Cüneyt Arcayürek

Rest Jest Olayı...

06 Ağustos 2011 Cumartesi
\n

Yüksek Askeri Şûranın 14 generalle amiralin bir yıl daha emekli edilmeden TSKde kalmaları kararı; AKPnin (RTEnin) yalaka medyasında hükümetin yeni Genelkurmay Başkanı Necdet

\n\n\n

Özele özel ödülü diye yorumlandı.

\n

Sabahta Yeni Şafakta benzeri başlıklar: Yeni komutana jest”.

\n

Yeni Akit daha da ileri gitti: Işık Koşanerin rest yoluyla isteyip alamadığını RTE, Özele jest yoluylaverdi diyor.

\n

Tatlı su muhalefeti yapan öteki medya ise, YAŞtaki atama kararlarına olumlu bakan başlıklarla çıktı.

\n

Tutuklu 14 generalle amiralin emekliye sevklerinin bir yıl ertelenmesi ise sürpriz idi.

\n

Sürprizin içeriğine uzaktan yakından, hatta teğet geçer biçimde değinilmedi.

\n

***

\n

Sürpriz sonuca nasıl varıldı?

\n

14 tutuklu askerin durumu ile ilgili olarak Işık Koşanerin, Çankayadaki AKPli ve RTE ile yaptığı görüşmelerin içeriği bugün özenle kamuoyundan gizleniyor.

\n

Oysa, bu görüşmelerin açıklanması, rest mi jest mi sorusunu yanıtlayacak.

\n

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, istifasındaki temel nedeni; haklarında yargı kararı olmayan 14 generalle amiralin emekliye ayrılmalarını önlemek amacıyla; hükümete (RTEye) sorunun çözümü için çeşitli zamanlarda yaptığı girişimlere olumlu yanıt alamadığını vurgulayarak açıkladı.

\n

Yukarıdaki AKPlinin, istifa edeceğini YAŞ toplantılarından önce kendisine bildiren Koşanerden kararından vazgeçmesini istediği, olumsuz yanıt alınca Siz bilirsiniz demekle yetindiği medyada yayımlandı.

\n

Fakat bu söyleşinin perde arkası açıklanmadı.

\n

***

\n

Oysa hiç kuşku yok. Orgeneral Koşaner, Çankayaya kararını YAŞ öncesi bildirirken istifaya zorlayan nedenleri de açıklamış olmalı.

\n

RTE kulvarında görev yapan Çankaya; üstelik barışta TSKnin başkomutanı olduğunu anımsayarak, 14 subay krizini önleyecek askersel çarelere yardımcı olacak bir davranış izlemedi.

\n

Hükümet de -ben de- sizden memnunuz, ayrılmayındemekle yetindi.

\n

Açıklanması gerekli olan bir diğer görüşme; istifaların açıklanmasından hemen sonra Çankayada gerçekleşti.

\n

Çankayadaki AKP, RTE ve Orgeneral Necdet Özel arasında

\n

Hükümet, beklemediği anda birden patlayan istifalarla köşeye sıkıştı.

\n

Genelkurmay Başkanlığı sorununu hemen çözmesi gerekiyordu.

\n

Kuşku yok, Çankaya, Koşanere yerine kimin gelebileceğini de sordu ve Koşaner de sırada olan Jandarma Komutanı Necdet Özel ile devam edebileceklerini söyledi.

\n

Çankayadaki zirvede Çankaya ve hükümet, Orgeneral Özele Genelkurmay Başkanlığını önerdiler.

\n

Üçlü görüşmede Orgeneral Özelin, görevi kabul ederken Silahlı Kuvvetler bünyesinde ve kamuoyunda eleştirilere neden olan tutuklu 14 general ve amiralle ilgili görüşlerini açıkladığını sonraki gelişmeler doğruladı.

\n

Çankayadaki AKPli; sorunun bir yıl ertelenmesinden sonra; Uzatmalar olmasaydı yeni Genelkurmay Başkanı -da- zor bir başlangıç yapardı. Çalışması zor olurdu. Şimdi iyi bir başlangıç yaptı dedi.

\n

***

\n

İlk bakışta sorunu çözümlediği izlenimi veren bu kısa, ama krizin özünü açıklayan sözler aslında kimi gerçekleri açığa çıkarıyor.

\n

(1)- Krizi önlemek için, Orgeneral Koşanerin emekliliğinin ertelenmesini sağlayacak onca girişimine RTEnin, Hayır, yasa gereği 14ler emekliye sevk edilecek dayatmasından kaynaklandığı ortaya çıkıyor.

\n

(2)- RTEnin askerin sivillerin denetiminde olduğunu kanıtladığını işleyen yorumların aslında göründüğü gibi olmadığı...

\n

Başbakanın olayın giderek daha da büyümesi olasılığı karşısında; Koşanerin önerilerine şiddetle direnmesinden hızla tornistan ettiği, emekliliği bir yıl ertelemek zorunda kaldığı kanıtlanmış oluyor.

\n

(3)- 14 asker sorununa buldukları formülle RTE ile Çankayadakinin Koşaner döneminde neden çözmeye yan çizdiklerini içeren soru ile

\n

Koşanerin istifasını gerektiren konu, yazıldığı söylendiği gibi sadece 14 askerin emeklilik sorunu mudur, yoksa askerin hükümetle çözümleyemediği başka konular da var mıdır sorusu henüz yanıtlanmış değil.

\n

***

\n

Bu somut bilgiler yandaş ve yalakaların yazdığı, TVlerde bas bas bağırdıkları gibi değil...

\n

Somut bilgiler:

\n

RTE ile Çankayanın Koşanerin restine, yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özele; jest yoluyla zorunlu özel bir ödün verdiklerini gösteriyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları