Aile hekimlerine yeni nöbet
Söz konusu düzenlemelerin masa başında alınan, sahadan kopuk kararların yeni bir örneği olduğunu vurgulayan Doğramacı, “Aile hekimlerinin karşı karşıya kaldığı sorunlar sadece nöbetlerle sınırlı kalmıyor" dedi.
Sağlıkta sorunlar yumağı her geçen gün büyürken, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni değişiklikler de sorunları çözmek yerine daha da derinleştiriyor. Bakanlık tarafından yataklı sağlık tesislerinde acil servis hizmetlerinin uygulama usul ve esaslarına ilişkin tebliğinde yapılan değişiklikler, hekimler ve sağlık çalışanlarının tepkisine neden oldu. Düzenlemelere göre aile hekimlerinin nöbet kapsamı genişletildi. Hekimlerin asgari ücretin altında kalan yetersiz nöbet ücretleri ve yeni nöbet yükleriyle çalışma şartlarının daha da ağırlaştığını kaydeden Hekim Birliği Sendikası Genel Başkanı Gökhan Doğramacı, “Önceki düzenlemede aile hekimleri yalnızca E2 ve E3 seviye hastanelerde entegre hizmet kapsamında nöbet tutarken, yeni düzenleme ile E1 seviye hastaneler de entegre kapsamına alındı. Artık aile hekimleri, E1 seviyesindeki hastanelerde de nöbet tutmak zorunda bırakılacak” dedi. Doğramacı, “Entegre hastaneler ve sağlık hizmetlerinde yıllardır devam eden yapısal sorunlara çözüm getirilmesi beklenirken, hizmet kapsamının genişletilmesi daha büyük problemler doğuracaktır. Bu genişleme, hekimlerin üzerindeki iş yükünü artırarak var olan sistem sorunlarını daha da içinden çıkılmaz hale getirecektir” ifadelerini kullandı. Doğramacı, “Değişikliklerle birlikte aile hekimliği uzmanlarına da E1 seviye hastanelerde havuz nöbetleri getiriliyor. Önceden, E2 ve E3 seviyelerinde havuz nöbeti bulunmadığı için aile hekimliği uzmanları bu nöbetlere dahil edilmiyordu. Ancak E1 seviyesindeki hastanelerde havuz nöbeti uygulandığından, artık aile hekimliği uzmanları da bu nöbetlere katılmak zorunda kalacak. Bu yeni düzenlemeler, aile hekimlerinin zaten ağır olan iş yükünü daha da artıracaktır” diye konuştu.
‘KEYFİYETİN YERİNİ MUALLAK KRİTERLER ALDI’
Yapılan değişikliklerden birinin de uzman hekimlerin görevlendirilmesine ilişkin olduğunun altını çizen Doğramacı, “Uzman hekimlere yeni görevlendirmeler ile keyfiyetin yerini muallak kriterler aldı. Tebliğin eski halinde uzman hekimlerin başka kamu sağlık tesislerine nöbet görevi için görevlendirilebileceği ifade edilirken, yeni düzenleme ile ‘ilin nüfusu, coğrafi özellikleri ve hastaneler arası uzaklık’ gibi kriterler getirildi. Ancak bu kriterler, yöneticilerin keyfiyete varan görevlendirmelerini önlemeye yeterli somutlukta değil. Hekimler olarak, geçici görevlendirme ve nöbetlerin, belirsizliğe mahal bırakmadan net, şeffaf ve adil bir şekilde düzenlenmesini bekliyoruz” dedi.
‘EKSİK KADRO TAMAMLANMALI’
Doğramacı, “Hastanelerde hekim kalmadığından geçici görev ve nöbetlerle, taşıma suyla değirmen geçici hekimlerle hastane döndürülmeye çalışılıyor. Yeni görevlerle, nöbet yükünü artırmak ve sorunları öteleyerek büyütmek yerine; bu hizmetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için eksik kadroların tamamlanması, hastanelerde çalışma koşullarının iyileştirilmesi, hastanelerde hekimlerin üzerindeki baskının azaltılması ve yeni atamaların yapılması daha anlamlı ve verimli sonuçlar doğuracaktır” ifadelerini kullandı.
‘KARARLAR SAHADAN UZAK’
Söz konusu düzenlemelrin masa başında alınan, sahadan kopuk kararların yeni bir örneği olduğunu vurgulayan Doğramacı, “Aile hekimlerinin karşı karşıya kaldığı sorunlar sadece nöbetlerle sınırlı kalmıyor. Çalışma koşulları, şiddet, mobbing, muayene sürelerinin kısalığı ve özlük haklarımız gibi birçok sorun yıllardır çözümsüz bırakılıyor. Bu yeni düzenlemeler ise sorunları daha da büyüterek sağlık çalışanlarının tükenmişliğini artırıyor. Olması gereken, entegre hizmetini genişletmek değil, var olan sorunları gidermek için etkili çözümler üretmektir” dedi. Doğramacı, “Çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi, şiddete karşı önlemlerin alınması, nöbet ve görev yükümüzün azaltılması için 19 Ekim’de Ankara’da büyük bir miting düzenliyoruz. Tüm hekim sağlık çalışanlarını haklarımızı savunmak için bir araya gelmeye davet ediyoruz. Bu mücadele, sadece hekim ve sağlık çalışanlarının değil, halkın da sağlığı içindir. Tükenmiş hekimler ve sağlık personeli, nitelikli sağlık hizmeti sunamaz” ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev