HÜDA PAR'ın açılımı nedir? HÜDA PAR ne zaman kuruldu? HÜDA PAR'ın genel başkanı kimdir?

HÜDA PAR'dan Cumhur İttifakı'na destek geldi. HÜDA PAR'ın açılımı nedir? HÜDA PAR ne zaman kuruldu? HÜDA PAR'ın genel başkanı kimdir?

Yayınlanma: 11.03.2023 - 18:06
HÜDA PAR'ın açılımı nedir? HÜDA PAR  ne zaman kuruldu? HÜDA PAR'ın genel başkanı kimdir?
Abone Ol google-news

Terör Örgütü Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen HÜDA PAR'ın genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 14 Mayıs'ta Erdoğan'ı destekleme kararı aldıklarını bildirdi.

HÜDA PAR'IN AÇILIMI NEDİR?

Hür Dava Partisi, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "HÜDA PAR" şeklindedir.  Simgesi açık vaziyette bir kitap ve sayfaları arasından doğmakta olan güneştir.

HÜDA PAR NE ZAMAN KURULDU?

Hür Dava Partisi, 19 Aralık 2012 tarihinde kuruldu. HÜDA PAR, Türkiye'deki yasadışı Hizbullah örgütüyle ilişkili olduğu gerekçesiyle kapatılan Mustazaf-Der'in Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz tarafından kuruldu. 2014 yılında ilk seçimlere katıldı.

HÜDA PAR'IN OY ORANI NEDİR?

HÜDA PAR, 2014 yerel seçimlerinde oy oranı Ağrı'da %1.37, Batman'da %7.80, Bingöl'de %3.06, Bitlis'te %5.58, Diyarbakır'da %4.77, Mardin'de %2.00, Muş'ta %1.46, Siirt'te %1.16, Şırnak'ta %2.32 ve Van'da %0.65 oldu. HÜDA PAR, 7 Haziran 2015'te yapılan genel seçimlerde Adana, Bitlis, Şırnak, Van, Şanlıurfa, Bingöl, Batman ve Diyarbakır'dan bağımsız adayları destekledi ancak seçilen olmadı.1 Kasım 2015'te yapılan genel seçimlere ise katılmadı.

HÜDA PAR'IN GENEL BAŞKANLARI

Mehmet Hüseyin Yılmaz  2012-2013

Zekeriya Yapıcıoğlu          2013-2018

Mehmet Yavuz (vekil)  2018-2018

İshak Sağlam                  2018-2021

Zekeriya Yapıcıoğlu   2021

"HİZBULLAH TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR"

Partinin genel başkanı Yapıcıoğlu daha önce "Türkiye Cumhuriyeti'ne göre Hizbullah bir terör örgütü olabilir ama bana göre bir terör örgütü değil" demişti.

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen HÜDA PAR 2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık destek vermişti. Erdoğan'ın 'yeni anayasa' tartışmalarına da anayasanın ilk dört maddesini hedef alarak dahil olan partinin önceki dönem genel başkanı İshak Sağlam, “5 darbeci general yazıyor biz de bunu ilah seviyesine çıkarıyoruz. ‘Bunu eleştiremezsiniz, değiştiremezsiniz, değiştirilmesini teklif dahi edemezsiniz’ düşüncesi akla ve mantığa uygun değil” demişti.

HÜDA PAR Genel Başkanvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, "HÜDA PAR ile Hizbullah’ın bir ilişkisi var mı? Artık Hizbullah diye bir örgüt var mı?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Hizbullah diye bir örgüt var. Ben Hizbullah’ın kendi kendisini feshettiğini duymadım. Ben avukat olarak da Hizbullah’ın davalarını takip ettim. Hizbullah’tan yargılanan bazı kişilerin savunmalarına da katıldım. Onlar da Hizbullah’ın içinde olduklarını ve böyle bir yapının olduğunu söylediler. Dolayısıyla kim Hizbullah yoktur diyorsa doğru bir tespit yapmıyor.”


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler