Zehirlenen öğrenciye süt yerine ayran

Sağlık Bakanı Recep Akdağ süt dağıtımı sonrası zehirlenen öğrenciler için süt yerine yoğurt veya ayran verilebileceğini söyledi.

Zehirlenen öğrenciye süt yerine ayran
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.05.2012 - 12:10

Sağlık Bakanı Recep Akdağ süt dağıtımı sonrası öğrencilerin rahatsızlanması nedeniyle başlayan tartışmayı değerlendirdi. Zehirlenme nedeniyle hastanede yatan öğrenci olmadığını belirten Akdağ, hassasiyeti olan öğrencilere okullarda süt yerine yoğurt veya ayran verilebileceğini söyledi.

Gazetecilerin, okul sütünden zehirlenme iddialarıyla ilgili soruları üzerine, şu anda ''tek tük şikayetler olduğunu'' bildiren Dinçer, ''Yani dünkü gibi çok yoğun bir hadiseyle karşı karşıya değiliz'' diye konuştu.

''Okullarda süt projesi aslında sağlıklı beslenen bir toplum olma yolunda çok önemli bir proje. Çocuklarımızın fiziki ve zihni gelişimine ciddi katkı sağlayacak bir proje'' diyen Dinçer, süt dağıtımının, çocukların protein ihtiyacını karşılayabileceği ve dengeleyebileceği en önemli program olduğuna inandıklarını kaydetti.

Dinçer, ''Çok başarılı bir program yürüttük. Bunun da görülmesini istiyoruz. Dün süt dağıtım programında ülke çapında neredeyse bütün okullarımızda, yaklaşık 7 milyon öğrencimize süt dağıttık. Ben bu projenin bu ülkeye sağlayacağı yararın fark edilmesini ve uygulanan programın idari anlamdaki başarısının görülmesini haseten rica ediyorum'' diye konuştu.

Bazı çocukların süte karşı hassasiyetleri sebebiyle problemleri olduğunu ama bunların teknik olarak veya sıhhi açıdan ne anlama geldiğini, hem Sağlık Bakanlığı hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem de konuyla ilgili pek çok uzmanın açıkladığını belirten Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hastanelerde tedavi gören ve zehirlenme belirtisiyle hastanelerde müşahede altında tutulan çocuğumuz yok. O açıdan bakıldığında süte karşı hassasiyetin olabileceğini önceden görmüştük. Bu sebeple de öğretmenlerimizi eğittik. Ailelere konuyla ilgili bilgilendirme yapıldı. Bazılarından konuyla ilgili imza da alındı ve bununla ilgili duyarlılık varsa bize bildirilmesi istendi. Hakikaten Türkiye çapında bakıldığında, ortaya çıkan vaka sayısı ve sonuçları itibariyle değerlendirildiğinde, ön hazırlık çalışmalarının da başarıyla yürütüldüğünün altını çizmek lazım.''

Bir okulda gazetecilerin öğrencilerin süt içmesini istemesi üzerine, öğretmenin beslenme saati olmadığını ve aç karnına süt içemeyeceklerini belirttiğini anlatan Dinçer, öğretmenin çok güzel bir yönetim ortaya koyduğunu kaydetti.

Çocuklara aç karnına süt içirilmemesi gerektiğini vurgulayan Dinçer, düzenli süt içmeyen çocuklarda da benzer belirtilerin olabileceğini dile getirdi. Süte karşı hassasiyeti bulanan çocukların bildirilmesi halinde bu gibi vakaları minimize etme şansı olacağını belirten Dinçer, ''Ama her şeyiyle birlikte süt dağıtma programını ısrarla devam ettireceğiz'' dedi.

''Her şey kontrol altında''

İl düzeyinde incelemeler yaptırdıklarını ve bugün çok nadir vakaların geldiğini anlatan Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Doğrusu ben bunun arkasında çok farklı anlamlandırmalar yapmayı da uygun görmüyorum. Süt dağıtmaya başladık. Çok tabii olarak süt içen çocuklarımızda karşılaşılabilecek bir vakayla karşılaştık. Sonuç olarak her şey kontrol altında. Bu hassasiyetleri doktorlarımız, hastanelerimiz gerekli değerlendirmeleri yaptılar. Bunun sonucu itibariyle bizim öngöremediğimiz başka bir problem çıkar mı sorusuna ihtiyaten cevap olsun diye de gerekli analizleri yaptırıyoruz. Biz gerekli her türlü tedbiri alacağız. Velilerimiz bize inanmalı ve güvenmeliler. Çocuklarının süt içmesinin faydasına da inanmalılar. Biz programı devam ettirip bu sorunları çözeceğiz ve sağlıklı bir şekilde yürüteceğiz diye düşünüyorum.''
 

"Zehirlenen çocuk yok"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 30 bin 180 okulda yaklaşık 7 milyon öğrenciye süt dağıtımı yapıldığını anımsattı.

Bunun Türkiye için önemli bir proje olduğunu, ilk kez ilkokul çağındaki 7 milyon 200 bin öğrenciye haftada 5 gün süt dağıtıldığını belirten Eker, sütün, gelişme yaşındaki çocukların gelişimi açısından önemini vurguladı.

Eker, muhalefetin laf atması üzerine, sütlerin bozuk olma ihtimalini de gözönünde bulundurduklarını söyledi.

''Siz öyle istiyorsunuz diye süt bozuk olmaz'' diyen Eker, sütlerin bozuk olduğu konusunda şüphe duydukları her ilde süt dağıtımını durdurduklarını kaydetti. Eker, ''Sütten dolayı zehirlenme şüphesi ve tanısıyla hastanede yatan, tedavi gören çocuk yok'' diye konuştu.

Dün müracaat eden 4 binin üzerinde çocuğun ayakta tedavilerinin yapıldığını ifade eden Eker, ''Şu anda tedavi gören yok. Bu da şu demek: Demek ki bu belirtiler son derece hafif belirtiler. Bunların nedenleri üzerinde ayrıntılı duruluyor. Şüphe duyulan sütlerle ilgili bakteriyoloji ve kimyasal analizler yapılıyor. 24 saat ile 48 saat içinde sonuçları alınıyor. Şüphe duyduğumuz sütlerin hepsini durdurduk, onlar piyasadan çekildi. Türkiye, ilk kez bu kadar sağlıklı bir beslenme projesi hayata geçiriyor. Bu projeyi birilerinin provoke etmesine müsaade etmeyeceğiz. Proje de devam edecek. Yanlış uygulama içinde olanlara en ağır cezayı vereceğiz'' dedi.

Eker'in konuşmasının ardından CHP sıralarından, ''İneklerin sütü bozuk'' diye laf atıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler