Yunanistan’la yeni gerilim

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Didim’in karşısında bulunan Eşek Adası’na gittiği sırada kendisini taşıyan helikopterin Türk jetleri tarafından taciz edildiğini iddia etti. Türk askeri kaynaklar ise Türk jetlerinin bölgede “mutat görevlerini” yaptığını belirtirken Çipras’ın helikopterinin taciz edilmediğini bildirdi.

Yayınlanma: 25.03.2019 - 22:12
Abone Ol google-news

Çipras, ülkesinin bağımsızlık günü kutlamaları için ziyaret ettiği Eşek Adası’nda yaptığı açıklamada, kendisini taşıyan askeri helikopterin Türk jetleri tarafından taciz edildiğini öne sürdü. Çipras, “Türk jetleri ulusal hava sahamızı ihlal ederek içinde bulunduğum helikopteri alçak uçuş manevrası yapmaya zorladılar” dedi.

Türk jetlerinin “her zaman olduğu gibi Yunan jetleri tarafından püskürtüldüğünü” de iddia eden Çipras, “Türkiye’nin bu gibi gereksiz ihlalleri anlamsızdır. Boşuna yapılan benzin masraflarıdır” dedi. Cumhuriyet’in ulaştığı askeri kaynaklar, Türk jetlerinin bölgede “mutat görevlerini yaptığını, ancak bir taciz olayına karışmadıklarını” bildirdi.

‘İşgal’ tartışması
Aralarında Didim’e 9 mil uzaklıkta bulunan Eşek Adası’nın da bulunduğu 18 ada ve kaya parçasının son dönemde Yunanistan tarafından işgal edildiği iddiası muhalefet tarafından gündeme getirilmiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bu adaların statüsünde bir değişiklik yaşanmadığını söylemişti. Çavuşoğlu, son olarak 2019 yılı bütçe görüşmelerinde konunun Meclis’te gündeme getirilmesi üzerine “1996 Kardak krizine kadar ne olduysa oldu. Ondan sonrasında hiçbir iktidarın bu konularda sorumluluğu yok. Adaların hiçbirisinde fiili ve hukuki değişiklik yok” açıklaması yapmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler