Çocuk hastalıklarında randevu bulunmuyor

İstanbul’da Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde (MHRS) pediatri branşındaki çocuk diş hekimliği, çocuk sağlığı ve hastalıkları, çocuk ve ergen ruh sağlığı bölümlerinin önümüzdeki günlerde randevusu bulunmuyor.

Yayınlanma: 28.02.2024 - 04:00
Çocuk hastalıklarında randevu bulunmuyor
Abone Ol google-news

Sağlıkta yaşanan sorunlar her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı uygulaması Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hastaların randevu alamama sorunu da bunlardan birisi. İstanbul’da şu anda Pediatri branşındaki Çocuk Diş Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı bölümlerinin önümüzdeki günlerde randevusu bulunmuyor. Pediatri bölümünün ekonomik, sosyal, nöbet koşullarının ağırlığı, eğitimin daha zor olması nedeniyle daha az tercih ediliyor olması da bu durumun önemli unsurlarından biri. Öte yandan Türk Tabipler Birliği’nin verilerine göre geçen yıl iyi hal belgesi alan hekimlerin uzmanlıklara göre dağılımında çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları yüzde 4.85 ile birinci sırada yer aldı. Yine verilere göre 2022’de 103, 2023’de 143, 2024’ün Ocak ayında ise 13 Pediatri uzmanı iyi hal belgesi aldı.

'AİLE HEKİMLİKLERİ GÜÇLENDİRİLMELİ'

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, hastaların randevu alamamasının birçok nedeni olduğunu vurguladı. Küçükosmanoğlu, “Hastalar randevu bulamıyorlar, bulduklarında ise uzak hastanelere gitmek zorunda kalıyorlar. Sağlık sistemindeki sorunlar nedeniyle ise 5 dakikada muayene olmak zorunda kalıyorlar. Bizim sağlık sistemimizle ilgili baştan aşağı değişiklik gerekiyor. Öncelikle birinci basamak aile hekimliklerinin güçlendirilmesi, hastanelere olan yığılmaların engellenmesi gerekiyor” dedi.

YÜRÜMEYEN SAĞLIK SİSTEMİ!

Küçükosmanoğlu sözlerini şu şekilde noktaladı: “Randevu sorunu ve acillerde artan yoğunluklar yürümeyen sağlık sisteminin semptomları. Bu da sağlıkta şiddeti, hekimlerin mutsuzluğunu ve yurtdışına gidişleri arttırıyor. Devlet, pediatri bölümünde yaşanan sorunları uzman sayısını arttırarak çözmeye çalışıyor fakat çözüm bu değil”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler