Yardımlar 'İsraf'a
Amasya İl Özel İdaresi’nin, kendi sorumluluğunda olan “yoksullara mikrokredi verilmesi” görevini, kurucu başkanlığını eski AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül’ün yaptığı Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’na devrettiği ve bu kapsamda vakfa 560 bin TL hibe ettiği ortaya çıktı. Sayıştay'ın hibe uyarılarının ardından Amasya İl Özel İdaresi protokolü tek taraflı fes edip vakıftan 560 bin TL’yi istedi, ancak vakfın yalnızca 50 bin TL ödediği belirlendi. İdare, alamadığı 510 bin TL için hukuki bir işleme başvurmadı.
Sayıştay Başkanlığı’nın Amasya İl Özel İdaresi 2018 yılı denetim raporu tamamlandı. Raporda, Amasya İl Özel İdaresi’nin, kendi sorumluluğunda olan “yoksullara mikrokredi verilmesi” görevini, 2008 yılında imzalanan bir protokolle, adı belirtilmeyen bir vakfa verildiğine dikkat çekildi. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre, bu vakfın, “Serpme kahvaltı israftır” açıklamalarıyla gündeme gelen eski AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül’ün başkanlığını yaptığı Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) olduğu ortaya çıktı. Protokol kapsamında idare, 2015 yılına kadar vakfa 560 bin TL ödedi. Ardından Sayıştay Başkanlığı, 2015 yılında yaptığı denetimlerde, 560 bin TL hibe nedeniyle idareyi uyardı. İdare, uyarının ardından vakıfla yaptığı protokolü tek taraflı olarak fes etti ve hibe ettiği 560 bin TL’yi vakıftan geri istedi. Ayrıca, İdare, 2016 yılı muhasebe kayıtlarına, vakıftan 560 bin TL alacağı olduğunu da not etti.
3 yılda sadece 50 bin ödedi
İdare ve vakıf, 6 ay içinde paranın iadesi için gayrı resmî bir anlaşmaya vardı. Ancak Sayıştay raporlarına göre vakıf, 3 yıl içinde, aldığı paranın sadece 50 bin TL’sini geri ödedi. Geri kalan 510 bin TL ise hala Amasya İl Özel İdaresi’ne ödenmedi. Aynı zamanda idarenin, ödenmeyen 510 bin TL’nin iadesi için idari ya da hukuki bir işlem başlatmaması da dikkat çekti.
‘Yoksullara verdik ödeyemiyoruz’
Amaya İl Özel İdaresi, konuya ilişkin Sayıştay Başkanlığı’na verdiği yanıtta ise, söz konusu parayı geri istediklerini ancak vakıftan “paranın yoksullar için kullanıldığı gerekçesiyle hemen ödenmesinin mümkün olmadığı” yanıtını aldıkları belirtildi. Gerekçede ayrıca “Bu nedenle vakıf ile ilgili protokolün tek taraflı olarak feshedildiği ve 2015 yılından sonra vakfa herhangi bir şekilde kredi verilmediği, kalan meblağın tahsili için idari ve hukuki işlemlerin başlatılacağı, bundan sonra yoksullara mikro kredi verilmesi görevinin idarece yerine getirileceği ve ilgili hesaplarda takibinin yapılacağı belirtilmektedir” ifadeleri de yer aldı.
Baba oğul yönetimdeler
Öte yandan, Amasya İl Özel İdaresi’nin internet sitesinde de, vakıfla düzenlenen yardım protokolünün 2008 yılında yapıldığı bilgisi yer aldı. İdarenin sitesinde 2014 yılına ait bir haberden paylaşılan “Tüm bu amaçlar doğrultusunda, TİSVA (Türkiye İsrafı Önleme Vakfı) ile Amasya İl Özel İdaresi arasında 2008 yılında oluşturulan protokolle her yıl bütçeden yapılan kredi yardımı 2014 yılında da 100 bin TL olarak gerçekleştirilmiştir” ifadeleri yer aldı. TİSVA’nın yönetim kurulunda, Aziz Akgül’ün oğlu Halil Fatih Akgül ile 2015’te AKP Isparta milletvekili aday adayı olan Ahmet Kaya Bağ’ın da olması dikkat çekti. Vakıf senedinde ise, başkanlığının “babadan oğula geçeceği” belirtilerek şu ifadeler yer aldı:
“Mütevelli heyet başkanı Prof. Dr. Aziz AKGÜL olup, kendi isteğiyle ayrılmadığı takdirde başkanlık hayatı boyunca devam eder. Ayrılışından veya ölümünden sonra oğlu Halil Fatih AKGÜL Mütevelli Heyeti Başkanı olacaktır.” AMASYA
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu