Yüzyılların geleneği Meryem Ana Panayırı'nda iki köy karşı karşıya geldi

Sahillerdeki rock festivalleri İlim Yayma Cemiyeti’nin şikâyetleri yüzünden iptal edilirken bir iptal haberi de Gökçeada’dan geldi. Eski adıyla İmroz, Gökçeada’nın yüzyıllardır yapılan Tepeköy Geleneksel Meryem Ana Yortusu, yeni adıyla panayırı, düzenleyicileri İmroz Eğitim ve Kültür Derneği tarafından iptal edilmişti. Kaymakamlık bir açıklama yaparak “söz konusu organizasyonla ilgili bir iptal kararı bulunmadığını” duyurdu.

Yayınlanma: 14.08.2022 - 02:00
Yüzyılların geleneği Meryem Ana Panayırı'nda iki köy karşı karşıya geldi
Abone Ol google-news

Organizasyonun açıklaması ise girişin paralı yapıldığı bu etkinliğe bazı itirazlar üzerine bu kararın alındığı, önümüzdeki yıllarda bu organizasyonun yine imece usulü yapılacağıydı. Ada sakinlerinin Tepeköy’de yapılacak etkinliğe tavernaların karışması ve rant kavgası çıkmasına tepkili oldukları yaptıkları paylaşımlardan anlaşılıyor, etkinliği düzenleyen İmroz Eğitim ve Kültür Derneği, elde edilecek gelirin eğitim ve kültür işlerine harcanacağını söylüyor.

Esnaf ise bu tartışmanın iki köyün arasındaki çatışmadan çıktığını anlatıyor. Sonuç olarak bir şenlik yapılacak ama bu bilinen geleneksel ayinli yortulu şenlik değil, tavernalar bölgesinde müzikli, yemeli içmeli bir şenlik olacağı anlaşılıyor.

GELENEKSEL BİR TÖRENDİ

Gökçeada, Rum nüfusun çoğunluğunun adayı terk etmesinden sonra Meryem Ana Yortusu’nda buluştuğu bu etkinlikle kültürel ve dini bir etkinlikle nostalji yaşıyor, ABD ve Avustralya gibi uzak kıtalardan bile köylerini görmeye gelenler oluyor. Bir gece öncesinde kazanlar kaynıyor, keşkekler pişiriliyor ve ertesi gün hep beraber yenilip içiliyor, dualar ediliyor.

Pandemi nedeniyle yapılamayan panayırın bu yılki organizasyonunda Tepeköy Meydanı bariyerlerle kapatılmış, tavernalarda müzikli ve yemekli eğlenceler düzenlenmiş ve giriş 500 TL ücretli yapılmış, bu da ada halkının tepkilerine yol açınca seneye yine imece usülü yapılmak üzere iptal edilmişti. Şimdi yine yapılacağı, iptal olmadığı duyuruluyor, ama ikilik var. Yeme içme işi tavernalara bırakılsa ve yine eski usül okulun bahçesinde kazan kaynatılsa ya? Gökçeada’da anlaşılan ne olacağını ancak olduktan sonra göreceğiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler