Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Bilişim '08
Bilişim’08 (25. Bilişim Kurultayı), “Yakınsama” sloganıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş’in açılışını yaptığı etkinlikte “İletişim Teknolojileri Günü”nde, “İletişim Teknolojilerinin Ekonomik Verimliliğe Etkileri” değerlendirildi ve “Mobil Devlet Uygulamaları Örnekleri” anlatıldı.
Bilişim 08’de “İnternete Sansür” olarak adlandırılan 5651’in 1 yılı da değerlendirildi. Bekleneceği gibi hemen herkes interneti sansürlemenin olanaksızlığını ve yanlışlığını yeni baştan anlattı.
Türkiye’den erişimi engellenen sitelerin bir kitaba kızıp kütüphaneyi yakmaktan farksız olduğu dile getirildi.
Doç. Dr. Mustafa Akgül, Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Yrd. Doç. Dr. Leyla Keser Berber ve avukat Nihat Karslı’nın katıldığı “İnternet Yönetişiminde İnsan Hakları” başlıklı oturum çok verimli bilgiler almamıza vesile oldu.
Yine oturum başkanlığını Prof. Dr. Eşref Adalı’nın yaptığı bilişim suçları oturumuna Yargıtay 11. Ceza Dairesi Üyesi Sedat Bakıcı, Dr. Hakan Kızılaslan, Dr. Nuri Temür ve Av. Gökhan Gökçe katıldı. Bu oturum da benzer şekilde sansür yasası üzerinde yoğunlaşarak tamamlandı.
Ayrıca TBD Onursal Başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal’ın da konuşmacı olduğu “Matematiksel Bilgisayar Dili: Türkçe” oturumda, bilgisayar diliyle Türkçe arasındaki yakın ilişki irdelendi. Türkçenin ne kadar zengin bir olduğunu örnekleriyle anlatan TBD’nin onursal başkanı Aydın Köksal dilimizin ne kadar matematiğe yatkın olduğunu anlattı. Prof. Aydın Köksal aynı zamanda Türkçeye “bilgisayar” kelimesini kazandıran isim.
Prof. Aydın Köksal’ın yönettiği Matematiksel Bilgisayar Dili: Türkçe oturumunda konuşan Çetin Çetintürk ise bu ilişkinin nasıl kurgulandığını ve matematiksel çözümlemeler sayesinde Türkçe konuşulanları yazıya dönüştüren programların çalışma prensibini anlattı.
Bir diğer önemli oturum da “Bilişimde Örgütlenme” başlığını taşıyordu. Füsun Nebil moderatörlüğündeki Panelde, CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Sadettin Akyıl, Global Union’dan Lorenzo de Santis, sendika avukatları Gökhan Candoğan ve Serkan Mercimek ile eski IBM çalışanı Nedim Akay yer aldılar.
CHP milletvekili Osman Coşkun-oğlu, “Bilişimde personelin yatırım olarak görülmesi” gerektiğini söyledi. IBM’deki sendikal hareketleri desteklediğini belirten Coşkunoğlu, örnek olarak ekonomi alanında Dünya’nın en liberal kürsülerinden birisi olan Chicago Üniversitesi ekonomi bölümünden Gary Becker’in nobel ödülü aldığı çalışmasını şöyle özetledi:
“Bir fakir ailenin çocuğunu okula göndermek yerine çalıştırmak zorunda kalıyor. Oysa devlet bu aileyi çocuğu okula göndermesi için sübvanse ederse, o ülke daha çabuk kalkınıyor.”
mehmet@cumhuriyet.com.tr
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza