Engelli çalışanlar örgütleniyor
Engelli çalışanlar, iş yaşamlarında karşılaştıkları sorunlara karşı platform kurarak bir araya geldi. EÇSAV sözcüsü Kılıç, “Çalışanların sağlık durumlarına ilişkin eşit olmayan ve ayrımcı uygulamaların sonlandırılması gerekir. Çalışanlara uygun işyeri politikalarının oluşturulmasını sağlamak adına yola çıktık” dedi.
Türkiye'deki engelli yurttaşlar hayatın her alanında yok sayılmaktan şikayetçi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanan Engelli İstatistik Bülteni 2022 ağustos ayı raporuna göre toplam engelli yurttaş sayısı 2 milyon 511 bin 950 olarak belirtildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz 2022 verilerine göre, engelli yurttaşların işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 35.4, kadınlarda ise yüzde 12.5 olarak açıklandı. Ortaya çıkan tablo özellikle iş yaşamındaki ayrımcılığı gözler önüne sererken engelli çalışanlar Engelli Çalışanların Haklarını Savunma, İzleme ve Geliştirme Platformu (EÇSAV) ismiyle yeni bir oluşuma imza attı. Engellilerin özel durumlarının çalışma yaşamında dikkate alınmadığını belirten EÇSAV Sözcüsü Ezgi Kılıç, engelli çalışanların sağlık durumlarına ilişkin eşit olmayan ve ayrımcı uygulamaların sonlandırılması gerektiğini belirtti. Kılıç, “Her engelli çalışanın kendi engel durumuna göre değerlendirilmesi gereklidir” dedi.
‘ÇALIŞMA ORTAMLARI ADALETSİZ’
İş yerlerinde engelli çalışanlara uygulanan yıldırma politikalarına dikkat çeken Kılıç, “Engelli bireylerin eşit ve adil bir ortamda çalışabilmelerini sağlamak adına çözümler üretmek, bu çözümleri ilgililerle paylaşmak ve kamuoyunda engelli çalışanlarla ilgili konuları tartışmaya açmak için bir platform kurduk. Her çeşit baskının gerçekleştiği iş yerlerinde, engelli çalışanların durumlarını gündeme getirmek ve yaşanan tüm sorunlara karşı ortak bir irade yaratmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Engellilerin adaletsiz çalışma ortamlarında olumsuz birçok yaklaşımla karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Kılıç, “İş yeri hekimlerinin ve iş güvenliği uzmanlarına eğitim veren kurumların engelli çalışanları göz önünde bulundurmadıklarını da ifade etmek gerekiyor” dedi.
Engelli çalışanların hem ulaşım hem erişim hem de iş yeri ortamlarından kaynaklı güvenlik sorunları olduğunu ifade eden Kılıç, “Engelli kişilerin istihdam durumlarını iyileştirmek için etkili stratejiler uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı. Konuya ilişkin toplumsal, ekonomik ve siyasal etkenlerin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Bu temelde çalışanlara uygun iş yeri politikalarının oluşturulmasını sağlamak adına yola çıkmış bulunuyoruz” diye konuştu.
(Ezgi Kılıç)
İŞ HAYATINDA YOK SAYILIYORLAR
Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK), “Engellilere Yönelik Ayrımcılık” araştırması gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre iş yerlerinin yüzde 59’unda engelli otoparkı yok. Yüzde 41’inde engellilerin kullanımına uygun tuvalet yok. Yüzde 55’inde engelli erişimine uygun asansör yok. Yüzde 38’inde giriş ve çıkışlarda uygun rampa yok. Yüzde 76’sında engellilere uyumlu servis aracı yok.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti