Malatya'da yıkımların olduğu bölgenin AKP’li iki kuzenin belediye başkanlıklarında imara açıldığı ortaya çıktı

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremde 45 binden fazla kişi yaşamını yitirdi on binlerce kişi yaralandı. Malatya da depremden en çok etkilenen illerden bir tanesi oldu. Bölgedeki ihmaller en çok tartışılan konuların başında geldi. 2004 yılında Malatya Belediye Başkanı AKP’li Hüseyin Cemal Akın ile Bostanbaşı Beldesi Belediye Başkanı ve Hüseyin Cemal Akın'ın kuzeni olan Yahya Akın'ın dönemlerinde Bostanbaşı bölgesinin imara açıldığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 05.03.2023 - 13:28
Malatya'da yıkımların olduğu bölgenin AKP’li iki kuzenin belediye başkanlıklarında imara açıldığı ortaya çıktı
Abone Ol google-news

Bostanbaşı bölgesinde yıkımların yoğun olduğu ve çok sayıda yurttaşın yaşamını yitirdiği biliniyor. Malatya’da ise son verilere göre toplamda 3 bin 899 binanın yıkıldığı açıklandı. Konuya ilişkin yurttaşlar tarafından AKP’li başkanlara tepki gösterilirken TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu ve CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız ile süreci konuştuk.

"SINIRSIZ YAPILAŞMA KARARLARI ALDILAR"

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Muhcu, “Malatya depremden etkilenebilecek illerimizden bir tanesiydi. Buna rağmen bölgede merkezi ve yerel yönetimler sınırsız yapılaşma kararları aldılar. Yapılan planlarla kayısı bahçeleri on beş katlı imara açıldı ve yeni bir yapılaşma gerçekleştirildi. Bu tarım arazileri üzerinde mahalleler sokaklar, caddeler oluşturuldu ve bu sürede deprem yapı stokunun yenilenmesi, güçlendirilmesi gibi birtakım önlemler alınması gerekirken bunlar da bir tarafa bırakıldı. 3 yıl önce Elazığ depremi sonrası hasar gören binalar vardı. Bu binalarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hasar tespitleri gerçekleştirildi. Hasar tespitleriyle ilgili de gerekli işlemler merkezi yönetim ve yerel yönetimler tarafından yapılmadı” dedi. 

SORUMLULAR BELLİ

Muhcu sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu koşullar altında Kahramanmaraş merkezli depremde Malatya hem mevcut yapı stoku hem de 2000 sonrası yeni yapılaşmalar, imara açılan bölgelerdeki 15  katlı binalar ya yıkıldı ya da değişik ölçeklerde hasar gördüler. Bu yıkımın sorumluları açık. Plan kararlarını alanlar, kentin yapı stokuna el atmayanlar, rant elde etmek amacıyla bölgeyi sınırsız yapılaşmaya açanlar, bunun birinci derecede sorumlusudur. Bostanbaşı mahallesi ve bir de yanında bir mahalle daha var. Bu iki mahalle tamamen kayısı bahçeleri üzerinde inşa edilmiş. Hiçbir koşulda buranın imara açılmaması gerekirdi. Bölgede dört beş katlı iki bin öncesi birtakım yapılar ayakta kalırken yeni yapıların bu bölgede yerle bir olduğunu gördük. Ayakta kalan yapılar ise ağır hasarlı ve yıkılması gereken yapı durumunda. Hükümet ve ona bağlı belediye aldığı kararlarla bu süreci adım adım birlikte hazırladılar. Bölgede dört beş katla yapılaşmayı sınırlamış olsalardı hiçbir vatandaşımızın burnu kanamadan bu depremi atlatma atlatabilirlerdi”

BİNALAR AĞIR HASAR ALDI

CHP’li Yıldız ise, “Bu kişiler amca çocukları. Bostanbaşı bölgesinde 30 dönüm arazileri olduğu dolayısıyla da imara açıldığı söyleniyor. İlk başta 2 katlı binalara daha sonra 5 katlı binalara yakın zamanda ise 10 kata kadar izin verildi. Ancak burası tarım araziyisiydi ve kayısı bahçeleri doluydu. İmara açıldı. Burada yeni yapılan binaların hepsi ağır hasar aldı. Yahya Akın, Malatya büyükşehir belediyesi olmadan önce Bostanbaşı belediye başkanıydı. Cemal Akın da AK Partiden milletvekilliği yaptı kendisi de Malatya Belediye başkanıydı. Bölgenin bir kısmını bir kuzen diğer kısmını diğer kuzen imara açtılar” dedi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon