Kaddafi Yoksa Öldü mü?

12 Mayıs 2011 Perşembe
\n

Bu soru, son on gündür sık sorulur oldu: Neden Kaddafi ortada yok?

\n

Küçük oğlu ile üç torununun yaşamına mal olan nisan sonundaki NATO saldırısından bu yana Kaddafi ağzını açıp tek kelam etmedi. açıklama yapmadı, demeç vermedi. Hiçbir yerde bir video/TV görüntüsüne rastlanmadı.

\n

Ailesiyle birlikte saklandığı eve yağan NATO bombalarının üstüne bir de Bin Ladin operasyonu gelince... Acaba Kaddafi de korkusundan -Saddam gibi- yeraltına mı indi? NATO bombardımanında yoksa o da öldü de, saklanıyor mu?

\n

Savaşın ilk kurbanı gerçeklerdir.. denir ya.. o hesap...

\n

Kaddafi hakkında ileri sürülen rivayetin bini bir para

\n

Küçük oğlu Seyfül Arabla birlikte Kaddafi de öldü ama bu bilgi gizleniyor!savıyla ilk kez NATO saldırısının hemen ardından İtalyan televizyonuna konuşan Libya istihbaratından bir uzmanın açıklamalarında karşılaşmıştım...

\n

Kaddafinin kafasının nasıl çalıştığını çok iyi bilirim!diyordu Libyalı istihbaratçı:

\n

“1986’da ABD Başkanı Reaganın bombardımanına maruz kaldığında, o zaman da bir kızını yitirmişti. Ama Kaddafi o olayın ardından vakit kaybetmeden televizyonda görünüp; Libya halkına Ben ölmedim ayaktayım!mesajı vermişti. Bildiğim Kaddafi bugün de aynı refleksi verirdi. Bunu yapmıyorsa ya NATO saldırısında çok ağır yaralandığı ya da öldüğü içindir!

\n

Spekülasyonlar büyüyor

\n

Şimdilik spekülasyondan öteye gitmeyen bu iddialar İtalyan medyasının başlıklarında yer bulmaya başladı.

\n

Katolik kilisesinin etrafındaki en etkili yayın organlarından biri olan ve kilisenin dünyanın dört bucağına nüfuz eden yaygın haber alma ağlarından yararlanan Avveniregazetesi örneğin dün birdenbire Kaddafi Nerde?manşetiyle çıktı.

\n

Manşetin altında hemen Kaddafi On Gündür Kayıp; NATO: Kaddafinin yaşayıp yaşamadığını bilmiyoruz’...” ifadeleri öne çıkarılıyor...

\n

Çizmenin büyük tirajlı ana akım gazetesi Corriere della Serada da; Ya öldürüldü, ya yeraltına girdibaşlığıyla yayımlanan bir analizde -özetle- Kaddafi artık ya gölgesinden korkar hale geldi ya NATO saldırısında öldü. 30 Nisandan bu yana kimse tarafından görünmemesinin nedeni bu!değerlendirmesi yapılıyor.

\n

İki ihtimalin de, Kaddafi yandaşları içinmoral bozucu olduğunuifade eden yazı; Müttefiklerin böylelikle Kaddafi etrafındaki taraftar çemberini yarmak ve rejimin içindeki köstebeklerle işbirliği yapmak fırsatı elde ettiklerinibelirtiyor.

\n

Bununla birlikte aynı yazıda, Kaddafi öldü.. iddialarının (Libya diktatörünün hayatta olması olasılığına karşın) bilhassa dolaşıma sokulmuş olabileceğine dedikkat çekiliyor.

\n

Askeri ve stratejik konulara hâkim bir gazeteci olarak bilinen Guido Olimpo imzasıyla çıkan Corrierenin bu analizi;Öldü iddiasının Kaddafiyi ortaya çıkartmak amacıyla biroltaolarak da kullanılabileceğine işaret ediyor.

\n

Artık ne de olsa 1980lerin Jürasik Parkdünyasında yaşamıyoruz

\n

Kaddafinin Reagan saldırısı ardından yaptığı gibi Hayattayım. Buradayım!demeci verdiği an; akıllı bombalartarafından bulunup yerinin tespit edilmesi işten bile değil...

\n

Bu nedenle reis -yaşamaya devam ediyorsa- 2000ler dünyasında farklı taktikleruygulaması gerektiğini biliyor...

\n

NATO bombalarına karşı göç bombası

\n

Kaddafinin cinliklerinin sonu olmadığını düşünenler, tam da bu noktada, Libya liderinin kanlı canlı ve de hayatta olduğunu; tersine şu sırada NATO bombalarına karşı göç bombasını kullandığını söylüyor

\n

Bu görüşe itibar edenler, mayıs başından bu yana Avrupaya yönelik Libya kaynaklı göçün büyük artış kaydettiğini öne çıkararak; bunun tamamıyla Kaddafinin marifeti olduğunu iddia ediyor.

\n

Kaddafinin zamanın ruhuna uyarladığı yeni taktik başka deyişle bu:

\n

Libya diktatörü, zincirinden boşalan göç dalgalarını Avrupanın üzerine salarak, kamuoyları nezdinde AB hükümetlerini zor durumda bırakmayı ve Schengennedeniyle kapışan İtalya- Fransa örneğinde görüldüğü gibi AByi birbirine düşürmeyi hedefliyor...

\n

İspanyadanEl Pais, tamamıyla bu değerlendirmeye odaklanıyor...

\n

El Paisbunun yanı sıra Kaddafi stratejisinin; isyancıların eline geçen kurtarılmış Libyatopraklarına.. güneyden, çölden dolaşarak nüfuz etmeyi, böylece kuzeyde sahile çıkmayı planladığını yazıyor.

\n

Libya lideri bu planları nasıl başaracak?

\n

Kimi, Suriye ve Cezayirin Kaddafiye yardım ettiğini ileri sürüyor.

\n

Kimi de İranın Kaddafiyi desteklemeye hazırlandığına dikkat çekiyor.

\n

Başta isyancılardan yana görünen İran, kartlarını Kaddafiden yana oynamaya hazırlanmaktaymış. Bizzat dini lider Hamaneyin inisiyatifi altında İran; Tripoliye yardım yapmaya karar vermiş!”

\n

Bununla güdülen amaç; Kaddafiye gerçekte el vermek değil, Batıyı kolayına içinden çıkamayacağı yeni bir Vietnam batağına saplamakmış.

\n

Libya satrancında kimin eli kimin cebinde belli değil...

\n

İnanılmaz bilgi kirlenmesi var. Libyada olanları takip etmek bu yüzden çok zor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erdoğan'ın G-7 oteli… 16 Haziran 2024
Hasta adam ABD 2 Haziran 2024

Günün Köşe Yazıları