Yargıda cemaate karşı yeni ittifak

Adalet Bakanlığı, gelecek sonbaharda yapılacak HSYK üyeliği seçimleri için Yargıda Birlik Platformu’nu oluşturdu. İl il gezen platform üyeleri, kendi listelerini oluşturmaya çalışıyor.

Yayınlanma: 23.04.2014 - 21:21
Abone Ol google-news

17 Aralık operasyonunun ardından cemaatle ortaklığı bozulan hükümet, ekim ayında yapılacak HSYK üyeliği seçimleri için “paralel yapı”ya karşı yeni “ittifak” oluşturdu. Adalet Bakanlığı ile HSYK yöneticilerinin kurduğu Yargıda Birlik Platformu, ilk derece adli ve idari yargıdan eski YARSAV üyesi, sosyal demokrat, ülkücü ve Alevi kökenli hâkim ve savcıları da yanlarına alarak “yeni liste” arayışına girdi. 22 üyeli HSYK Genel Kurulu’nun toplantı yeter sayısı olan 12 üyeyi yakalamak isteyen hükümet, adli ve idari yargının seçeceği 7 üyeden en az 3’ünü alarak bu sayıyı elde etmek istiyor. İlk toplantısını Konya’da gerçekleştiren platformun bir sonraki toplantısı İzmir’de düzenlenecek. Ancak YARSAV’ın bu seçimlerde bağımsız hareket edeceği öğrenildi.

AKP iktidarı, 12 Eylül 2010’daki referandum sonrası oluşturulan yeni HSYK’de “cemaatle kurduğu ittifakın 17 Aralık operasyonu ile bozulmasının ardından, gelecek sonbaharda yapılacak kurul üyeliği seçimleri için yeni “müttefik” arayışına girdi. Yasaya göre 22 kişiden oluşan HSYK’nin 4 üyesini Cumhurbaşkanı, 3 üyesini Yargıtay ve 2 üyesini Danıştay, bir üyesini Adalet Akademisi belirliyor. Adalet Bakanı ve Müsteşarı da kurulun doğal üyesi.

Sihirli sayı 12

 

Geriye kalan 7 üyeyi, ilk derece adli ve idari yargıda görevli hâkim ve savcılar seçiyor. İşte ekim ayında yapılacak seçimde önemli olan, adli ve idari yargının seçeceği 7 üyeyi kazanmak. Çünkü hükümet, HSYK Genel Kurulu’nda toplanma yeter sayısı olan 12 rakamına ulaşmak istiyor. Cumhurbaşkanı’nın atayacağı 4 üyeye garanti gözüyle bakan hükümet, yüksek yargının atayacağı 5 üye konusunda ise temkinli. Çünkü 2010 referandumundan sonra 200’ün üzerinde yeni üye atanan Danıştay ve Yargıtay’da cemaat çoğunluğu bulunuyor. Hükümet, bu iki kurumun atayacağı 5 üyeden 2’sinin kendisine yakın olmasını hesaplıyor. Adalet Akademisi’ndeki bir üyeye yine garanti gözüyle bakan iktidar, bakan ve müsteşarı da ekleyince 9 rakamına ulaşıyor. İşte eksik olan 3 üye için hükümet gözünü adli ve idari yargının seçeceği 7 üyeye çevirdi. Buradan en az üç üyenin istediği kişi olmasını isteyen iktidar, bu yolla 12 rakamına ulaşıp HSYK’de üstünlüğünü devam ettirmek amacında.

Yargının eski muhalifleriyle ittifak

4 yıl önceki seçimlere cemaate yakın hâkim ve savcıların da yer aldığı liste ile HSYK üyeliği seçimine giren Adalet Bakanlığı, bu kez de cemaate karşı yeni liste hazırlıyor. Bu amaçla Yargıda Birlik Platformu kuruldu. Amaç ekim ayında yapılacak HSYK seçimlerinde galip çıkmak. Adalet Bakanlığı ve HSYK yöneticilerinin oluşturduğu platform, cemaate karşı yargıdaki sosyal demokrat, ülkücü, Alevi ve sol kökenli hâkim ve savcıların desteğini de almayı hedefliyor. Bu nedenle Ankara Savcısı Abbas Özden, İş Mahkemesi Yargıcı Gülsüm Mısır, Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimi Hayri Keskin de bu platform içine alındı.

İlk toplantı Konya’da

Adalet Bakanlığı ve HSYK destekli platform, ilk toplantısını Konya’da gerçekleştirdi. Toplantıya platform üyeleri olarak Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş ve Basri Bağcı, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran ile yardımcıları Musa Kanıcı ve Erdal Demir, HSYK Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Şaban Kazdal, HSYK Başmüffetişi Mehmet Yılmaz, Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Taşkın, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilleri Ramazan Kaya ve Harun Kodalak katıldı. Yine toplantıda konuşan isimler arasında, bir dönemin muhalif isimleri, eski YARSAV üyesi Gülsüm Mısır ve Hayri Keskin de yer aldı. Toplantıyı 300’e yakın hâkim ve savcı izledi. Yapılacak toplantıların ardından platformun bir liste hazırlayacağı ve bu listede yargıdaki muhalefetten de isimlerin olacağı öğrenildi.

YARSAV destek vermedi

Bakanlık destekli platformun, YARSAV’la da irtibata geçerek beraber liste yapmayı önerdiği öğrenildi. Ancak YARSAV, bu teklifi reddederek seçimlere bağımsız olarak gireceklerini kaydetti. YARSAV Başkan Yardımcısı Bülent Yücetürk, seçimlere ilişkin adaylarını kendileri çıkaracaklarını belirterek “Adaylarımız hukuk devleti ve yargı bağımsızlığından yana olacaktır” dedi. Bu süreçte sessiz olan cemaatin ise ne yapacağı merak konusu oldu. Cemaate yakın hâkim ve savcıların ise İdeal Hukuk Derneği’ni kurarak, seçimlere bu örgütün listesiyle gireceği öne sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler