Yeni papa seçiminde gözler kardinallere çevrildi
Katolik alemi ve Vatikan Devlet Başkanlığı görevlerini bırakma kararı alan Papa 16. Benediktus'un halefi için gözler bu seçimi yapacak kardinallere çevrildi.
Seçimi yapacak 117 kardinalin çoğunluğu Avrupa kıtasından. Ülke bazında ise en fazla kardinal İtalya ve ABD'den. Yeni papayı seçecek 117 kardinalden 74'ünü Benediktus belirlemişti.
Katolik Kilise'nin 265. papası olarak görevine 19 Nisan 2005'te başlayan dönemin Alman Kardinali 78 yaşındaki Joseph Alois Ratzinger, yaklaşık 8 yıldır görevdeydi. Kilise tarihindeki 7. Alman papa olan Ratzinger, kendisine havari ismi olarak "Benedikt"i seçmişti.
Katolik Kilisesi'nin bir numaralı ismi, görevi süresince aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 21 ülkeye 27 dış ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye, papa olarak seçildikten sonra Ratzinger'in ziyaret ettiği 4. ülke oldu. 28 Kasım-1 Aralık 2006 tarihlerinde, Ankara, İstanbul ve Selçuk Efes antik kenti ve Meryem Ana Evi'ne ziyaretler gerçekleştirdi. 16. Benediktus, İtalya içinde 28 kente 29 Apostolik ziyarette bulunmuş, son dış ziyaretini ise eylül ayında Lübnan'a yapmıştı.
90 kardinal belirledi
Ratzinger, papalığı boyunca Kardinal Koleji'ne 90 yeni üye seçti. Bu 90 üyeden 74'ü, Benediktus'un halefini belirleyecek Kardinal Meclisi'nin büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Mart ayında toplanması beklenen Kardinal Meclisi'nde yaşı 80'in altında olup, seçime katılabilecek 117 kardinal bulunuyor.
16. Benediktus, ilk olarak 24 Mart 2006'da 12'si 80 yaşın altında toplam 15 kardinal belirledi.
24 Kasım 2007'de ikinci kez kardinal seçimine giden Papa, bu sefer de 18'i 80 yaşın altında olmak üzere toplam 23 kardinal seçti.
Papa 16. Benediktus, 20 Kasım 2010'da da 20'si 80 yaşın altında, toplam 24 yeni kardinal atadı.
18 Şubat 2012'de 18'i 80 yaşın altında olan toplamda 22 kardinal belirlerken, 24 Kasım'da da 6 yeni kardinal seçti. Papa'nın en son yaptığı kardinal seçiminde Avrupa kıtasından bir kardinal dahi seçmemesi eleştiri konusu olmuştu.
Yeni papa üçte iki oyla seçilecek
Papa 16. Benediktus'un görevini 28 Şubat 2013'te yerel saatle 20.00'de bırakmasıyla gözler, Konklav (Conclave) süreci adıyla anılan yeni papanın seçimine çevrilecek.
Joseph Ratzinger, bu esnada yazlık malikane olan Castel Gandolfo'ya geçecek ve yeni papa seçilene dek burada kalacak. 16. Benediktus, 266. papanın belirlenmesinden sonra Vatikan bünyesindeki bir manastıra yerleşecek.
Burada prosedür gereği ''makamın boş olduğu'' ilan edilerek, papa seçimlerini yapan Kardinaller Meclisi, Rönesans döneminin ünlü ressam ve heykeltraşı Michelangelo Buonarroti'nin eserlerinden ''Adem'in Yaradılışı'' ve ''Kıyamet Günü'' fresklerine ev sahipliği yapan ünlü Sistine Şapeli'nde toplantıya çağrılacak.
Meclis toplantısında yaşı 80'i aşkın kardinaller, papalık seçimi kuralları gereği seçime katılamadığı için Latince ''İşi olmayanlar dışarı'' anlamına gelen ''Extra omnes'' ifadesiyle dışarı davet edilecek.
Mart ayında yapılacak Kardinal Meclisi toplantısında, yeni papayı belirlemek için yaşı 80'inin altında olan 117 kardinal bulunuyor. Papa 16. Benediktus'un onayıyla Haziran 2007'de yapılan papalık seçim talimatnamesindeki değişiklikle 117 kardinalin 3'te 2'sinin oyunu alan yeni papa olarak seçilecek. Eski uygulamada ise ilk 34 oylamada papa seçilememesi durumunda, salt çoğunluğa bakılıyordu.
En fazla kardinal İtalya'dan
Seçim için Sistine Şapeli'ne girecek olan 48 ülkeden 117 kardinalin seçime katılma hakkı bulunuyor. 117 kardinalin 60'ı Avrupa kıtasından, 19'u Güney Amerika'dan, 14'ü Kuzey Amerika'dan, 12'si Afrika'dan, 11'i Asya'dan, 1'i de Okyanusya'dan.
Kardinaller arasında en çok 28 kardinalle İtalya ilk sırada gelirken, ikinci sırada 11 kardinalle ABD, üçüncü sırada ise 6 kardinalle Almanya geliyor.
Gözler şapelin bacasında olacak
Kardinaller, sabah ve öğleden sonra olmak üzere 2'şer kez oy kullanacak. Oyların sayılmasının ardından öne çıkan ismin 3'te 2 çoğunluğu elde edememesi durumunda adayların isimlerinin yazıldığı kağıtlar, herhangi bir madde karıştırılmadan yakılacak. Yakılan bu kağıtlar, şapelin bacasından siyah duman olarak çıkacağı için, bu durum henüz yeni papanın belirlenemediği anlamına gelecek. Oylama sonucunda adaylardan birinin 3'te 2 çoğunluğun sağlaması durumunda ise seçimi kazanan adaya Latince, "Yüce Papa olarak kilise hukukuna göre seçimi kabul ediyor musun" sorusu yöneltilecek.
Adayın bu soruya vereceği olumlu yanıtın ardından kendisini ikinci bir soru bekliyor. İkinci soruda kazanan adaya ismen nasıl hitap edilmesinin istendiği soruluyor ve sonra oy kağıtları, beyaz duman çıkmasını sağlayacak şekilde kimyasal bir madde karıştırılarak yakılıyor. Bu beyaz duman işaretiyle başta Aziz Pietro Meydanı'na toplanan binlerce inanan ve dünyaya papanın belirlendiği mesajı veriliyor.
Yeni Papa, Dinlerarası Diyalog Kurulu Başkanı olan ve ''Protodiacono'' sıfatını taşıyan Fransız Kardinal Jean-Louis Tauran tarafından ''Habemus Papam'' yani Latince "Bir Papamız var" anonsuyla Aziz Pietro Meydanı'na ve dünyaya takdim edilecek. Böylece 266. papa, burada konuşmasını yaparak görevine başlayacak.
Vatikan Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, dün yaptığı basın toplantısında, Katolik Kilisesi'nin 266. papasının bu yıl 31 Mart ile 4 Nisan tarihleri arasında kutlanacak Paskalya Bayramı'na yetişeceğini kaydetmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza