Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Askerden 'Sivil'lik Dersi...
Yeni Genelkurmay Başkanımız Org. İlker Başbuğ’un 28 Ağustos’taki göreve başlama konuşması günlerdir dillerde...
Özellikle laikliğin “demokrasinin de temel güvencesi” olduğunu en anlaşılır şekilde ve “ödünsüz” vurgulaması, laiklik karşıtlığından ötürü cezalandırılan bir parti iktidardayken güncelliğini de koruyacaktır...
O gün Başbuğ’u TV’de dinlerken “açıkça ders veriyor” dediğimiz hemen tüm sözleri basında da yer aldı... Ne var ki en az diğerleri kadar önemli olan “sivil toplum” değerlendirmelerini medya pek önemsemedi.
Oysa bir “asker”, üstelik en üst komutan olarak “üniforma”sıyla diyordu ki: “Demokrasi, ancak sivil toplum kuruluşlarıyla güçlenir...”
Kimilerine göre en “sivil” Başbakan’ın çevreye duyarlı sivil toplum kuruluşlarına “bağırarak çattığı” günlerde böylesi bir “asker görüşü”nü başka hangi ülkede duyabilirsiniz?
Dahası, hükümet memur maaşlarına “en az zam yapma inadı”nı sürdürürken; “Herkesin insan onuruna yakışır asgari bir hayat seviyesini sağlamak, sosyal devletin bir görevidir...” diyen bir ordu var mıdır?
Kuşkusuz bu sorular, bizim ordumuzun da başka ordularda olmayan “tarihsel kimliği”nden kaynaklanıyor.
Sıradan bir “devletin” değil, emperyalizme ve gericiliğe karşı bağımsızlık savaşıyla kurulmuş demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti niteliğindeki “cumhuriyeti yaratan ulusun ordusu” olmak, 28 Ağustos’taki konuşmanın da temel gerekçesini oluşturuyor...
Nitekim şu son günlerdeki 30 Ağustos’u anma coşkumuz da bir ordunun başka ülkeleri işgalinin değil, kendi ülkesini işgalcilerden kurtarmasının bayramıdır...
Sevgili Nuri Kurtcebe’nin çizgileriyle aynı bayram günü Cumhuriyet okurlarına armağan edilen “Büyük Taarruz”un, gelmiş geçmiş “en sivil şair” ve insanlığın sevgilisi Nâzım Hikmet’in kalemiyle destanlaşması, dünyanın başka hangi ülkesinde yaşanabilirdi?
Org. İlker Başbuğ da aynı onurlu geçmişin temsilcisi olarak günümüz dünyasındaki duruşumuz için şunu söyledi: “Küresel düşün, ulusal hareket et...”
Bilmem ki küreselleşmeye uyum adına kentlerimizdeki en değerli kamu arazilerini uluslararası sermayeye ayrıcalıklı imar haklarıyla pazarlayanlar bu söze ne derler?
Hele, aynı pazarlamaya karşı ulusal çıkarlar adına karşı çıkan sivil kurumlarına çatan siyasiler; hatta bu tür direnişleri çağdışı bulan şu “kentsel dönüşümcü” mimarlar, şehirciler acaba ne düşünürler?
Ölçüt: Ülke çıkarı
Org. Başbuğ, sivil toplum kuruluşlarının demokrasinin güvencesi olabilmelerindeki “temel ilkeleri” vurgulamayı da ihmal etmedi.
Konuşmasında “birey” kavramının ancak bir “topluluğa bağlılığın” ifadesi olarak anlam kazandığını belirten Genelkurmay Başkanı, sivil toplum için de aynen şunları ekledi:
“Bireyci toplumda sorun, asgari ortak bilinci korumaktır. Gerektiğinde kişisel çıkarlarını aşabilen, toplumun genelini ilgilendiren konularda kamuoyu oluşturabilen vatandaşlardan oluşan ‘kamu çıkarını gözeten sivil toplum’ oluşumuna sahip olan ülkelerin bu sorunu büyük ölçüde aştığı görülmektedir. Bu nedenle kendi çıkarları yerine, ülke çıkarlarını gözetebilen sivil toplum örgütlerine sahip olunması, demokrasinin vazgeçilmez bir unsurudur...”
İşte bunları da dinlediğimden bu yana düşünüyorum:
En çok emek verdiğim Mimarlar Odası’nın yanı sıra, TMMOB’nin tüm odaları; diğer akademik meslek kuruluşları, kamu yararına akıl almaz özverilerle çalıştıkları halde Başbakan’ın “boş gezenler” diye küçümsediği sivil örgütler; yani “kendi çıkarları yerine ülke çıkarlarını gözetebilen” tüm yurtsever, aydın ve çağdaş kurumlarımız, bugüne dek acaba hangi “sivil” siyasetçi ya da sivil parti liderince böylesine özenle seçilmiş sözcüklerle “kutsandılar?”
Tam tersine hep “sakıncalı” sayıldılar; hatta son olarak da Cumhurbaşkanı Gül’ün talimatıyla “denetleme” altına alındılar...
Söyler misiniz, hangi tutum sivil?
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi