Besin zehirlenmelerinden korunmak için dikkat edilmeli: Ispanak ikinci kez ısıtılır mı?

Besin zehirlenmelerinden korunmak için dikkat edilmeli: Ispanak ikinci kez ısıtılır mı?

13.12.2025 23:04:00
Güncellenme:
Haber Merkezi
Takip Et:
Besin zehirlenmelerinden korunmak için dikkat edilmeli: Ispanak ikinci kez ısıtılır mı?

Kış sofralarının şifa kaynağı ıspanağın, pişirme ve saklama koşullarına dikkat edilmediğinde zehirli bir besine dönüşebileceği belirtiliyor. Ispanak, kereviz ve pazı gibi nitrat zengini sebzelerin tekrar ısıtıldığında kimyasal değişime uğradığı bilinir.

Besin zehirlenmeleri genellikle bozuk gıdalarla ilişkilendirilse de, yanlış ısıtma yöntemleri de benzer sonuçlar doğurabilmektedir. Ispanak, doğal olarak yüksek oranda nitrat barındıran bir sebzedir. Ancak yemek piştikten sonra buzdolabına kaldırılıp ertesi gün tekrar ısıtıldığında, bu nitratlar yüksek ısı etkisiyle nitrite dönüşmektedir.

Image

MAVİ BEBEK SENDROMU VE YETİŞKİNLER İÇİN RİSK

Oluşan nitritin, kandaki hemoglobinin oksijen taşıma kapasitesini düşürdüğü bilinir. Bu durumun özellikle 6 aydan küçük bebeklerde "Mavi Bebek Sendromu"na yol açabileceği, yetişkinlerde ise mide bulantısı ve baş dönmesi gibi zehirlenme belirtileri gösterebileceği ifade edilir.

SOĞUK TÜKETİLMELİ

Zehirlenme riskini ortadan kaldırmak için ıspanak yemeğinin yapıldığı gün tüketilmesi tavsiye edilir. Eğer artan yemek saklanacaksa, tekrar ısıtılmadan oda sıcaklığında veya soğuk olarak yenilmesi gerektiği vurgulanır.