Salmonella sadece mideyi değil, organları da vuruyor
Tavuk etinden kaynaklanan gıda zehirlenmelerinin çoğunlukla mikrobik nedenlerle ortaya çıktığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Volkan Demir, "En sık rastlanan etken ise salmonella adlı bakteri" diyerek önemli uyarılarda bulundu.
Türk malı Dubai çikolatasında ölümcül tehlike!
Bir dönem ortalığı kasıp kavuran Dubai çikolatası, ABD'de raflardan toplatıldı. Türkiye'de üretilen Dubai çikolatası ezmesinde salmonella tespit edildi.
Türkiye'den giden Antep fıstığı kreması, salmonella salgınına yol açtı!
ABD'de bazı kişilerde salmonella enfeksiyonu görüldüğünün bildirilmesinin ardından Türkiye’den ithal edilen "fıstık kreması" market raflarından toplatılıyor. Yetkililer "Emek" markalı fıstık kreması için gıda güvenliği uyarısı yayımladı ve ürün geri çağrıldı.
Ünlü Türk helva markasında ölümcül bakteri tespit edildi
Türk markalı "vanilya aromalı" helvada tehlikeli bakteri tespit edildi. Almanya’da raflardan acilen toplatılan ürün için resmi uyarı yayımlandı. İşte ayrıntılar...
Salmonella ve bacillus cereus’un tehdidi: Uzmanından gıda güvenliğine dair çarpıcı uyarılar
Gıda güvenliği uzmanı Nurten Sırma, ABD’de kabak çekirdeği ve Almanya’da toz zencefilde tespit edilen bakteriler nedeniyle yapılan geri çağırmaların önemini vurguladı. Türkiye’de ise gıda güvenliği ve geri çağırma uygulamalarının yetersiz olduğunu belirten Sırma, ürün izlenebilirliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
İşyeri sahibine istenen ceza belli oldu!
İzmir'in Buca ilçesinde, Servet Polat’ın (60) kumpirden zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdiği olayda işyeri sahibi N.D. hakkında 'Taksirle ölüme neden olma’ suçundan 15 yıla kadar ve ‘Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ticareti’ suçu nedeniyle de 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Salmonella uyarısı: Bahar ve yaz aylarını seviyor
Son zamanlarda gıda zehirlenme vakalarında artış yaşandığını belirten Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, “Özellikle bahar ve yaz ayları ‘Salmonella bakterisinin üremesi için elverişli koşullar yarattığından dikkat edilmelidir. Bu bakteri oral yolla alındığında mide asidik içeriğine dayanıklı olanlar hızla ince bağırsağa yerleşir. Ardından ince bağırsağın geri emilim sağlayan kısmına yerleşerek hızla kolonize olmaya ve üremeye başlar” dedi.
Uzman: 'Tavuk döner kaynaklı zehirlenmeler, kitlesel sağlık krizlerine yol açabilir'
Son besin zehirlenmesi vakalarını değerlendiren Prof. Dr. Doğancı, "Yeterince pişirilmediğinde stafilokok, salmonella ve basillus gibi bakteriler toksin üretebilir. Bu toksinler, besinin tadını veya kokusunu değiştirmediği için kolayca fark edilemez ve kitlesel zehirlenmelere yol açar" dedi.
Salmonella bakterisine karşı uzmanından uyarı
İzmir’de kumpir yedikten sonra kaldırıldığı hastanede vefat eden Servet Polat’ın yediği kumpirde “Salmonella” bakterisi bulundu. Biyomühendis Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, özellikle çiğ ve az pişmiş et ürünleri, yumurta, pastörize olmayan süt ürünlerinde yaygın olarak ortaya çıkan ve dikkat edilmediğinde ölümcül olabilen bu bakteriye karşı uyarılarda bulunarak, sağlıklı bir yaşam için gıda güvenliğinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
'Kumpir' ölümü sonrası Salmonella virüsü uyarısı
İzmir'in Buca ilçesinde Servet Polat isimli yurttaşın yediği kumpirden zehirlenerek hayatını kaybetmesinin ardından alınan numunelerde Salmonella virüsü tespit edildi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Merkez Yöneticisi Uğur Toprak “İnsanlarda tifo gibi salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan bir türdür” dedi ve hijyen uyarısında bulundu.
Salmonella nasıl bulaşır? Salmonella'dan nasıl korunulur? Salmonella'nın tedavisi var mı?
İzmir'de kumpir yiyen Servet Polat’ın ölümüne dair soruşturmada işletme sahibi tutuklanmış, yiyeceklerde salmonella virüsü tespit edilmişti. Peki, Salmonella nasıl bulaşır? Salmonella'dan nasıl korunulur? Salmonella'nın tedavisi var mı?
'Salmonella' tespit edildi
Ünlü kuruyemiş markasında zararlı bakteri tespit edildi. O ürünler için marketlerden toplatma kararı alındı.
Yumurtayı sakın böyle tüketmeyin! Salmonella enfeksiyonuna yakalabilirsiniz
Yumurta, besleyici içeriği ve çok yönlü kullanımıyla birçok mutfakta vazgeçilmez bir malzeme olmuştur. Ancak, çiğ yumurta tüketimi, içerdiği potansiyel riskler nedeniyle dikkat gerektiren bir konudur. İşte ayrıntılar...
Yaz aylarında bunlara dikkat edin: Sindirim sistemini bozuyor!
Sıcak havalarda su ve gıdaların bozulmasıyla mide ve sindirim hastalıklarının arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Esin Korkut, "E.coli, Cryptosporidium, Giardia, Salmonella ve Shigella yazın en çok karşılaşılan mikroorganizmalar olup mikroplu suların içilmesi ya da bu sularla yıkanmış sebze ve meyvelerin tüketilmesi ile geçebilir. Sıcakların da etkisiyle hızla yayılan bulantı, kusma ve ishal ile karşımıza çıkabilir" dedi.
Uzmanlardan uyarı: 'Sıcak havalarda tüketilen tavuklarda salmonella riski olabilir'
Bağırsak sistemini etkileyen yaygın bakteriyal bir hastalık olan salmonellanın özellikle tavuk ürünlerinde olduğunu söyleyen Gıda Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Eda Şensu Demir, "Bazı marketler enerji tasarrufuna giderek dolapları çalıştırmıyor ya da market içini yeterince soğuk tutmuyor. Bu da, hava sıcaklığı nedeniyle gıda bozulmalarını hızlandırıyor. Özellikle tavuk ürünlerinde yaygın olarak ortaya çıkan salmonella bakterisi gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açarak gıda zehirlenmeleri meydana getiriyor" dedi.
ABD'de kıyma kaynaklı Salmonella salgını dolayısıyla 6 kişi hastaneye kaldırıldı
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), kıyma kaynaklı Salmonella salgını nedeniyle ABD'nin kuzeydoğu eyaletlerinde ilk belirlemelere göre 16 kişinin hastalandığı, 6 kişinin hastaneye kaldırıldığını belirtti.
Ferrero'nun Belçika'daki fabrikasında yine salmonella vakası görüldü
Belçika'da İtalyan çikolata üreticisi Ferrero grubunun fabrikasında bu yıl yine salmonella vakasına rastlandı.
İngiliz turistler zehirlendi
Antalya'da bulunan Rixos Sungate Resort otelde yaşanan zehirlenme vakaları, İngiliz basını tarafından gündeme getirildi. İngiliz Sağlık Güvenliği Ajansı, yaşanan zehirlenme vakalarına ilişkin soruşturma başlattı.
Kinder ürünleri Salmonella skandalının ardından raflara geri döndü
Belçika’da Salmonella bakterisinin tespit edilmesinin ardından toplatılan Ferrero markasına ait Kinder ürünleri yeniden raflara döndü.
Türkiye'de çok fazla tüketiliyor...
Gıda mühendisi Prof. Dr. Işıl Var, çiğköftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
Kinder'den binlerce kişiye bulaşmıştı: Şimdi de baharat kutularında...
New Brunswick'teki Rutgers Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, baharat kaplarının, kullandıktan sonra en çok kirlenen mutfak malzemesi olduğunu buldu. Çikolata üreticisi Ferrero'nun Kinder Sürpriz ve diğer ürünlerinde ortaya çıkan Salmonella bakterisi bir çok ülkede görülmüş binlerce kişi ve özellikle çocuklar hastanelik olmuştu...
Uzmanından salmonella bakterisine ilişkin uyarılar
Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu, salmonella (salmonellozis) bakterisine ilişkin ebeveynlere uyarılarda bulundu.
Oreo'nun üretici firmasından 'salmonella' açıklaması
İsviçre merkezli kakao ve çikolata üreticisi Barry Callebaut; Oreo'nun üretici firması Mondelez'i, ürünlerinde salmonella bakterisi ihtimali konusunda uyarmıştı. Mondelez'in, salmonella ihtimali üzerine 3 üretim sahasını kapattığı belirtilmişti. Tüm bu haberlerin ardından Mondelez International Türkiye'den açıklama geldi.
Ferrero'nun Kinder'inden sonra Mondelez'in Oreo'sunda salmonella şüphesi
Atıştırmalıklarıyla tanınan ve Oreo, Mikado ile Pepito'nun üreticisi ABD merkezli Mondelez'in, ürünlerinde salmonella bakterisi ihtimali üzerine 3 üretim sahasını kapattığı belirtildi.
İngiltere'de Ferrero çikolatalarının satışındaki kısıtlama devam ediyor
İngiltere'de Ferrero çikolatalarında salmonella bakterisinin tespit edilmesinin ardından, market raflarından kaldırılan ürünlerin satışındaki kısıtlama devam ediyor. Market yetkilileri satıştan kaldırılan ürünlerin yenilerinin henüz piyasaya sürülmediğini söyledi.
Belçika'da çikolatalarda ikinci salmonella bakterisi vakası
Dünyanın önde gelen çikolata üreticilerinden Barry Callebaut'un Belçika'daki fabrikasında salmonella bakterisi tespit edildi.
Salmonella bakterisi: Belçika'da Kinder çikolatalarını üreten Ferrero fabrikasına şartlı izin
Kinder çikolata ürünlerinde ortaya çıkan salmonella bakterisi nedeniyle 13 farklı ülkede yüzlerce kişinin hastalanması üzerine mühürlenen Belçika Arlon'daki Ferrero fabrikası, koşullu izinle yeniden açılacak.
Kinder'den açıklama:
Salmonella virüsü tespit edilen Kinder çikolatalarının üreticisi Ferrero'nun Fransa'daki Genel Müdürü Nicolas Neykov, ilk kez konuştu. Virüsün kaynağının tespit edildiğini söyleyen Neykov, "Fabrikayı kapatmıştık, testler negatif çıkınca yeniden açtık" dedi.
12 ülkede 324 kişiye bulaştı
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (ECDC) paylaştığı verilere göre 12 ülke arasında en fazla enfeksiyon İngiltere'de görüldü. Hastalık, en fazla 16 yaşından küçük çocukları etkiledi.