Bir Zamanlar Avrupa Birliği

06 Ekim 2011 Perşembe
\n

CHP Milletvekili Umut Oran hafta başında 6. Yılınıdolduran AB müzakere sürecinin derli toplu bir değerlendirmesini yollamış. Bilanço, satırbaşlarıyla şöyle:

\n

1999 Helsinki Zirvesinde Türkiye, diğer adaylarla aynı kriterler temelinde birliğe katılmaya adaydıraçıklaması ile yeni yol haritamız başladı.

\n

6 Ekim 2004te Komisyon; Türkiyenin siyasi kriterleri yeterli ölçüde karşıladığınıdeğerlendirdi, müzakerelerin başlamasını tavsiye etti. Aralık 2004te müzakerelerin açılması kararı alındı. 3 Ekim 2005 gününde müzakere çerçevesi belgesi imzalandı.

\n

Tam 6 yıl oldu. Aynı gün müzakerelere başlayan ve bunları sonuçlandıran Hırvatistanla katılım anlaşması yıl sonunda imzalanacak ve Hırvatistan 1 Temmuz 2013 te birliğe katılacak.

\n

Türkiye bu noktadan çok uzak.

\n

33 müzakere başlığından yalnız 13ü açıldı. Bunlardan sadece 1i geçici olarak kapatıldı 18 fasıl bloke durumda.

\n

30 Haziran 2010dan beri tek yeni fasıl müzakereye açılmış değil.

\n

Fasıllar üzerinde görüşmeler devam etmiyorsa müzakere süreci de devam etmiyor demektir.

\n

Fiilen müzakerelerin kesildiğini”; başka deyişle Ankaraya -başlangıçta yapılan tüm vaatlerin aksine!- özel olarak dayatılan açık uçluluktemelinde, geçen yıldan bu yana görüşmelerindondurulduğunuima eden Oran; gönderdiği notu, “Bazı AB üyelerinin bu sonuçta etkisi olsa dahi, Türkiyenin de eksikleri var. ABye katılım, hükümet tarafından bir devlet politikası haline getirilmeli. Stratejik yaklaşımla konu tekrar ele alınmalı; geçen 6 yıldaki başarısızlık telafi edilmelidirönerisiyle sonlandırıyor.

\n

Herkesin bildiği ‘kozmik sır’

\n

Umut Orana; Bu yaptığınız öneriye gerçekten inanıyor musunuz?diye sormak isterim.

\n

Oranın biz basın mensuplarına bizzat gönderdiği bilanço zaten, Türkiyenin aşama aşama ne büyük zemin kaybına uğradığını açık ve net ortaya koyuyor.

\n

Helsinkide sözümona aynı kriterlerle”, Ankaraya adaylık eşiğiaralandığında; Bulgaristan, Litvanya, Letonya, Malta, Romanya, Slovakya harbiden adayilan edildi.

\n

Bu ülkelerin hepsi 6; bilemediniz 8 yılda üyeoldu. Bizimle aynı gün müzakerelere başlayanHırvatistan da toplam yedi yılda üye olmuş olacak.

\n

Üyelik macerasını izlediğim İspanya keza, Hırvatistan gibi ortalama 7 yılda üyelik sürecini tamamlamıştı.

\n

Demek tüm diğer adaylarla aynı kriterlerisahici manada paylaşan ülkeler; taş çatlasa 7-8 yılda, süreci tamamlıyor.

\n

İrili ufaklı tüm bu ülkelerin üyelik koşullarını nihayete erdirdiği zaman dilimi içinde Türkiye sadece tek müzakere başlığıkapatabilmiş.

\n

O da geçici olarak”!

\n

Bunun anlamı Avrupa Birliği sürecinin iflasıdır!

\n

Ama nedense bunu bu açıklıkla görüldüğü üzere muhalefet politikacıları dahi dillendirmeye cesaret edemiyor.

\n

ArtıkÇıkmayan candan ümit kesilmez!hesabına mı?

\n

AB defteri kesinkes kapanmıştır! demenin; öngörülmez, kestirilmez sonuçlarından duyulan derin korku ve kuşkulardan mı?

\n

Bilinmez.

\n

Sürecin heyhat!- iflas ettiğini herkes biliyor. Ancak bu telaffuz edilmiyor.

\n

AB tarafının ve -muhalafet ile iktidar safları dahil!- Türk tarafının da bildiği, sokaktaki adamın fütursuzca paylaştığı bir garip kozmik sırbu. Evrenin en telaffuz edilmezkozmik sırlarındanbiri.

\n

‘Ankara ilanihaye beklemeye hazır!’

\n

Sağır sultanın vakıf olduğu sırortada dururken hepimiz sanki hiçbir şey olmamış, bu politika sanki hiç iflas etmemiş gibi yapıyoruz.

\n

Türkiye-AB ilişkilerinde sürdürülmesi gereken tek şey sanki artık yalnızca bu: mış gibi yapmak!”.

\n

Hiçbir şey olmamış gibi her yıl, -dostlar alışverişte görsün kontenjanından!- ilerleme raporlarıyayımlanıyor.

\n

Fincancı katırlarını ürkütmeden Ankarada mış gibi davrananAKP hükümetlerinin usul usul sırtları sıvazlanırken aynı konular biteviye eleştiriliyor: basın ve ifade özgürlükleri, azınlık hakları, siyasi temsilde yetersizlikler, seçim barajıvs

\n

Bu oyun, Ankara-Brüksel arasında; tavşana kaç, tazıya tut şeklinde devam ediyor.

\n

Oyunda herkes kendisine verilen rolü gıkını çıkarmadan paşa paşa oynuyor.

\n

Daha ne kadar oynayacağız bu sinir bozucu oyunu?

\n

Durumun garabetini dışardan bakanlar bizden iyi görüyor.

\n

El Paiste önceki gün okuduğum bir yazı; Ankara AB kapısında ilanihaye beklemeye hazır!başlığını taşıyor ve ardından şu değerlendirmeyi yapıyor:

\n

Müzakereleri başlatan 3 Ekim 2005 belgesi imzalandığında; Ankaranın -o zaman için çok ileri bir tarih olarak görülen!- 2014-2015 arasında üye olabileceği spekülasyonları yapılıyordu. Altı yıl öncesinin 3 Ekiminden itibaren bu ilişki ne var ki kötüleşmekten başka bir yöne gitmedi. Her pürüz, aradaki anlaşmazlıkları derinleştirdi. Müzakereler fiiliyatta felç oldu. Ufukta beliren Kıbrısın dönem başkanlığı da umutlu olmak için hiçbir neden vaat etmiyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları