Yeni Dışişleri Sözcüsü Deutsche Welle'e konuştu
Yeni Dışişleri Sözcüsü Selçuk Ünal, DW'nin sorularını yanıtlarken Türkiye'nin yarın başlayacak, BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı için belirlediği hedefleri anlatırken önceliğini, "barışı koruma, barışı inşa ve barışı kurma" konusunda BM çabalarına katkıda bulunmak olarak nitelendirdi.
Zagreb Büyükelçisi olarak atanan Burak Özügergin'den boşalan Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğüne getirilen Selçuk Ünal, Türkiye'nin yarın başlayacak, BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı için belirlediği hedeflere ilişkin olarak Türkiye'nin önceliğinin, "barışı koruma, barışı inşa ve barışı kurma" konusunda BM çabalarına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle Türkçe Servisi'nin sorularını yanıtlayan Selçuk Ünal, Türkiye'nin 1 Eylül itibariyle bir ay için üstleneceği, BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı için önceliğini "barışı koruma, barışı inşa ve barışı kurma" konusunda BM çabalarına katkıda bulunmak olarak nitelendirirken şunları söyledi:
"Biz, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyelik kampanyamız sırasında belirli taahhütlerde bulunduk. Bu taahhütlerden biri şeffaflık. Bir diğeri de uluslararası camianın sorumlu bir üyesi olarak barışı koruma gibi önemli bir konuyu Güvenlik Konseyi'nde sürekli olarak canlı tutmak. Bir diğer neden de Türkiye'nin son dönemde Güvenlik Konseyi'nin kararıyla kurulan barışı koruma operasyonlarına daha fazla asker ve polis desteği sağlıyor olması."
"Güvenlik konseyi zirvesi"
Dışişleri Sözcüsü Ünal, Türkiye'nin bu zeminde, Güvenlik Konseyi üyeliği sırasında yaptığı tüm çalışmaların nihai bir sonucu olarak da barışı koruma konulu bir Güvenlik Konseyi Zirvesi düzenlenmesi öngördüğünü belirtirken de bu zirve sonucunda belirli çalışmalar yapılacağını ve belki bir sonuç belgesi ortaya çıkacağını söyledi.
BM'nin birçok bölgede, Güvenlik Konseyi kararlarıyla kurulan "Barışı Koruma Misyonu" çerçevesinde operasyonlar gerçekleştirildiği anımsattı Ünal, operatif, lojistik ve bazen de siyasi görev tanımındaki yetersizlikler veya belirsizlikler nedeniyle sıkıntılar yaşandığını sözlerine ekledi. Dışişleri Sözcüsü düzenlenecek zirvede bu konuların en üst düzeyde ele alınacağını söyledi ve şunları kaydetti:
"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri tüm uluslararası camianın önünde bu konuyu bir kere daha ama üst düzeyde ele alıp bu konudaki sorunları eksiklikleri masaya yatıracak. Temel amaç da tabii ki önleyici diplomasi, yani sorunların çıkmadan engellenebilmesi için tüm çabaların sarf edilmesidir."
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, ayrıca Türkiye'nin Güvenlik Konseyi üyeliği boyunca ağırlık verdiği terörizm konusunu da uluslararası camianın gündemine getirmeyi hedeflediğini kaydetti.
"İran konusundaki girişimlerimiz devam edecek"
DW'nin, "İran nükleer krizinin çözümüne yönelik herhangi bir girişim hazırlığı var mı?" sorusu üzerine de Sözcü şunları söyledi:
"Türkiye bölgesinde hiçbir ülkenin nükleer silahlara sahip olmaması gerektiğini savunuyor. Öte yandan nükleer gücün barışçıl amaçlarla kullanılması taraftarı. Bu çerçevede İran konusunda çeşitli temas ve girişimlerimiz oldu. Bunlar zaten kamuoyunun malumu. Güvenlik Konseyi Zirvesi sırasında veya diğer formatta böyle bir şey olmayacaktır, ama İran konusundaki genel temas ve girişimlerimiz tabii ki devam etmektedir."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama