Salmonella ve bacillus cereus’un tehdidi: Uzmanından gıda güvenliğine dair çarpıcı uyarılar

Salmonella ve bacillus cereus’un tehdidi: Uzmanından gıda güvenliğine dair çarpıcı uyarılar

14.05.2025 10:43:00
Güncellenme:
İHA
Takip Et:
Salmonella ve bacillus cereus’un tehdidi: Uzmanından gıda güvenliğine dair çarpıcı uyarılar

Gıda güvenliği uzmanı Nurten Sırma, ABD’de kabak çekirdeği ve Almanya’da toz zencefilde tespit edilen bakteriler nedeniyle yapılan geri çağırmaların önemini vurguladı. Türkiye’de ise gıda güvenliği ve geri çağırma uygulamalarının yetersiz olduğunu belirten Sırma, ürün izlenebilirliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı ve Gıda Mühendisi Nurten Sırma, ABD’deki "Salmonella" bulaşması nedeniyle kabak çekirdeği ve Almanya’daki "Bacillus cereus" bulaşması nedeniyle toz zencefilin toplatılmasının, gıda güvenliği konusunun önemini bir kez daha gündeme getirdiğini belirtti.

SALMONELLA VE BACILLUS CEREUS BULAŞLARI

Sırma, salmonella bakterisinin kümes hayvanlarının bağırsaklarında bulunarak kesimhanelerden kanalizasyona, toprağa ve tarımsal ürünlere bulaşabildiğini vurguladı. Salmonellanın gıda kaynaklı zehirlenmelerin başlıca sebebi olduğunu ifade eden Sırma, “Çok fazla bulaşma kaynağı olsa da en çok kümes hayvanlarının bağırsak florası ve dışkısı yoluyla bulaşıyor. Kötü kesimhane şartları, eksik hijyen uygulamaları ve kirli sular da bulaşı yayabiliyor" dedi. Bacillus cereus ise, doğada doğal olarak bulunan bir bakteri olup, Almanya'da satılan toz zencefilden tespit edilmişti. Sırma, her iki durumda da firmaların ürünleri geri çağırarak güçlü bir gıda güvenliği sistemine sahip olduklarını gösterdiğini belirtti.

TÜRKİYE’DE GERİ ÇAĞIRMA UYGULAMALARI YOK

Sırma, Türkiye'deki gıda güvenliği sisteminin zayıf olduğunu ve "geri çağırma" uygulamalarının neredeyse hiç uygulanmadığını söyledi. Geri çağırma uygulamasının kötü bir şey olarak algılandığını ifade eden Sırma, dünyada bunun aksine geri çağırmanın, firmaların güçlü bir sistemle ürünleri izleyebilmesi anlamına geldiğini vurguladı. Türkiye’de ise gıda güvenliği anlamında geri çağırma yapan firma sayısının son derece düşük olduğunu belirten Sırma, "Mesela, Türkiye’de salmonella kaynaklı zehirlenmeler çok oluyor. Eğer bir firma markette bir ürününde sorun fark ederse, filmi başa sararak o ürünü geri almalı" şeklinde konuştu.

İZLENEBİLİRLİK VE GIDA GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ

Gıda güvenliği ve izlenebilirlik konusunun son derece önemli olduğunun altını çizen Sırma, firmaların ürünleri hangi markete, bakkala ya da köye ulaştırdığını izlemekte zorlandığını ve bu sebeple geri çağırma işlemi yapamadıklarını belirtti. Sırma, Türkiye’de gıda güvenliği konusunda yapılması gerekenlerin daha fazla olduğunu, aksi takdirde sağlıksız gıdalara karşı korunmanın mümkün olamayacağını söyledi.