Fransa-Almanya Ekseni Çözülürken

07 Mayıs 2013 Salı

Miting organizatörlerince 180 bin, polis kayıtlarına göre 30 bin gösterici geçen pazar, Parisin tarihi ve sembol yüklü Bastille Meydanında bir araya geldi.

\n

On binleri, son yazımda bahsettiğim gibi, buraya Fransız solunun yükselen yıldızı Melenchon topladı.

\n

Hollandeın kemer sıkmasına başkaldıran kriz mağdurlarının sözcülüğünü yapan Fransız radikal solunun lideri; Bastilleden Hollandea açılan kredinin bittiğiniduyurdu. Sosyalist liderin cumhurbaşkanlığına seçimi, bilindiği gibi geçen yıl sol uçta Melenchonun desteği sayesinde mümkün olabilmişti.

\n

İşsizliği görülmemiş düzeylere çıkarmaktan başka işe yaramayan Hollande politikalarının Fransayı felakete sürüklediğinibelirten Melenchon, Fransız cumhurbaşkanının, finans güçlerinin her yere erişmesine olanak tanıyan bir dikey monarşi simgesiolduğunu ve bundan böyle her çeşit denetim dışına çıkan bir krala dönüştüğünüsöyledi.

\n

Taksim ve \t\tBastille farkı

\n

France 24kanalından gösteriyi izlerken, ister istemez içimden Melenchon denetim dışına çıkan kral nasıl olur görmemişdiye geçirdim!

\n

Yüz binlerce insan, attıkları sloganlar ve taşıdıkları pankartlarla iktidara yükleniyor ve okumadıkları lanet, saydırmadıkları eleştiri bırakmıyor; solun alternatif lideri haline gelen Melenchonun bizzat kendisi mangalda kül bırakmıyor; ama ne biber gazı yiyorlar, ne tazyikli su. Ve yetti gayrı!diyorlar. Coptan geçirilmiyorlar!

\n

Bastille ve Taksimi sadece fiziki mesafeler ve kilometreler değil yüzyılların yarattığı bu siyasi uygarlık farkı ayırıyor.

\n

Taksim parantezini kapatıp yeniden Bastilledeki yurttaş gösterisinedönecek olursak, kırmızı karanfillerle kürsüye çıkan Melenchonun en keskin söylemi; Finans darbesine karşı bu gösteriyi yapıyoruz!ifadesi oldu.

\n

Alman hegemonyasına yükselen tepki

\n

Bu sözler; Avrupanın sol uç siyasi hareketlerinin olduğu gibi, sağ uçtaki istisnasız tüm gruplarının da yükselen korosuna tekabül ediyor.

\n

Aşırı solda olduğu gibi, aşırı sağ güçler de söz birliği etmişçesine bu Melenchonun tespitinde ifadesini bulan finans darbesine karşı çıkıyorlar. Finans darbesininarkasında şu ya da bu şekilde Angela Merkelin gücünün/koruyucu elinin bulunduğunu ima ediyorlar.

\n

Yunanistanda aşırı sağAltın Şafak”, İtalyan popülist 5 Yıldız Hareketive Fransada Jean Luc Melenchon sürekli, hep finans darbesine kurban edilen egemenlikten ve yurttaşların egemenlik açığı/kaybındanyakınıyorlar.

\n

Bu kaybın yaşanmadığı tek ülke Almanya. Almanyada Merkel tersine; komşu Fransa başta olmak üzere, Avrupanın gerisine egemenliğini dayatıyor...

\n

Eski Kıtanın medya organlarında Almanya hegemonyasındaki bu Avrupakâh Hitler selamı veren”, kâh Hitler bıyığıeklemlenen bir Merkelle resmediliyor.

\n

Kâh, Nazi Almanyasıyla özdeş Üçüncü Reicha gönderme olarak Dördüncü Reichbaşlığıyla gündeme geliyor. Bu defa askeri güçyerine, ortak para birimi Avro ve finans gücüyoluyla kendisini dayatan bir Reichkastediliyor.

\n

‘AB artık yalnız \t\tgörüntüden ibaret’

\n

Almanyaya karşı bu tepkiler -özellikle Avrupanın güney kanattaki kriz ülkelerinde -Yunanistan, İspanya ve İtalyada hızla yükseliyor. Bu sebepten, Kuzey-Güney Avrupaarasında artık gizlenemez ve açık bir ayrışmadan bahsediliyor. Hatta bu ayrışmayı, basitleştirilmiş bir şablonla kültürel boyuta taşıyarakKatolik-Protestan Avrupafarkına indirgeyenler bile çıkıyor.

\n

Birleşme ve dayanışmaöyküleri yerini, giderek daha sık biçimdeayrışma öykülerinebırakıyor.

\n

Bu ayrışma öykülerineson eklemlenen kesit işte Merkel-Hollande eksenindeki çözülme oluyor

\n

Hollandeın Elysee Sarayında doldurduğu ilk yılın olumsuz bilançosu ve bu olumsuz bilançonun yarattığı düş kırıklığı, artık kamufle edilemeyen çok boyutlu bir çözülüşle birlikte gündeme geliyor.

\n

II. Dünya Savaşından bu yana Avrupanın lokomotif gücünü oluşturan Berlin-Paris ekseni, Hollandeın zayıf liderliği ile hepten iflas etti!deniyor; Avrupada bundan böyle tek bir lokomotif güç var, o da Almanya. Alman-Fransız işbirliğinin çöküşü, Avrupa projesinin de güç yitirmesi anlamına geliyor. Avrupa kurumları yalnız biçimsel olarak varlıklarını koruyorlar. AB bundan böyle yalnız bir görüntüden ibaret. Fransa-Almanya ortaklığı devam ettiği sürece bu görüntüyü sürdürmek mümkündü. Hollande (ve Merkel sürtüşmesi) ile birlikte işler değişti. Avrupanın siyasi anahtarlarının hepsini sonuçta yalnız Merkel elinde tutuyor.

\n

Değişen Avrupa ile Almanya ilişkileri üzerindeki çarpıcı çözümlemeleriyle ilgi çeken Alman sosyolog Ulrich Beckin tespitleri örneğin bu şekilde...

\n

Bu tarihi, köklü değişimin sonuçları da gelecek yazıya...

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları