarafından saldırı düzenlendi, 3 asker yaralandı. Askerlerle göstericiler arasındaki çatışmada ikisi çocuk 4 kişi öldü, en az 8 kişi de yaralandı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Nur Mahallesi’nde bulunan Garnizon Komutanlığı nizamiyesine dün öğleden sonra PKK’liler tarafından roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenledi. Saldırıda 3 asker yaralandı. Askerler ile PKK’liler arasında kısa süreli çatışma çıkarken, PKK’liler bölgeden kaçtı. Bunun ardından Dicle Nehri üzerindeki Cizre Köprüsü Mevkii’nden geçen polis zırhlı aracına PKK’liler tarafından roket atıldı, roket araca isabet etmedi. Güvenlik güçleri ilçede operasyon başlatırken Çevreyolu mevkisinde çatışmalar yaşandı. Esnaf kepenk kapatırken, halk evlerine çekildi.

Başından vurulmuş

Çatışmalar sırasında yıkılan duvarın altında kaldığı belirtilen 7 yaşındaki Baran Çağlı, 10 yaşındaki Emin Yanaş, Cizre Devlet Hastanesi’nde görevli Eyüp Ergen (27),DEDAŞ’ta tekniker olan Mesut Sanrı (39), yaşamını yitirdi. Ayağından vurulan Fatma Tekin ve Hüda Par üyesi olduğu belirtilen Maruf Gözügüle (28) ile hafif yaralanan 2 çocuğun ilk tedavilerinin ardından taburcu edildiği, 1 ağır yaralının ise tedavisinin sürdüğü belirdi. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Ölenlerin 2’si çocuk 2’si memur. Biri hastanede hemşire, diğeri DEDAŞ’ta tekniker. Ölenlerin 3’ü başlarından vurulmuş. Ölenlerin ikisi araçlarında vurulmuş. Bu durum hedef gözetelerek ateş açıldığının göstergesi. Yaralıların hastaneye getirilmesi engellendi. Bunu daha önce Silopi’de de yaşamıştık. Yaşananlar korkunç” dedi. HDP’li Ferhat Encü ise “Burada bir katilam yaşanıyor” dedi.

Günlerce sürmüştü

Cizre ilçesinde geçen yıl 27 Aralık’ta YDG-H ile Hüda Par arasında çıkan çatışmanın ardından olaylar günlerce sürmüştü. 5 kişinin öldüğü olayların ardından hendekler kapatılırken, 6 Ocak’ta 14 yaşındaki Ümit Kurt, 13 Ocak’ta ise 12 yaşındaki Nihat Kazanhan polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Hakkâri’de oturma eylemine kurşun

Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Halk sokağa döküldü. Olaylarda 3 kişi öldü, 10 kişi de yaralandı

Hakkâri Valiliği, önceki gece saat 23.30 sıralarında Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bunun hemen ardından Orman, Eski Kışla ve Mezarlık mahallelerinde silah ve patlama sesleri duyuldu. Sokağa çıkma yasağını protesto eden yurttaşlar da sokağa çıkarak, tencere ve tavalarla eylem yaptı. İlçede çatışmalar öğle saatlerine kadar sürdü.

Cadde ve sokak aralarında sokağa çıkma yasağına uymayıp zaman zaman oturma eylemi yapan ve yollara barikatlar kurarak gösteri yapanlara polis basınçlı su ve biber gazı ile müdahale etti. Eylemciler de polise taş atarak karşılık verdi.

Güvelik güçlerinin olaylara müdahale ederken gerçek mermi kullandığı, ilçeye top atışı yapıldığı belirtildi. HDP’li Abdullah Zeydan, 3 sivilin öldüğünü, en az 10 kişinin yaralandığını söyledi. Zeydan, Orman Mahallesi’ne atılan topun isabet ettiği evde mahallenin cami imamı İbrahim Akdoğan’n da yaralandığını söyledi.

Barış istiyoruz

Yaşamını yitirenlerden 3 çocuk babası terzi Fettah Es’in cenazesi otopsinin ardından akşam saatlerinde Orman mahallesine getirildi. Zeydan, “Bunun hesabını zalimlerden soracağız. Hepimizi de katletseniz onurlu bir yaşama kavuşuncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Es’in ağabeyi Muhyet Es ise “biz her şeye rağmen intikam değil barış istiyoruz” dedi.

Demirtaş: Katliam!

HDP Eş Genel Başkanı Selahatttin Demirtaş, Avusturya ziyareti sırasında twitter’dan yaptığı açıklamada, “Yüksekova’da gerginlik yok katliam var. Halka karşı doğrulttuğunuz her silah ters tepecek ve başlattığınız savaşın altında kalacaksınız. Halkın özgürlük arayaşını durduracak silahı henüz kimse icat etmedi” dedi.

KCK: Hükümet savaşa bir kılıf

KCK olayla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Gever’e Yüksekova yönelik saldırı yeni bir seçim hükümetinin kurulacağının söylendiği günde gerçekleşmiştir. Bu kurulacak hükümetin bir savaş hükümeti ya da yürütülen saldırı ve savaşa bir kılıf olacağı anlaşılmaktadır. Kürt halkının kendi kendini yönetmesine saldıran AKP’nin politikalarına karşı yapılması gereken, mücadeleyi yükseltmek olmalıdır” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler