‘İmaj’ düzeltme çalışması yapan İYİ Parti’nin muhalif tavrını sürdürmesi bekleniyor
Kurmaylar partinin “muhalif” kalma yönündeki iddiası üzerinde dururken partiden tartışmalı ayrılmayanlar ve parti hakkında olumsuz demeç vermeyenlerin partiye geri döndürülmesinin istendiğini kaydediyor.
İYİ Parti, 2017’de Meral Akşener liderliğinde siyaset sahnesine çıkmasından 1 yıl sonra yapılan genel seçimlerde CHP ile yaptığı ittifak sonucu 43 milletvekili ile Meclis’e girerek siyaset sahnesindeki yerini aldı. 2019 yerel seçimlerinde de büyükşehirlerde CHP ile yapılan ittifaklar sonucu elde edilen başarılarla ivme yakalayan parti, yapılan bir dizi stratejik hata sonucu çok sayıda istifaya sahne oldu. Altılı Masa’da yaşanan 3 Mart krizinin ardından güven kaybeden parti, 2024 yerel seçimlerine “hür ve müstakil” olarak girme kararı aldığını duyurdu. Kuruluşundan beri ilk kez “ittifaksız” hareket eden parti için seçim sonuçları hüsran yarattı. Parti 3 milyon 110 bin oy kaybı yaşadı. Akşener, 27 Nisan’daki olağanüstü kongrede partinin liderliğini Müsavat Dervişoğlu’na devretti. Ancak parti içindeki Akşener etkisi, devam etti. Akşener’in Saray’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşme sonucu ortaya atılan iddialar partiyi Akşenerciler ve “değişimciler” olmak üzere ikiye böldü. Akşener’e yakınlığıyla bilinen isimler Saray’daki görüşmenin arkasında dururken, partide değişim isteyen ekip görüşmeye ilişkin sert eleştiriler dile getirdi. İç çatışmalar, söylemsel hatalar, kimlik bunalımı ve partinin kuruluş ilkelerinden uzaklaşma; bu süreçte istifaları hızlandırdı. 2023 genel seçimlerinde 44 milletvekili ile Meclis’e giren partinin koltuk sayısı istifalar sonrası 32’ye düştü. İstifa edenlerden bazıları AKP ve CHP saflarına katılırken, 6 milletvekili de bağımsız kaldı.
İTTİFAKA KAPI ARALANIR
Parti kaynakları Meclis’in açılmasını takip eden dönemde partiden yeni istifa ve transferlerin olacağına da işaret ediyor. Bazı kurmaylar, 2023 genel seçimleri için hazırlanan milletvekili aday listesini ve “liyakatsiz” olduğu düşünülen temayül yoklamasını eleştiriyor. Partililer, istifa eden milletvekillerinden birçoğunun “hak etmeden” aday listesine girdiğini ve aday belirlemede tek kıstasın “maddi güç” olduğunu savunuyor. İstifa ederek başka partilere giden milletvekillerine yönelik “Parti çürük elmalardan temizleniyor” yorumu yapılıyor. Kurmaylar, partinin yeni dönem için imaj düzeltme çalışması sürdürdüğünü kaydediyor. Bu çalışmalar kapsamında da partiden istifa ederek bağımsız kalan ve partiye yönelik olumsuz demeç vermeyen milletvekillerinin partiye geri kazandırılması için görüşmeler yapılacağının altı çiziliyor. Yeni yasama yılında partinin “muhalif” çizgisinden ödün vermeyeceğini vurgulayan kurmaylardan bazıları, 2028 genel seçimlerinde ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adayı olması durumunda Yavaş’ın desteklenmesi gerektiğine işaret ediyor. Söz konusu olasılıkta CHP ile yeniden bir ittifak kurulmasına kapı aralanacağı da kulislerde konuşuluyor.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Bu kebapçılara dikkat!