Kahire'den Madrid'e 'Ayna Etkisi'

22 Mayıs 2011 Pazar
\n\n\n

Tarihin çekim gücü gerçekten hayret verici. Avrupada Arap Baharı virüsünükapan ilk ülke, geçmişte 800 yıl boyunca Arap hâkimiyeti altında kalan İspanya oldu.

\n

Arap Baharı, birkaç aylık rötarla Cebelitarıkı aşarak Avrupaya ulaştı.

\n

Kuzey Afrikadaki gösteriler dünya gündemine damga vurduğu dönemde, Tahrir modelini İtalyada da örnek almayı önerenler olmuştu. Ama bu öneriler havada kaldı. Akdenizin güney yakasındaki başkaldırı hareketi”, bu ortak denizin kuzeyine, sonuçta İspanya üzerinden sıçradı ve Arap dünyası dışındaki ilk ayna etkisiİberik Yarımadasında kendini gösterdi.

\n

Avrupaya yayılırsa da, etkilerburadan yayılacak.

\n

İspanya’nın ‘0’ kilometresi

\n

İspanyanın Tahrir sendromuhenüz çok yeni; bir haftalık.

\n

Ekonomik kriz yaşayan İspanyada, kendisine Gerçek Demokrasi/ Democracia Realadını veren bir grup; geçtiğimiz pazar İspanyanın 50 kentinde eşzamanlı gösteriler düzenlemişti. Başkentteki gösteri, şehrin Puerto del Sol Meydanı’nda 19 kişinin tutuklanmasıyla son bulunca, işler tırmanarak bu noktaya geldi.

\n

Kent göbeğindeki meydanda kamp kuran göstericileri boşaltmak isteyen polisin, gözaltılara başvurmasıyla TVden olayı öğrenen binlerce kişi Puerto del Solu 24 saatte Kahirenin Tahrir Meydanınadönüştürüverdi.

\n

Gece gündüz çadır kuran göstericiler tarafından işgal edilen bu dev meydan, yalnız Madrid değil, tüm İspanyanın kalbi. “0” kilometresi sayılıyor.

\n

Cortes”, diğer deyişle parlamento binasından yürüyüş mesafesiyle sadece 5-10 dakika uzaklıkta olan Puerto del Sol, İspanyanın tüm büyük siyasi altüst oluşlarına tanık olmuş olan bir yer.

\n

Goyanın tablolarında resmettiği 19. yüzyıl başındaki2 Mayıs Ayaklanması -misal- burada yaşanmış.

\n

İç savaş arifesinde; 2. Cumhuriyet burada ilan edilmiş.

\n

80li yılların kitlesel NATO karşıtı gösterileri burada düzenlenmiş.

\n

Puerto del Sol; sırf coğrafi değil, tarihi anlamda da İberik Yarımadasının nabzının tam attığı bir yer.

\n

İlham kaynağı ‘Öfkelenin!’ kitabı

\n

İspanyol başkentinin bu en stratejik tarihi meydanında yatıp kalkmaya başlayan göstericilere, gösterilerin fitillendiği 15 Mayıs itibarıyla medya M-15adını takmış durumda.

\n

Sosyal ağlar yoluyla örgütlenen M-15e; işgal altına aldıkları meydanın adından dolayı Puerto del Sol Çocuklarıdiyenler de var.

\n

Ekonomik kriz ve gençler arasında yüzde 45lere varan işsizlik sorunları karşısında tümüyle etkisiz kalan ayrıcalıklı siyasi sınıf ve işlevini yitiren siyasi partilere karşı harekete geçen Puerto del Sol Çocuklarınınilham kaynağı, Stephene Hesselin yazdığı İndignez vous!/Öfkelenin!adlı bir kitap.

\n

Eski bir antifaşizm direnişçisi olan 93 yaşındaki Hessel tarafından kaleme alındığı günden beri, çevrildiği tüm dillerde yok satan bu 22 sayfalık kitapçık; özetle, -ekonomik, siyasi kazanımlarını yitirmeye başlayan- Avrupa halklarını tepki vermeye, başkaldırmaya davet ediyor.

\n

Puerto del Sol’un \t\t\t\t‘Öfkelileri’ ne istiyor?

\n

Puerto del Sol Çocukları”, bir başkaldırı manifestosu olan Hesselin kitabından hareketle kendilerine -namı diğer- İndignados/Öfkelileradını da veriyor.

\n

İşsizler, öğrenciler, sözleşmeli çalışanlar ve geleceği olmayan gençlerden oluşan Öfkeliler”, Puerto del Soldan hızla giderek İspanyanın diğer kent meydanlarına yayılıyor.

\n

Öfkelilerin”; şikâyet ve talep listeleri bir hayli uzun.

\n

Referandum yoluyla krallıktan üçüncü cumhuriyete geçilmesindentutun da, siyasi partilerve seçim kanununundeğiştirilmesi gibi köklü değişikliklerin yanı sıra; otomobillere alternatif kamu ulaşımının getirilmesine, nükleer santralların kapatılmasına, askeri harcamaların kısıtlanmasına, vergi sisteminin adilleştirilmesine, siyasi sınıfın ayrıcalıklarının yok edilmesine, laikliğin eksiksiz yaşama geçirilmesine, katılımcı demokrasi imkânlarının internet ve yeni teknolojiler aracılığıyla arttırılmasına, özelleştirilen kamu şirketlerinin yeniden kamulaştırılmasına kadar çok iddialı konular var listede.

\n

Meydanda dönüşümlü biçimde bir araya gelen öfkeliler”; günün farklı saatlerindeki toplantılarında bu uzun talepler manifestosunu aralarında tartışarak birlikte oyladıkları bir program halinegetirmeye çalışıyor.

\n

Biz sistem karşıtı değiliz. Sistem bize karşı!” diyen Öfkeliler; 500 bin imza toplayarak, girişimlerini daha sonra parlementoya taşıyan bir yurttaş inisiyatifine dönüştürmek istiyor.

\n

Başarılı olabilirler mi?

\n

Bu; öfkelilerin, Tahrir Meydanıgöstericileri denli kararlı olup olmayacağına bağlı.

\n

Bekleyip göreceğiz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları