Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 2002 yılında GAP kapsamında sulamaya açılmış alan miktarı 215 bin 80 hektar iken, 2023 sonu itibariyle bu alanın 663 bin 919 hektara çıktığını belirtti. AKP iktidarı boyunca GAP sulama projelerinin gerçekleşme oranının yalnızca yüzde 62.8 seviyesine ulaşabildiğine işaret eden Altıntaş, aradan yıllar geçmiş olmasına karşın GAP sulama projelerinin hâlâ yüzde 37.2’sinin, yani 393 bin 405 hektarının tamamlanamadığına dikkat çekti.
Altıntaş, projelerin tamamlanamamasının gerekçeleri; gecikmeye neden olan idari, teknik ve mali engellerin neler olduğu gibi çeşitli sorular hakkında bilgi istedi. Altıntaş, GAP kapsamında bugüne kadar yapılan sulama altyapısı yatırımlarının bir kısmının ise teknolojik olarak eskidiğine işaret etti.
İTİRAF GİBİ YANIT
Önergeye verilen yanıtta, sulama projelerinin tamamlanamadığı kabul edildi. Yanıtta, 2002-2024 döneminde GAP kapsamındaki sulama projelerine 2025 yılı fiyatlarıyla toplam 314.4 milyar TL büyüklüğünde kaynak tahsis edildiği belirtildi. GAP sulama projelerinde 2024 sonu itibariyle sulamaya açılan toplam alanın 674 bin 144 hektar olduğu, 2002 yılı istitastikleri ile kıyaslandığında, günümüzde üç kattan daha fazla bir alanın sulamaya açıldığı savunuldu.
2028’E KALDI
Yanıtta, “Sulama projelerinin büyük bir kısmının yeni GAP Eylem Planı (2024-2028) dönemi sonuna kadar tamamlanması öngörülmektedir” denildi.
BİTMEDEN ESKİDİ!
Yanıtta, GAP bünyesindeki sulama projelerinin altyapısının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü uhdesinde sürdürüldüğü bildirildi. GAP bölgesinde yer alan ve kapatılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü zamanında yapılan sulama şebekelerinin rehabilitasyonu ve altyapısının iyileştirilmesine yönelik olarak GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 2021 yılından bu yana GAP Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı yürütüldüğü belirtildi.