Ekonomide Hesabı Allah'a Vermek

02 Ekim 2012 Salı
\n\n\n

Başbakanı önceki gün dikkatle dinleyenler konuşmanın şiirsel içeriğinin temelinin de din ağırlıklı olduğunu gördüler. Konuşma bir cuma hutbesini andırırken duygusal ve etkili idi. Konuşmada tüm icraatlar savunulurken hesap hep Allaha veriliyordu.

\n

Siyasette, ekonomide bu din referanslı anlayış büyük çoğunluğu etkilemede belki çok işe yarıyor; ama toplumların geleceğe taşınmasında bilimi ve aydınlanmayı geride bırakıyor.

\n

AKPnin yol haritasında ve Başbakanın vurguladığı ekonomik vaatlerin yerine getirilmesinde dinsel anlayış ile ekonomik gerçekleri nasıl bağdaştıracağız?

\n

Yoksulluk ve işsizlik bir \tnasip işi midir?

\n

Ülkemizde yoksulluğun artmasını ve gelir dağılımındaki dengenin giderek bozulmasını bir kısmet ve nasip olarak değerlendirebilir miyiz?AKPnin yeni yol haritasında işsizliğin yüzde 5e düşürülmesi için yapılacak işlerde Allahın iznine veya himmetine mi sığınacağız, yoksa ekonomik tedbirler mi alacağız?

\n

İslamiyete göre faiz haramdır da…

\n

Bütün ekonomiyi yönetenler merkez bankasının faiz politikası ile iç içe ve faiz, para politikası aracı iken ülke genelinde yaptığımız tüm parasal işlemleri faiz haramdır yasağı ile nasıl açıklayacağız?

\n

Herkes faiz ödüyor ve alıyor; bunu nereye koyacağız? Ağlayan vatandaşa bunu nasıl açıklayacağız?

\n

Kayıt dışı istihdama \tneden olanlar günah \tişlemiyorlar mı?

\n

AKP, yol haritasında kayıt dışı istihdamı yüzde 15e düşürmeyi hedefliyor. Bu durumda kayıt dışı çalıştırma ekonomik zorluklardan mı, vergi ve prim ödemeyerek kendilerine avantaj sağlamak isteyenlerin keyfiliğinden mi yoksa denetimsizlikten mi ileri geliyor?

\n

Zengin vergisi \talınması, vergi \tadaletsizliğini \t\tgöstermiyor mu?

\n

Bütçe gelirlerinin yüzde 70e varan kısmını dolaylı vergi ile finanse ederken yoksul ve zengin ayrımı yapmıyoruz. Şirketler ve fertler gelir vergisi ödemiyor ve bunu artırmak için yapılması gerekenler yapılmıyor. Bu durumda zengin vergisi bir zekât mı olacak? Zenginler zengin vergisini ödeyerek sevap mı kazanacaklar?Zengin tanımı nasıl yapılacak?

\n

Nereden buldun sorulmadıkça vergi gelirlerini artırmanız ve vergiyi tabana yaymanız mümkün değil. Bunu yapmadan zengin vergisi alınmak istenmesi de gerçekçi değil. Bu bir zekât olacaksa zenginler varlıklarının 1/40ını zengin vergisi olarak verecekler demektir ki bu durumda cari açığın kapanacağını şimdiden müjdeleyebiliriz!

\n

Kayıt dışı dolaşan para

\n

Kayıt dışında oluşan fonlar bağış ve yardımlar adı ile cemaat ve tarikat havuzlarında birikip ekonomiye başka adla dönerken yapılan yardımların sevap kazandırdığı noktasından hareketle mi vergisiz dolaşımına izin verilmektedir, bunlar da zengin vergisi ödeyecekler midir?

\n

Şu dini Allah ile kul arasında gönül köprüsü yapsak da başka bir işe karıştırmazsak ne olur?Yoksa ağlayan halk mı lazım bize

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları