Bin Ladin ve 'Arap Baharı' (2)

07 Mayıs 2011 Cumartesi
\n

Abbottabad infazının ayrıntılarına ilişkin spekülasyonlar belli ki daha uzun zaman tartışılacak

\n

Ama ilk etapta beni ilgilendiren konular infazın dinamiği değil

\n

Usame bin Ladin durdu durdu daNiye tam şu sırada, bu konjonktürve bu zamanlamaylayok edildi?sorusu bana daha enteresan geliyor

\n

Bin Ladinin villa sığınağı, geçen yılın ağustos ayında keşfedilmiş.

\n

Ladin ve ailesini barındıran villanın varlığından Obama da 2010 Ağustosunda haberdar edilmiş

\n

O günden bugüne uzanan 9 ay boyunca 1 Mayıs operasyonununhazırlıkları kotarılmış

\n

Dünyanın en azılı teröristini ele geçirmek amacıyla yapılan bir yıldırım operasyonu için 9 ay beklemeyi göze almak”, fazla riskli değil mi?

\n

Dokuz ayda neler olur öyle değil mi?

\n

Nitekim oldu zaten

\n

Amerikalılar Usame Bin Ladini, Abbottabad dağlarının yamaçlarında gerçi gene elleriyle koymuş gibi buldular ama bu sürede İslam coğrafyasında akla hayale gelmeyecek değişiklikler oldu. Yerinden asla kıpırdayamayacağı düşünülen, yalnız babadan oğla devredilen hanedanlar silindi.

\n

Bu süre içinde Ladin operasyonu defalarca yapılabilirdi. Ama yapılmadı. Neden?

\n

CIA tarafından keşfedildiği günden itibaren yürüyen cesetgözüyle bakılan teröriste, yeryüzündeki son günlerinde Arap baharıhaberleriyle manevi işkence etmek için mi?

\n

Rastlantının bu kadarı!

\n

Thomas Friedman Geronimoya Elvedabaşlıklı yazısına -şakayla karışık- aslında böyle başlıyor:

\n

Usame bin Ladinin İkiz Kuleler ve Pentagon katliamı ardından on yıl yaşayabilmiş olmasının iyi olan tek bir yanı vardiyor Friedman:O da temsil ettiği (cihat) ideolojisinin, genç Araplar tarafından reddedilmesini bizzat görmesi oldu. Tunustan Mısıra, Yemenden Suriyeye uzanan ve adil, onurlu bir yaşam ile kendi kaderlerini kendi ellerine almanın mücadelesini veren barışçı başkaldırılara bizzat tanıklık etti Bin Ladin. Bu; Ladinin ölümcül şiddet yoluyla püriten İslama dönüş seçeneğinden çok farklı bir tercih.

\n

Yalnız Friedman değil, Gilles Kepelden Olivier Roya Ortadoğuyu bilen ve yakından izleyen gözlemciler; Ladinin ölümünün İslam dünyasındaki bu sıra dışı paradigma değişikliğine denk düşmesine dikkat çekiyorlar.

\n

Terör tehdidi yer yer devam etse de; Ortadoğunun artık bambaşka bir evreye girdiğine değiniyorlar.

\n

Olivier Roy, İki olayın mevcut zamanlama içinde birbirine eklemlenmesi bir rastlantı olsa dadiyor: Bin Ladinin ölümü Ortadoğuda El Kaidenin marjinalleşmesinin tam anlamıyla simgesi olmuştur.

\n

Bin Ladin önce kısacası manen ölüyor/öldürülüyor...

\n

Manen bitirildikten sonra, fiziken yok edilmiş oluyor!

\n

Obama, ‘Arap baharı’nada eşzamanlı uyanmış

\n

Bu süreçte Ladin operasyonunun ön hazırlıklarıyla meşgul olan Başkan Obama ne yapıyor?

\n

Arap baharının arazisini çıpalıyor!

\n

Royun deyimiyle bu bir rastlantıise... sahiden büyük rastlantı

\n

Ladinin yerinin yurdunun tespit edildiği 2010 Ağustosunda tam; Obama zira ilk kez Arap baharıreformlarını mercek altına almış

\n

O zaman henüz ortada aleni bir Arap baharısöylemi yok

\n

Bin Ali, Mübarek, Kaddafi ve benzerleri koltuklarında oturuyorlar

\n

Ancak ne var ki bir yıl önce İranda yeşil isyançıkmış

\n

Ahmedinejadı; nükleer üzerinde oynanan bahisten dolayı bodoslamadan karşısına almak istemeyen Obama yönetimi, reform yanlısı yeşil isyaneylemcilerini dıpdızlak ortada bırakmış

\n

Ortadoğunun diğer coğrafyalarında benzer gelişmeler yaşanabileceğini düşünen Başkan -o sıcak Tahran yazından tam bir yıl sonra!- Ortadoğu ve Kuzey Afrikada siyasi reformbaşlığı taşıyan 5 sayfalık bir memorandum hazırlıyor

\n

Ortadoğunun siyasi reformlara genelde kapalı olduğunu not etmekle birlikte alttan alta bölgede bir şeylerin kaynadığınaişaret eden belge;artan yurttaş huzursuzluğunun işaretlerindendem vuruyor ve mevcut eğilimlerin sürmesi halinde, (müttefik rejimlerin) reform yerine, baskıyı arttıracağı açıktır!diyor.

\n

Başkan Yardımcısı Joseph Biden, Dışişleri Bakanı Clinton, Savunma Bakanı Gates ve silahlı kuvvetler komutanlarına yolladığı bu memorandumda Başkan danışmanlarından, farklı farklı ülkeler bazındaele alınacak siyasi reform stratejilerihazırlamalarını istiyor.

\n

Bu yapılırken, ABD çıkarı eşittir istikraryorumlarının basmakalıp kolaycılığının bir yana bırakılıp geniş ufuklu değerlendirmelerde bulunulmasını istiyor.

\n

Kahire konuşmasıyla Başkanlığa adım atmış olan Obama reformlara geçişin başarıyla yönetilememesi durumundaABDnin bölge çıkarlarının çok daha beter yara alacağını belirtiyor

\n

ABD BaşkanınınArap baharıhazırlıklarının bu ayrıntılarını; New Yorkerdaki ilginç bir yazıda (The Consequentialist, Ryan Lizza, 2 Mayıs) buldum. Kaldığımız yerden yarın devam ederiz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erdoğan'ın G-7 oteli… 16 Haziran 2024
Hasta adam ABD 2 Haziran 2024

Günün Köşe Yazıları