Yeni döneme hazırlık

25 Mart 2013 Pazartesi

AKP kaynaklarına dayanarak, AKP tüzüğünün üç dönem üst üste seçilememe hükmünden rahatsız olanların öncülüğünde yeni bir yapılanmaya gidileceğini duyurmuş; çatlağa, Recep Tayyip Erdoğan’ın otoriter tutumuna gösterilen tepkinin yanı sıra, ABD’ye sığınmış emekli vaizin cemaati ile anlaşmazlıkların da yol açabileceğini ifade etmiştik.
Yeni yapılanmaya
Abdullah Gül’ün ağabeylik yapacağını, liderlik için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun adından söz edildiğini belirtmiştik. “İki cumhurbaşkanı adayı olması durumunda Gül’e destek verir misiniz” sorusuna yakın geçmişte “Eğer sadece iki aday olursa, sadece iki isim öne çıkmak durumunda kalırsa bakarız, neden olmasın” yanıtını veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, AKP’den kopması beklenen yeni yapı ile bir koalisyona sıcak bakabileceğine ilişkin de bir ayrıntı daha vermiştik.
Geçen günlerde bir CHP heyeti, emekli vaizin cemaatinin kurguladığı bir programla ABD’ye gitti. Yani, CHP-cemaat ilişkileri hafif ateşe kondu, ısıtılıyor.
Diyeceğimiz o ki, Recep Tayyip Erdoğan’dan sonraki Türkiye senaryosu üzerinde bazı çevrelerde detaylı bir hazırlık sürüyor. Tıpkı, 2002’de
Kemal Derviş’in ABD’de bir süre ortadan kaybolup DSP’nin parçalanmasının ardından Erdoğan’ın iktidara taşınması gibi bir ortama girebiliriz. Bu kez özne DSP değil, AKP olabilir.
Türkiye Türkiye’den yönetilmediğinden, AKP iktidarını egemen kılan güçlerin bir kısmı, at değiştirme peşinde. Çünkü Erdoğan’ı kontrol edilemez buluyorlar.

\n

Örnek İsyancı

\n

AKP-PKK pazarlığının “önderi”, İmralı’da kendisiyle görüşen BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a demiş ki:
“40 yıldır devam eden isyanın lideriyim. Şimdi bu isyanı bitireceğiz.”
Böylece
“isyanın başarıya ulaştığını” vurgulamış olan İmralı’daki, yaşanan dönemi 1921 Koçgiri isyanına benzetmiş:
“Koçgiri isyanının bitmesi için parlamento isyan liderleriyle görüşüyor. İsyanın sona ermesi için parlamento bazı yasalar çıkartıyor.”
Yok böyle bir şey...
Koçgiri isyanı, Yunan saldırılarına karşı savaş veren ulusal güçlerin kalleşçe arkadan hançerlenmesidir. Sevr Antlaşması’nın ulusal Meclis tarafından reddedilmesi üzerine İngilizler, bazı Yunan görevlileri Doğu Anadolu’ya gönderirler. Onların kışkırtması ile Kürt Teavün ve Kürdistan Teali cemiyetleriyle bağlantılı
Haydar ve Alişer ile Baytar Nuri, Kürdistan için propagandaya girişirler.
Mustafa Kemal, bunlarla görüşmek ister. İsyana hazırlık yapanlar, görüşmeye gitmezler ve Sevr Antlaşması’nın Kürdistan’a ilişkin maddelerinin uygulanmasını ve Koçgiri’nin “özel il” yapılmasını isteyerek ayaklanırlar. Doğu’daki Koçgiri isyanı ile Batı’daki Yunan işgali birlikte yürür. İsyan, Haziran 1921’de bastırılır ve 17 elebaşı idama mahkûm olur. İsyan sırasında ve sonrasında önerilen “af” istekleri ise, ulusal Meclis’te tartışılır ve reddedilir.
Son günlerde
“Kurtuluş Savaşı’nı birlikte verdik” gibi sözler üzerinden “önder” saydıkları Öcalan’ın peşinden gidenler, tarihi iyi okumalılar...
Öcalan kendisine örnek olarak, ulusal kurtuluşa başından sonuna dek destek vermiş, ulusal birlikten yana Dersim Milletvekili
Diyap Ağa’yı değil; işbirlikçi, hain Koçgiri isyancılarını almaktadır. Ve o isyanın bugün kazanıldığını, dolayısıyla rövanşın alındığını vurgulamakta, Sevr’i yeniden gündeme taşımakta, bölgede bir “konfederasyon” önermektedir.
AKP’nin PKK ile yürüttüğü pazarlık; olsa olsa ulusal Kurtuluş Savaşı’na karşı çıkan Kürt Teali Cemiyeti üyeleri ile İngiliz Muhipleri Cemiyeti’ndeki mollaların, şeyhülislamların ortak hedef ve birlikteliğine benzetilebilir.

\n

Çay soruşturması

\n

AKP’li İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş hakkında imar yolsuzluğuna ilişkin yüze yakın soruşturma izninin İçişleri Bakanlığı tarafından verilmediğini, Danıştay’ın kararına karşın soruşturmaların savcılar tarafından sumen altı edildiğini CHP’li Kamer Genç TBMM kürsüsünden dile getirmişti.
Zonguldak Gökçebey’in CHP’li Belediye Başkanı
Zeki Kılınçarslan geçen günlerde başından geçen bir soruşturmayı anlattı bize:
“Hakkımızda şikâyet varmış: Gökçebey Belediyesi’nde çok çay içiliyormuş ve dolasıyla çok fazla şeker tüketiliyormuş. İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermiş. Soruşturma için gelen müfettişler, çay ve şekerlerini de yanlarında getirmişler. ‘Çok rica ederiz, misafirsiniz, size çay mı ikram edemeyeceğiz?’ dedik. Önerimizi reddettiler. Çay içildiği için soruşturdukları belediyede çay içerlerse onların da haklarında soruşturma açılabilirmiş...”
Nelerle uğraşıyorlar, görüyorsunuz...

\n

Bayrak

\n

Recep Tayyip Erdoğan-Abdullah Öcalan barışının ve “TC”nin sonunun ilan edildiği Diyarbakır alanında Türk bayrağı yokmuş!
Vah vah...
Kurduğunuz kavimci, dinci yeni düzen onu gerektiriyor; darılacak, üzülecek bir şey yok...

\n

SUS

\n

CHP’de, “süreç” denen şey karşısında “sus” emri verilmiş.
Kurucu, yıkılışı seyrederse...
Altında kalır!

\n

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları