HPV aşısı için yurttaşlar dayanışmayı büyütüyor, devlet tarafından karşılanmasını istiyor

Günümüzde giderek talebi artan HPV aşısı, Türkiye’de devlet tarafından karşılanmıyor. Yurttaşlar, aşının yaygın kullanımı için kampanya başlattı.

Yayınlanma: 07.07.2021 - 01:00
HPV aşısı için yurttaşlar dayanışmayı büyütüyor, devlet tarafından karşılanmasını istiyor
Abone Ol google-news

Human Papilloma Virus (HPV) olarak bilinen virüs, meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türü olan rahim ağzı kanserine neden oluyor. Virüse karşı kullanılan HPV aşısı, yüzde 90’a varan koruyuculuk sağladığı biliniyor. Aşı, çocuk yaştan itibaren hem kadın hem erkeklere uygulanabiliyor. HPV aşısının yüksek fiyatlandırma politikası nedeniyle Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde yaygın bir şekilde kullanılamıyor. 

Ancak Türkiye’de dayanışmayı ve farkındalığı örmek adına Tokat’ta hizmet veren Emek Eczanesi, bir dayanışma kampanyası başlattı. Çok kısa zamanda ilgi ve talep gören dayanışma hakkında bilgi veren Eczacı Cem Kılınç, “Hem bursa başvuran hem de bağışta bulanmak isteyen çok sayıda insan ulaştı. Her geçen gün bu dayanışma büyüyor. Türkiye’nin birçok noktasından 500 başvuru gerçekleşti. 73 kişinin ise 3 doz halinde uygulanan aşının bursunu karşılayacak bağış topladık. İletişime geçenler böyle bir dayanışmanın parçası olduklarından duydukları mutluluğu da ifade ediyor. Dayanışmaya eczacı ve sağlıkçılardan da önemli bir destek var. Türkiye’nin farklı yerlerindeki eczacılarla görüşerek aşıya o bölgelerden gelen taleplere karşılık uygulanmasına destek veriliyor” dedi.

Aşı ile birçok insanın hayatını kurtarabilme, bazı ölümcül hastalıkların önüne geçebilme imkanı olduğunu ifade eden Kılınç, “Ücretsiz sağlık hakkı, insanın doğumu itibarıyle elde ettiği en temel haktır. Elimizde imkan olmasına rağmen insanların hayatlarını kurtarmamak bir bakıma cinayete de neden olmaktır. Ekonomik durumu olmayan yurttaşların bu aşıyı edinmeleri çok zor. 3 doz halinde uygulanan aşının ücreti 2.085 TL. Bu nedenle HPV aşısı ücretsiz şekilde devletin aşı programına dahil edilmelidir” dedi.

Dayanışma kampanyasına hem burs hem de bağış yoluyla dahil olmak isteyenler, sosyal medya (Instagram: k.cemeren Twitter: kcemeren) ve elektronik posta (adres: [email protected]) yoluyla Eczacı Cem Kılınç’a ulaşabiliyor. 


HPV NEDİR?

Human papilloma virüs (HPV) hem kadınlarda hem erkeklerde genital bölgede ve bu bölge mukozalarında enfeksiyon yapan kondilom (condyloma accuminata) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşmasına yol açabilen bir çeşit virüstür. HPV virüsü çoğu virüs gibi vücuda bir kez girdiğinde hücreler içine yerleşir ve dönemsel olarak tekrarlayan enfeksiyona yol açar.

Dünya üzerinde yaklaşık 10 kişiden 1’inde görülen HPV çok yaygın bir enfeksiyondur. Esas bulaşma yolu tenden tene temas şeklinde olmakla birlikte nadiren de olsa ortak kullanılan alanlarda bulaş tanımlanmıştır.

HPV enfeksiyonu en sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alıyor ve kadınlarda en sık görülen 4. kanser olan serviks yani rahim ağzı kanserine neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 570 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor. 311 bin kadın ise bu nedenle yaşamını yitiriyor. Hastalığın aşıyla önlenmesi mümkün. Bu nedenle dünyada 100’den fazla ülke HPV aşısını aşı programına aldı ve ücretsiz bir şekilde uyguluyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler