PKK terör örgütünün; Lozan Barış Antlaşması ve 1924 Anayasası’nı hedef alarak kendini feshettiğini açıklamasının ardından yeni anayasa tartışmaları da hareketlendi. Bu kapsamda iktidarın yeni anayasaya yönelik kaynak çalışması olan “1982 Yerine 2023 Anayasası” sempozyumunda; “Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletidir” ile “Türkiye devleti bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir” hükümlerinin dokunulmazlığının kaldırılması istenmişti.
PKK terör örgütünün; Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu ve sonsuz barışın teminatı Lozan Barış Antlaşması’na ve Türk Devrimi’nin anayasası 1924 Anayasası’na adeta savaş açtığı ve cumhuriyeti soykırımcılıkla suçladığı bir açıklamayla kendini feshetmesinin ardından yeni anayasa tartışmaları da hareketlendi. Sürecin yeni anayasayı da kapsadığına ilişkin ilk işaret Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’dan geldi.
‘YENİ ANAYASA BAŞTA OLMAK ÜZERE...’
Başdanışman Uçum; terör örgütünün açıklamasına takiben aynı gün yaptığı sosyal medya paylaşımında yeni anayasa vurgusu yaptı. Uçum söz konusu paylaşımında; “Görüldüğü üzere kurtuluşla başlayan, cumhuriyetin ilanıyla tescillenen kuruluş sürecimiz, Terörsüz Türkiye’ye geçişi takiben yeni anayasa başta olmak üzere kapsayıcı reformların yapılmasıyla tamamlanacaktır” dedi.
‘1’İNCİ MADDENİN DEĞİŞTİRİLMESİ YASAKLANMALI’
AKP’nin yeni anayasaya yönelik kaynak çalışması olan 12 Eylül 2023’te Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde düzenlenen “1982 Yerine 2023 Anayasası Sempozyumu” yeni anayasayanın yapısı, ideolojisi ve yönteminin nasıl olması gerektiğine yönelik önemli ipuçları barındırıyor. Söz konusu sempozyumdaki konuşmacılardan birisi ise Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe idi. Bir anayasada değiştirilemez maddelerinin fazla olmasının gelecek kuşaklara güvensizliği doğurduğunu savunan Karatepe konuşmasında; “Yeni düzenlemede, 1924 ve 1961 anayasalarında olduğu gibi sadece ‘Türkiye Devleti bir cumhuriyettir’ hükmünün yer aldığı 1’inci maddenin değiştirilmesi yasaklanmalıdır” demişti.
HEDEF: CUMHURİYETİN NİTELİKLERİNİ DEĞİŞTİRME
Karatepe açıklamasıyla; değişitirilemez hükmüyle güvence altına alınan anayasanın 2’inci maddesindeki “Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletidir” ile “Türkiye Devleti bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir” hükümlerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına işaret etmişti.