Denktaş'la Anılarım...

17 Ekim 2011 Pazartesi
\n

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaşı 1975 yılından beri tanıyorum. Bazı dönemlerde çok sık beraber olduk.

\n

1984-1994 arasında 10 yıl boyunca Uluslararası Girne Konferanslarını düzenlemiştim. Her yıl mayıs ayının ilk haftasında dünyanın dört bucağından ve Türkiyeden akademisyenler, politikacılar, gazeteciler, işadamları, bürokratlar katılırlardı.

\n

Her konferansta küresel veya bölgesel bir konuyu ele alırdık. Konferansın açılışını Denktaş, uzun ve okkalı bir konuşma ile yapardı. Kıbrısı, Akdenizi ve Türkiyeyi yerli ve yabancılara enine boyuna anlatırdı.

\n

Magosadaki Serbest Ticaret Bölgesinin kurulmasını, Denktaşa ben önermiştim. Kendisi ile Avrupa ülkelerinde de birlikte toplantılara katıldık. Yurtdışında, KKTCde ve Türkiyede pek çok anımız oldu.

\n

Bu anılarda Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan, Abdullah Gül, Fritz Neumark, Adnan Kahveci ve daha birçokları bulunuyor.

\n

Denktaşla siyaset dışı sosyal anılarımı 1990’lı yıllarda kısa notlar halinde yazmaya başlamıştım. Denktaşa bundan söz ettim.

\n

Bu anılarımı küçük bir kitapla toplayarak, bol resimli bir biçimde henüz yayımladım. Anılarda yer alan figürler oldukça fazla.

\n

Kitabın adını Denktaşın Öbür Yüzükoydum. Denktaşın öbür yüzünde onun az bilinen yönlerini, şakalarını ve siyasal mizahını anlattım.

\n

Makaryos ile olan görüşmelerindeki muzip tutumundan Ecevit ve Erbakanla olan saklı kalmış politika dışı sohbetlerine kadar hepsini aktardım.

\n

1987’de Kölnde, Denktaş ile Fritz Neumarkın buluşmasında ben de vardım. Denktaşın Neumark ile olan kader birliği pek bilinmez, bütün bunları yazdım.

\n

En kritik bölgedeki ‘Adam...’

\n

Denktaş, dünyanın en kritik ve stratejik bölgesinde 40 yıl boyunca Türk Toplumu Liderliği, Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yaparak bir rekor kırdı. Hem de demokratik seçimlerle, seçilmiş bir siyasetçi olarak.

\n

Siyasal karizması yanında bir insan, bir aile babası, fotoğraf ve doğa meraklısı bir insan olarak ayrı bir kimliğe sahiptir.

\n

Siyasal karizması ile muzip kimliğini ilginç bir biçimde birleştirir. Bu anlamda da gelmiş geçmiş en önemli siyasal figürlerden birisidir.

\n

Denktaşın Öbür Yüzükitabımda, işin bu yanına özellikle parmak bastım.

\n

Kitapta yer alan resimlerin bazıları okurları şaşırtabilir. Ancak 1975ten bugüne kadar dünya ve Türkiye öylesine değişti ki, bu değişim rüzgârları içinde sürüklenen insanların birçoğu da nasiplerini aldılar.

\n

Eski resimler ile yenileri arasında çarpıcı zıtlıkların oluşması çok doğaldır.

\n

Denktaşla olan beraberliklerimizi değişik boyutları ile sergilediğime inanıyorum.

\n

1975-2003 dönemindeki anı ve izlenimleri kapsayan bu kitapçık benim için Midasın Kulaklarını anımsatan bir özelliğe sahip.

\n

Eski dostlar, kaybolanlar, göçenler, değişenler, değişmeyenler geçit resmi yapıyorlar. Bir anlamda, benim özel anılarım da içinde yer alıyor.

\n

Ama en önemlisi, Denktaş gibi bir karizmatik liderin az bilinen yönlerini anlatmanın verdiği tat. Umarım, okurlarım da aynı duygu ve düşünceyi paylaşırlar.

\n

Süheyla Berker Hocamızı kaybettik

\n

Vefa Lisesinin İngilizce öğretmeni Süheyla Berkeri bir hafta önce kaybettik.

\n

1958 yılında Vefa Lisesini bitirirken bölüm birinciliği ödülümü Süheyla Hoca vermişti. 2008de ellinci yıl plaketimi de yine Süheyla Hocamdan alma mutluluğuna ulaşmıştım.

\n

Güle güle sevgili hocam...

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları