Son Dakika... Süreç komisyonunda uzatma kararı... Numan Kurtulmuş: Esas muradımız ortaklaşa bir rapordur

Son Dakika... Süreç komisyonunda uzatma kararı... Numan Kurtulmuş: Esas muradımız ortaklaşa bir rapordur

24.12.2025 12:23:00
Güncellenme:
ANKA
Takip Et:
Son Dakika... Süreç komisyonunda uzatma kararı... Numan Kurtulmuş: Esas muradımız ortaklaşa bir rapordur

İktidarın 'Terörsüz Türkiye' adıyla Meclis'te kurduğu Milli Dayanışma Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun çalışma süresi 2 ay daha uzatıldı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, iktidarın 'Terörsüz Türkiye' adıyla Meclis'te kurduğu Milli Dayanışma Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, partilerin komisyona rapor sunumlarının tamamlandığını belirterek, "Bu raporlardan esas muradımız ortaklaşa bir rapordur. Her partinin kendi tutum belgesi, siyasi tutum belgesi olarak ortaya koyduğu raporu var olmakla birlikte herkesin, hatta gönlümüz arzu eder ki muhalefet şerhi düşmeksizin kabul edebildiği ortak bir raporun hazırlanması süreci de önümüzde duruyor. Bu süreç de ümit ederiz ki başarıyla sonuçlanabilirse çok önemli hayati bir eşik daha aşılmış olacaktır. Bu çerçevede önümüzdeki süreçte partilerimizin, farklı fikirlerini daha yakınlaştırabilmesi için temaslarının arttırılmasının yararlı olacağı kanaatindeyim. Böylece ortak bir noktaya ulaşmak daha kolay olacaktır" dedi.

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında TBMM Tören Salonu’nda toplandı. Toplantının açılışında konuşma yapan Numan Kurtulmuş, Ankara’nın Haymana ilçesinde düşen uçakta hayatını kaybeden Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve beraberindekilere Allah’tan rahmet, Libya halkına TBMM adına başsağlığı diledi.

Kurtulmuş, kazanın, heyetin ülkelerine dönüş yolundayken meydana geldiğini hatırlatarak, “Bütün teferruatıyla bu olayın ortaya çıkarılması süreci devam ediyor. Böyle bir kazanın ülkemizin sınırları içinde olması da bize ayrıca üzüntü kaynağı olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Komisyonun 5 Ağustos’ta başladığı çalışmaları kapsamında bugün 20’nci toplantısını gerçekleştirdiğini kaydeden Kurtulmuş, komisyonun ele aldığı konunun önemi ve ağırlığı dolayısıyla  tarihi bir görev icra ettiğini belirtti. Bu süreç içinde herkesin demokratik olgunlukla fikrini  açık bir şekilde ifade ettiği ve konuşulanların kamuoyuna açıklıkla yansıdığını anlatan Kurtulmuş, “Şimdiye kadarki 19 toplantıda 58 oturum gerçekleşmiş, 86 saatlik bir görüşme takvimi ortaya konulmuş ve toplamda da 135 kişi dinlenerek 4 bin 139 sayfa tutanak tutulmuştur” bilgisini verdi.

''SON EŞİĞE GELİNMİŞTİR''

Komisyonda Türkiye’nin çok geniş kesimini temsil eden sivil toplum kuruluşlarını, akademisyenleri, kanaat önderlerini dinlediğini hatırlatan Kurtulmuş, ortaya konulan fikir, düşünce ve önerilerin hepsinin kayıt altına alınarak Türkiye'nin siyasi tarihine önemli bir dokümanın kazandırıldığını vurguladı. Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bu süre içerisinde komisyonun çalışmaları bakımından kritik eşikleri büyük bir hassasiyetle ve gerçekten verimli çalışmalarla geride bıraktık. Şimdi komisyonumuzun son eşiğine gelinmiştir. O da ortak bir rapor yazılması ve bu raporun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna verilerek bu konudaki tekliflerin yasalaşması ve diğer  tekliflerin yerine getirilmesi ile ilgili sürece öncülük etmesidir. Bu çerçevede burada  temsil edilen siyasi partilerimizin tamamı raporlarını Başkanlığımıza sunmuştur. Kendileri açısından önemli gördükleri konuları açık bir şekilde raporlarında ifade ederek partilerimizin her birisi için ayrı bir siyasi tutum belgesi olarak raporda Meclis Başkanlığına intikal edilmiştir.

Bu raporlar geçen hafta itibarıyla Meclisimizin sitesinden kamuoyuna açılmıştır. Şimdi kamuoyunda partilerimizin hazırladığı bu raporlar üzerinde tartışmalar devam ediyor, devam edecektir.

Ancak bu raporlardan esas muradımız ortaklaşa bir rapordur. Her partinin kendi tutum belgesi, siyasi tutum belgesi olarak ortaya koyduğu raporu var olmakla birlikte herkesin, hatta gönlümüz arzu eder ki muhalefet şerhi düşmeksizin kabul edebildiği ortak bir raporun hazırlanması süreci de önümüzde duruyor.

"HAYATİ BİR EŞİK DAHA AŞILMIŞ OLACAKTIR"

Bu süreç de ümit ederiz ki başarıyla sonuçlanabilirse çok önemli hayati bir eşik daha aşılmış olacaktır. Bu çerçevede önümüzdeki süreçte partilerimizin, farklı fikirlerini daha yakınlaştırabilmesi için temaslarının arttırılmasının yararlı olacağı kanaatindeyim. Böylece ortak bir noktaya ulaşmak daha kolay olacaktır.

Ayrıca bu komisyon çalışmalarımızın ortaya koyduğu bu demokratik nezaket, usul ve üslup bakımından ortaya konulan büyük olgunluğun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu çalışmalarına da örnek olmasını temenni ediyorum. Ve inşallah kısa bir süre içerisinde nihai raporumuzu da bitirerek burada hep beraber üzerinde ortaklaştığımız metni Türkiye kamuoyuyla paylaşmak mümkün olur."

Kurtulmuş, nihai raporun tamamlanabilmesi için komisyonun ilave bir çalışma süresine ihtiyacı olduğunu belirterek, toplantıda iki akademisyenin sunumunun ardından, komisyon üyelerinin görüşlerine başvurulacağını söyledi.

Kurtulmuş, bugüne kadar yapılan toplantılarda tutulan tutanakların analizinin yapılması gerektiğini ifade ederek, "Komisyonumuzda yapılan dinlemeler sonucunda bir tutanak analizine ihtiyaç olduğunu gördük. Ve bu çerçevede değerli hocalarımız Profesör Doktor Havva Kök Arslan ve Murat Sevencan hocalarımız tutanak analizleriyle ilgili bir akademik çalışmayı gerçekleştirdiler" dedi.

Numan Kurtulmuş'un konuşmasının ardından akademisyenler açıklamalarda bulunuyor.

ÇALIŞMA SÜRESİ 2 AY DAHA UZATILDI

Komisyonun 20. toplantısı sonlandı. Toplantıda komisyonun çalışma süresinin 2 ay daha uzatılmasına karar verildi. 

EMİR'DEN RAPOR ELEŞTİRİLERİNE YANIT

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nda CHP'nin hazırladığı rapora yönelik  eleştirilere yanıt verdi. Emir, "Burada iki ya da üç parti var; bunlardan ikisi 'Kürt sorunu vardır' demiyor. Cumhur İttifakı... Onların sürece ilişkin önerileri yeterli bulunurken, CHP’nin bu duruşu neden tatmin edici bulunmuyor, bunu anlamakta zorlanıyorum. Şunun açıkça anlaşılması gerekir: Eğer bir yasa hazırlığı yapılacaksa, bir çerçeve çizilecekse ki çizilmelidir. Komisyonumuzun ortak raporu, böyle bir rapor olmalı. Bu konudaki öncülüğü bürokrasiden, devletin ilgili birimlerinden ve siyasetten gelmelidir" dedi.

TANRIKULU: FIRSATI ÇOK DOĞRU DEĞERLENDİRMEK ZORUNDAYIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu toplantıda, "Asıl bundan sonra yapacağımız iş çok önemli. Bu komisyon nedeniyle ayrıca hepimizin birlikte gözlemlediği sert bir kutuplaşma nedeniyle topluma hakim kılınmaya ve siyasi iklimi zehirlemeye çalışıldığını görüyoruz. Bu nedenle burada çatışma, şiddet ve Kürt meselesinde önümüze çıkan fırsatı çok doğru değerlendirmek zorundayız" ifadelerini kullandı. 

KOÇYİĞİT: TOPLUMSAL KATILIM NASIL SAĞLANACAK?

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Bu komisyon önemli bir görevi üstlendi, görevini yerine getirdi ve tamamlayacak. Ancak bundan sonra süreç nasıl ilerleyecek? Pozitif barışı nasıl inşa edeceğiz? Bu adımlar nasıl atılacak, toplumsal katılım nasıl sağlanacak? Bu sorulara hep birlikte yüksek sesle düşünerek yanıt üretmemiz gerekiyor. Bu nedenle, raporumuzun; herkesin kendi pozisyonunda ısrar ettiği değil, ortak sürece katkı sunan, barışı icra eden ve özellikle barışın hukuksal altyapısını oluşturacak pozitif bir barış perspektifini ortaya koyan bir akıl ve sağduyu ile kaleme alınmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

YILDIZ: TÜRK MİLLETİ ÜST KİMLİĞİ, LAİK CUMHURİYET İLKESİ HİÇBİR SİYASİ PAZARLIĞA KONU EDİLEMEZ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Türkiye'nin üniter devlet yapısı, toprak bütünlüğü, Türkçenin resmi dil statüsü, Türk milleti üst kimliği, laik Cumhuriyet ilkesi hiçbir siyasi pazarlığa konu edilemeyecek temel değerlerdir. Milliyetçi Hareket Partisine göre. Demokratikleşme adımları ancak bu çizgiler korunarak mevcut anayasal çerçeve içinde yapılabilir. Terörle mücadelede kararlılıklar taviz verilmeden, hukukun üstünlüğünü ilkesinden sapılmadan ve ulusal güvenlik kaygıları göz ardı edilmeden yapılacak reformlar, bu gibi düzenlemeler elbette ülkemizin geleceği için faydalı olacaktır. Terörsüz Türkiye hedefi Türk milletini kucaklayan, toplumsal barışı ve huzuru tesis eden kutlu bir hedeftir. Ancak bu hedefe ulaşma yolunda atılacak adımlar devletin temellerini sarsmayacak, üniter yapıyı bozmayacak, teröre yeni hareket alanları açmayacak şekilde planlanmak zorundadır " dedi. 

İlgili Konular: #TBMM #Komisyon