Olaylar Ve Görüşler

ABD’nin Suriye satrancı

05 Ocak 2019 Cumartesi

ABD Başkanı Trump’ın özel temsilcisi, ABD’nin eki Ankara büyükelçilerinden James Jeffrey Washington’daki Atlantik Konseyi panelinde ABD’nin terör örgütü PYD/YPG/PKK ile ilişkilerine değinerek bu ilişkinin “taktiksel” olduğunu “daimi” olmadığını öne sürdü.
“Biz onlara belirli bir amaç için destek sağlıyoruz; bu da IŞİD’in yenilgiye uğratılmasıdır. Uzun dönemde askeri ve siyasi bir destekten bahsediyorsanız böyle bir politikamız yok.”
Terör örgütü PYD/YPG yerine “Suriye Demokratik Güçleri” (SDG) ifadesini kullanan Jeffrey ardından şöyle konuştu:
“Hedefimiz SDG’nin değişen Suriye toplumunun bir parçası olmasıdır.”
Fırat’ın doğusunda Türkiye tarafından yapılması öngörülen askeri harekâta ilişkin bir soruyu Jeffrey şöyle yanıtlamıştır:
“Suriye’nin kuzeydoğusuna yapılacak operasyonun kötü bir fikir olduğunu düşünüyoruz.”
İlginç olan sözde müttefikimiz ABD’nin özel temsilcisi James Jeffrey’in bu konuşmasını Atlantik Konseyi gibi NATO destek örgütlerinin en güçlülerinden birisinde yapmış olmasıdır. Unutulmama lıdır ki Atlantik Konseyi dünyaya yön veren, kapalı toplantılarıyla ünlenen Dış İlişkiler Konseyi (Council on Foreign Relations) ve onun ikiz kardeşi sayılan Bilderberg’in güdümünde faaliyet gösteren bir düşünce kuruluşudur. “Kürt Açılımı” projesinin en büyük mimarlarından biri sayılan David Phillips, Türkiye karşıtı 2007 ve 2009 tarihli raporlarını Atlantik Konseyi için hazırlamıştır.

Trump’ın kararı
James Jeffrey’in bu konuşmasından kısa bir süre sonra ABD Başkanı Trump’ın Suriye’den asker çekeceğine ilişkin kararı başta Türkiye de olmak üzere dünyada büyük heyecan yaratmıştır. Trump’ın bu kararı Irak’ta 5 bin asker bulunduran ABD’nin Suriye’den tümüyle çekileceği, bölge politikasını değiştireceği anlamına gelmemektedir. ABD’nin YPG’ye olan desteği devam edecek, Suriye satrancında “var olduğunu” her zaman hissettirecektir.
ABD’nin bu kararına karşın 1991 yılından beri PKK’yi destekleyen, bugün PYD/YPG’ye yani PKK’ye bir müttefik gözüyle bakan ABD Suriye’nin kuzeyinde “Kürdistan Devletinin Kurulması Projesi”ni desteklemeye devam edecektir. “Büyük Plan”ın aşama aşama uygulanması ABD’nin vazgeçmeyeceği bir hedeftir.
Türkiye, ulusal güvenliğimizi ve bütünlüğümüzü tehdit eden bu sorun karşısında çok dikkatli ve ihtiyatlı hareket etmek zorundadır.  

Daver Darende
Emekli Diplomat-Yazar



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları