YSK referandum tarihini açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandum tarihinde son sözü söyledi.

YSK referandum tarihini açıkladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.05.2010 - 09:43

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanvekili Kırdar Özsoylu, Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun 12 Eylül Pazar günü halk oylamasına sunulacağını bildirdi.

YSK, bugün referandumun sürecini belirlemek üzere toplandı. Toplantının ardından, konuya ilişkin bir açıklama yapan Özsoylu, Anayasa Değişikliklerinin Halk Oyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsattı. Özsoylu, bu kanun ile 3376 Sayılı Kanun'da değişiklik yapılarak halk oylamasının kanunun yayımı tarihinden itibaren 60 gün içerisinde yapılacağının öngörüldüğünü dile getirdi.

Anayasa ve halk oylamasına ilişkin kanun hükümlerini de anımsatan Özsoylu, Anayasa Değişikliklerinin Halk Oyuna Sunulması Hakkındaki Kanun'un Anayasa'nın 67. Maddesi'nin son fıkrasında ifade edilen seçim kanunları kapsamında olduğunu, bu fıkra uyarınca da seçim kanunlarındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağını vurguladı.

Özsoylu, Anayasa'nın Bazı Maddelerinde Deşiklik Yapılması Hakkında 5982 Sayılı Kanun'un, Anayasa'nın 175 ve 3376 Sayılı Kanun'un 2. maddesi hükümleri gereği halk oylamasında uygulanacak sürenin uygulanması gerektiğinden, bunun 120 gün olması gerektiğini söyledi. Özsoylu, "Referandumun 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılmasına YSK tarafından oybirliğiyle karar verilmiştir" dedi.

Halk oylamasına ilişkin çalışmaların bir komisyon tarafından yürütüleceğini ifade eden Özsoylu, komisyonun çalışmalarının ve seçim takviminin ilerleyen günlerde duyurulacağını söyledi.

 

Çiçek 'Temmuz'da demişti

AKP referandumun 60 gün içinde yapılmasını öngörüyordu. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, refarandum tarihi olarak Temmuz ayının ikinci haftasını işaret etmişti.


"Belirlenen tarih çok iyi oldu"

CHP Sözcüsü ve Genel Saymanı Mustafa Özyürek, kendilerinin de beklentilerinin bu yönde olduğunu, temmuz ayında bir referandum yapılmasını CHP olarak başından beri sakıncalı bulduklarını belirterek, 'YSK'nın belirlediği tarih çok iyi oldu'' ifadesini kullandı.


"Hukuk işlemiştir"

YSK'nin kararını değerlendiren CHP'li Hakkı Süha Okay ise, ''Hukuk işlemiştir. AKP'nin kendine göre dizayn etmek istediği düzenleme YSK'nın bu kararıyla geri dönmüştür'' dedi.

 

"Hepimizi bağlayan bir karar"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun referandumla ilgili verdiği 120 günlük kararını "YSK'nın kararı hepimizi bağlayan bir karar. Bu 120 gün sonra sandığa gideceğimizi gösteriyor" dedi.

 

"Düşündürücü bir karar"

BDP Eşbaşkan Yardımcısı ve Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği 120 günlük kararını "Düşündürücü bir karar acaba erken seçim tarihi mi diye kuşku doğuruyor" sözleriyle değerlendirdi.

 

"Anayasaya uygun kanuna uygun değil"

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal, YSK'nin referandum tarihine ilişkin 120 günlük kararını "Anayasaya uygun ama kanuna uygun değil. YSK, AKP'nin acemi ve aceleci bir anlayışla yaptığı anayasa değişikliğinin referandum sürecinin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için böyle bir tercihte bulunmuştur" şeklinde değerlendirdi.

 

"Olumlu buluyoruz"

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun halkoylamasına 12 Eylül'de sunulmasına ilişkin kararını hukuki ve anayasal çerçevede olumlu bulduklarını bildirdi.

Erçelebi ''AKP, hukuk tanımazlığının yanıtını YSK'dan, almıştır. 'Ben yaptım oldu, ben ne istersem yaparım' düşüncesindeki AKP, Anayasa ve yasalar çerçevesinde ülkeyi yönetmesi gerektiği konusunda YSK'dan ilk hukuki dersi almıştır."

 

"12 Eylül'de, yeni 12 Eylül'lere hayır diyeceğiz"

YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun referandum tarihini 12 Eylül 2010 olarak belirlemesini değerlendirirken, "Yeni 12 Eylül hukukuna 'hayır' diyoruz. Yeni 12 Eylül'e 'hayır' diyoruz. Bu nedenle Anayasa değişikliğine 'hayır' diyoruz. Çağdaş hukukla, hiçbir evrensel hedefle, AB ilkesi ile bağdaşmayan hukukun üstünlüğü değil, iktidarın hukukunu yaratan Anayasa değişikliğine 'hayır' diyoruz. Yargının topallayan bu halinde bile kendi dosyalarının dokunulmazlığına sığınan kendi yargılarını yaratacakları Anayasa değişikliğini yapan idareye söyleyeceğimiz; yeni 12 Eylül'lere ve yeni 12 Eylül hukukuna, 12 Eylül Pazar günü 'hayır' diyeceğiz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler