Yaşın ilerlemesi kemik erimesini tetikliyor

Yaşın ilerlemesi ile birlikte hem erkeklerde hem kadınlarda kemik kaybı artıyor. Yapılan araştırmalara göre yaklaşık 2 milyon erkekte kemik erimesi bulunuyor.

Yayınlanma: 05.11.2012 - 11:14
Abone Ol google-news

Hekimler, kemik kitlesini artırmak için yürüyüş, dans, tenis gibi kemiğe ağırlık aktaran egzersizlerin yapılması gerektiğini vurguluyor ve Kemik erimesi başlangıçta herhangi bir şikâyete neden olmayabilir. İlerleyen dönemde en sık şikâyet kemik ağrısıdır. Omurgadaki kırıklara bağlı sırtta ağrı gelişebilir. Kırık dışında omurgada oluşan deformiteler ve kas zorlanması da sırt ağrısına yol açabilir uyarısında bulunuyor.

Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Elçin Aykutoğlu, erkeklerde kemik erimesi gelişmeyeceği inancının yanlış olduğunu vurgulayarak 70 yaş üstü tüm erkekler ve belirgin alkol kullanımı, sigara kullanımı, hormonal bozukluklar, kronik hastalık ve kortizon kullanımı gibi risk faktörleri varsa 50-70 yaş arası erkekler kemik erimesi açısından değerlendirilmelidirdedi.

Kemik kitlesini artırmak için en iyi egzersizin yüzme ve bisiklete binme olduğunu anımsatan Aykutoğlu, Egzersizler kalp ve eklemler için yararlıdır ancak kemik kitlesine etkisi yoktur. Kemik kitlesini artırmak için haftada 3 gün 45 dk veya 5 gün 30 dk yürüyüş önerilir. Vücut ağırlığıyla yapılan aktiviteler ayağın yere temas ettiği anda kemikte bir güç yaratır ve bu kemiği uyararak kemik kitlesinde artışa neden olurdiye konuştu. Uzun süre kortizon kullanımının kemik kitlesini azalttığını anlatan Aykutoğlu, Kortizon kullanması gereken hastalarda kalsiyum ve D vitamini takviyesi kemik kaybını önleyebilir dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler