Yeni tatlara şans verin

Yeme içme kültürüne meraklı insan sayısı her geçen gün artıyor. Bu anlamda farklı konseptler, farklı mekanlar da ilgi çekiyor. Göztepe'de bulunan Villa Maral, bu aydan itibaren Onlinemahzen Vino olarak misafirlerini ağırlamaya başlıyor.

Yeni tatlara şans verin
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.05.2013 - 10:42

Restorana gittiğinizde havalar güzelse bahçeyi ya da balkonu tercih edebilirsiniz. Ancak iç mekanın ayrı bir ruhu var. Özel locaları da ilgi çekici. Önce oturuyor, yemeğinizi seçiyorsunuz. Sonraki istikamet ise, yine restoranın içinde bulunan mahzen. Burada yemeğinizle uyumlu şarabı seçmeniz mümkün. Yaklaşık 300 şarabın yer aldığı mahzende, damak tadınıza uygun olanı bulabilirsiniz. Hatta menü de online olarak görüldüğü için yemeğinizi seçtikten sonra istediğiniz şarabı telefonla yetkililere iletebilirsiniz. Böylece havalandırma süresi olan şarabı, siz gelmeden karafta masanıza hazır edebilirler. Peki nedir Onlinemahzen Vino'yu özel kılan? Sahibi Berkan Acarman anlatıyor...

Onlinemahzen, 2007 yılında internetten şarap satışı yapmak üzere kurulmuş. Amaç da şarap meraklılarının aradığı bütün şarapların mümkün olan en uygun fiyata, Türkiye'nin her köşesine ulaştırabilmek. 2009 yılında bu oluşumu, Ataşehir'de açılan ilk mağaza, sonra da 2010'da Göktürk'te açılan ikinci mağaza takip ediyor. İnternetten satış yasaklandıktan sonra da Acarman, onlinemahzen'in internet sitesini offlinemahzen olarak değiştirerek burada sadece şarap kataloğuna yer veriyor, mağazalardan satışa devam ediyor. Onlinemahzen Vino adındaki restoranın kurulmasındaki amaç da damak tadının gelişmesine hizmet edebilmek. Yemek ve içkinin özünde bir kimya yatıyor aslında. Bu uyumu bilmek ve değerlendirmek önemli. Acarman, “Şarabı insanlar evlerinde tüketir oldu. Çünkü restoranlardaki yüksek fiyat politikası buna sebep oluyor. Bazı yerler alt seviye şarapları çok yüksek fiyatlara sattığı için insanlarda bir mesafe oluştu. O yüzden bu tür bir konsept tasarladık. Burası hem bistro hem de restoran olarak misafirlerini ağırlıyor” diyor. Acarman'a göre aslında ortada büyük bir yanılgı var. Türkiye'deki tüketicinin özellikle son beş yıldır yemek kültürü ve şarapları tanıma konusunda çok bilinçli olduğunu söylüyor. “Yeniyi ve farklıyı arıyor insanlar. Bizim mantığımız da kötü tecrübeler yaşamış olsa da insanlar bu kültürü doğru şekilde tanıtmak. Restoranda şarap denemek pahalı bir hobi olarak görünüyor. Ancak mesafeler kırılıyor artık.” Onlinemahzen mağalarında 900'e yakın çeşit bulunuyor. Vino'da ise 300'e yakın şarap bulmanız mümkün. Fiyatları 25 TL'den başlıyor, 3 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor. Restorandan çıkarken beğendiğiniz şarabı yine mahzenden satın alabiliyorsunuz. Peki ya menüsü nasıl?

Şarapla uyumlu mutfak

Onlinemahzen Vino'nun menüsü et ağırlıklı. Et menüsünün başında Engin Usta yer alıyor. Özenle hazırlıyor yemekleri, misafirlerle birebir ilgileniyor. Önerileri de var tabii. “Orta pişmiş et, tercih edilmeli” diyor, “Bu, sağlık açısından da çok önemli. Eti çok pişmiş sevenlere bu anlamda tavsiye edebilirim. Kimisi illaki benim istediğim gibi pişsin diyor. Ancak kişinin değil etin durumu daha önemli. Her hayvan aynı olmadığı gibi her et de aynı olmaz. Dolayısıyla et sizi yönetir aslında.” Sosları ve baharatları da uygun ölçülerde eklemekte yarar var. Etin tadını örtmemesine dikkat edin. Et tercih etmeyenler için menüde İtalyan Mutfağı önerileri yer alıyor. Deniz Şef'in hazırladığı menüde pizzalar, risottolar ve makarnalar var. Acarman, “Dünya mutfağı sunmaya niyetlenmedik. Biz sadece iddialı olduğumuz yemekleri sunuyoruz. O yüzden her şeyden biraz yerine, en iddalı olduklarımızdan oluşturuyoruz menümüzü. Her işin bir uzmanlığı olduğunu unutmamak gerek” diyor. Yazları yaklaşık 400 kişilik olabilen mekanı bakın nasıl tanımlıyor Acarman, “Burası bir tiyatro sahnesi gibi. Anlık etkileri almanız mümkün. Gerek mutfak gerek de mahzenle ilgili hemen geri dönüş alıp, geliştirebiliyoruz.”

Yakında Vino'da atölye çalışmalarına başlanacak. Yemek ve şarap kültürünün konuşulacağı, tadımların yapılabileceği bu atölyelere katılarak damak tadı geniş bu dünyaya dahil olabilirsiniz. Son olarak Acarman'a doğru bilinen yanlışları soruyoruz. Anlatıyor... “Yemeğe başladığınız şarapla bitirmeyin. Diğerlerine de şans verin. Bu bir kimya. Et için de aynı şey söz konusu. Daha önce yediğiniz bir eti beğendiğiniz için tekrar geldiğinizde söylemeyin. Farklı bir çeşit deneyin, yeni bir lezzet alın. Pahalı iyidir düşüncesi yanlış. Doğru kombinasyonu yapmak, kimyayı iyi öğrenmek ve damak tadını geliştirmek için yeniliklere açık olmak önemli. Yemek ciddi bir kültürdür. Meraklısı için de derya deniz bir alan. O yüzden güzel olanın peşinden gitmekte yarar var.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler