Erdoğan'ın 'türban serbestisine' ilişkin referandum hesabı tutmadı
Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurul gündemine 13 Mart’ta alınması gerekiyor. Ancak Meclis takvimi yoğun. Bu nedenle teklifin gündeme alınması mümkün görünmüyor.
AKP, MHP ve BBP milletvekillerinin ortak imzasıyla TBMM’ye sunulan ve mevcut anayasanın 41. maddesi ile 24. maddesinde değişiklik öngören anayasa değişikliği teklifi 25 Ocak’ta, TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edilmişti. AKP, “türban serbestisi” ve “ailenin korunmasına yönelik” düzenlemeler içeren anayasa değişikliği teklifini, TBMM Genel Kurulu’nda, en az 360 milletvekilinin “evet oyuyla” geçirmeyi planlamıştı.
Düzenlemenin en kısa zamanda TBMM Genel Kurulu’na sevk edileceği belirtilmişti. Ancak 6 Şubat’taki depremin ardından TBMM Genel Kurulu, çalışmalarına 3 hafta ara verdi. Çalışmalarına yeniden 28 Şubat’ta başlayan TBMM Genel Kurulu’nda, öncelikli yasal düzenlemelerin görüşmeleri öne alınınca “takvim sıkıştı”.
TORBA YASA GÖRÜŞÜLECEK
TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta öncelikli olarak, kamu alacaklarının yapılandırılması ve bazı cezaların silinmesini öngören “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına” ilişkin yasa teklifi görüşüldü. Genel Kurul’da ayrıca Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Deprem Felaketini Araştırma Komisyonu kuruldu. Genel Kurul, gelecek hafta ise Çevre Yasası’nda değişiklik öngören yasa teklifini gündemine alacak. Sonraki haftalarda ise AKP, Afet Fonu Kurulmasına Yönelik Yasa Teklifi ve 7. Yargı Paketi, Orman Yasası’nda değişiklik öngören yasa tekliflerini görüşecek. Meclis seçim için kapanmadan önce son hafta ekonomiye ilişkin düzenlemelerini içeren bir “torba yasa” teklifini görüşecek. Ardından Meclis, nisan ayının ilk haftası kapanacak.
DEFTER ‘AÇIKLAMADAN KAPANDI’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “türban serbestisi” ve “ailenin korunmasına yönelik” anayasa değişikliği teklifinin “en kısa sürede Genel Kurul gündemine gelmesi” talimatını vermiş ve seçimlerde “3 sandık kurulmasını” istemişti. Ancak 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde seçmenin önüne 3 sandık kurulabilmesi için anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurul gündemine 13 Mart’ta alınması gerekiyor. Meclis takvimine göre 13 Mart’ta teklifin gündeme alınması “mümkün görünmüyor”. Bu nedenle teklifin AKP’nin yeniden iktidar olması durumunda “gelecek döneme kalacağı” belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı