Tutsaklar... Kitaplar...

20 Kasım 2012 Salı

\n

Suriyede tutsak meslektaşım Cüneyt Ünalın 87 gün sonrasında CHPnin girişimiyle özgürlüğe kavuşması sevindirici olay.

\n

Ne var ki bir önemli olay dikkatlerden kaçıyor. Bırakın bir başka ülkede tutsak olmayı, kendi ülkesinde, kendi cezaevlerinde, yaklaşık 100 kadar Türk meslektaşımın tutsaklığına ne demeli? Kimin tutsağı? Beşşar Esadın mı? Benyamin Netanyahunun mu?

\n

21. yüzyıl Türkiyesinin tarihini gelecekte yazacaklar için Atatürkçülüğün, aydınlanmanın savunucusu, tutsaklıktan ölüme giden bir meslektaşımla bağlantılı bir kitapla başlayarak belge niteliğinde bazı yayınları okurlarımıza sunmak istiyorum.

\n

***

\n

Adı: Kendi Heykelini Yapan Adam

\n

Yazarı: Orhan Karaveli

\n

Yayınevi: Doğan Kitap

\n

Günümüzde heykele ucube diyenlerin kurbanı İlhan Selçukun yaşamöyküsünden kesitler; görseller ve el yazılarını içeren belgelerle okura sunan bir kitap... Adını Cumhuriyet gazetesinin tarihine kazıyan İlhan Selçukun Türk basın tarihindeki eşsiz yeri, ailesi, meslektaşları ve yazarla ortak yaşamı belgeleniyor. İlhan Bey Nadir Nadi Beyin daveti üzerine Cumhuriyete katıldığı 1963’te gazetede 3. yılımdı. Zaman zaman geldiği Ankarada çeşitli toplantılardaki konuşmaları, yazıları kadar dolu dolu idi. Keşke teyplere kaydedilen o konuşmaları da derlenebilse! Aydınlanmanın, Atatürkçülüğün pusulası İlhan Selçuk konusunda benzeri daha nice yayınların yapılacağından en ufak kuşkum yok.

\n

***

\n

Adı: Devrimin İlk Karşıtları

\n

Yazarı: Alev Coşkun

\n

Yayınevi: Cumhuriyet Kitapları

\n

Gençlerimiz, Atatürkün sahneye çıkışı, Bağımsızlık Savaşı, sonrasında Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu hakkında, gittikçe yüzeysel bilgiler verilen eğitim görüyorlar. Peki, öncesinde Osmanlı İmparatorluğunun son yüzyılında nasıl bir özgürlük mücadelesi vardı? Bu özgürlüğü gerçekleştirmek isteyenleri önlemeye çalışan karşıdevrimciler neler yapıyorlardı? Atatürk, hangi ortamda yeşerdi... Anne babalara; lise ve üniversitede öğrenci olan çocuklarına bu kitabı hediye etmelerini öneririz.

\n

***

\n

Adı: 10 Yıldır AKP

\n

Yazarı: Orhan Bursalı

\n

Yayınevi: Cumhuriyet Kitapları

\n

Siz, yazarı Cumhuriyetin cuma günleri yayımlanan Bilim Teknik ekinin yöneticisi olarak tanırsınız. Oysa o da deneyimli bir başka tutsak idi. Çağdaşlığın temeli olan bilimsel verilerden hareketle AKP hükümetinin Türkiyeyi nereden alıp nerelere götüremediğini anlatıyor. Meslektaşım, kısaca röntgen niteliğindeki kitabında AKP iktidarının hastalıklarını okura sunuyor.

\n

***

\n

Adı: Ömrümün Son Hükmü

\n

Yazarı: İlhan Taşcı

\n

Yayınevi: Cumhuriyet Kitapları

\n

Genç, başarılı bir gazeteci, özellikle yargı dünyasında yoğrulursa, nasıl bir roman yazar? Bu nedenle olsa gerek Haberleşen, haberleşmeyen olayların tanığı yazar, romanı hakkında Bu romanın gerçek olan iki kahramanını korumak, birinden de korunmak zorundayım.. diyor. Adliye koridorları, cezaevi kapıları, tutsakların dünyası... Lütfen yanlış anlamayın, kitap 21. yüzyıl Türkiye Cumhuriyetinin birebir romanı...

\n

***

\n

Adı: Örtülü Özgürlük

\n

Yazarı: Mine G. Kırıkkanat

\n

Yayınevi: Cumhuriyet Kitapları

\n

Aydınlanma... Özgürlük... Demokrasi... İnsan hakları... Birbirleriden ayrılmaz öğeler Bunlar, art arda dizilince siyasal kavramlar olarak düşünülebilir. Peki, bu kavramlar içinde kadının yeri ne? Bu kavramlarda kadının yeri nola ki? Bu soruyu bir Ortadoğu ülkesi olan Türkiye için soracak olursak! Bu tür sorunları çözmüş Fransa gibi bir ülkede yıllarca yaşayan meslektaşım, kadın olgusuna Türkiye bağlantılı gözlemlerini sunuyor! Özür dilerim, gerçekte aynayı kadınlara değil, erkeklerimize tutuyor.

\n

***

\n

Adı: Atatürk

\n

Yazarı: İlker Başbuğ

\n

Yayınevi: Remzi Kitabevi

\n

Yazarı tanıyor musunuz bilmiyorum... Ergenekon, Balyoz, Silivri olaylarından da adını anımsayamadınız mı? Anımsatalım... PKK terörüne karşı mücadele eden, bu konuda kitap yazan, AKPnin baş terörist diye yargıladığı, mesleğinin doruğuna çıkmış bir subay... Hâlâ anımsamadınız mı? Keşke bu kitabı yazmasaydı! Kitabın kahramanı olan Atatürk hakkında en baş terörist ilanına kanıtlar bırakmazdı! Üstelik, tutmuş 20. Yüzyılın En Büyük Lideri demiş. Bir eksiği var... Keşke 21. yüzyılın liderliğine de (…’ı) aday gösterseydi...

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları