Özlem Yüzak
Özlem Yüzak ozlem.yuzak@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Burdur'un Mermeri ve Sagalassos

26 Eylül 2012 Çarşamba
\n\n\n

Garanti Bankası Anadolu Sohbetleri kapsamında geçen hafta Burdurdaydık. Seviyorum sohbetleri ve birçok şey öğreniyorum 10 yıldır aralıksız süren, bugüne kadar 61 ilde 83 toplantı yapılan bu programdan. O ilin kimliğini, kendine özgü değerlerini, sorunlarını, insanını tanıma fırsatını buluyorum... Özellikle de insanlarını, yaşadığı kentin geleceğini düşünen, onun için çaba sarf eden insanlarını... Garanti Bankası toplantı öncesi gerçekten dersini iyi çalışıyor. Prof. Kenan Mortan yönetiminde bir ekip toplantının düzenleneceği ile aylar öncesinden gidip ortak akıl toplantıları düzenliyor. Uzmanlar ilin ve sektörlerin sorunlarını inceliyor, geleceğe yönelik düşüncelerini paylaşıyorlar. Zaten Burdurdaki toplantı gününden hayli önce önümüze ortak akıl notlarını koydular, fikir sahibi olalım diye. Kısaca özetleyeyim: 250 bin dolayında Burdurun nüfusu. Hemen hemen tamamı okuryazar. URAK Türkiye illeri rekabet sıralamasında 2009 yılında 41. sırada yer almış, geçen yıl 12 basamak iyileşmiş. Ticari beceri listesinde ise hayli geride 62. sırada. Bu da ekonomik değer yaratmada hayli zorlandığını gösteriyor. Nüfusun yüzde 60ı tarım sektöründe. Özellikle hayvancılıkta 140 bin baş hayvanı ile ilk 10 il arasında. Ancak sektörün 26 ile yayılan teşvik illeri kapsamında kalması, kayıt dışılık, verimi artırıcı önlemler alınmaması, siyasi popülizm Burdurda tarım ve hayvancılığın daha ileriye gitmesini engelleyen faktörler. Kente damgasını vuran en önemli unsur ise mermercilik. Zaten toplantıda da en tartışılan konu mermer oldu. Özellikle de Çine mermerin blok olarak satılması...

\n

Doğal taşa olan ilgi ve talebin artması ile 2000li yıllardan itibaren Batı Akdeniz Bölgesinde bulunan rezervler gün ışığına çıkarılmaya başlamış ve özellikle Burdur ve çevresinde çıkarılanBurdur Beji dünya doğal taş literatünde hayli önem kazanmış. Bugün Burdurda 70 mermer ocağı ve 100e yakın mermer işleme fabrikası bulunuyor. 100 milyon dolarlık bir mermer ihracatı gerçekleştiriyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansından aldığım bilgilere göre doğal taş ihracatında katma değeri en yüksek ürün işlenmiş mermer ve işlenmiş traverten. Ancak Burdur artık uluslararası bir marka haline gelmiş kendi Burdur Bejini işlemek yerine Çine blok olarak satmayı yeğliyor. Tureks Mermercilik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Cavit Turunç, blok satış gerekçelerini şöyle açıklıyor: Bizde hammadde var ama işçilik, enerji ve teknoloji tarafı zayıf. Çinliler ise bu alanlarda bizden çok ilerde... Mermer işlenip ihraç edilse bile hammaddede kayıp fazla, verimlilik düşük..

\n

O zaman insan haliyle soruyor: Neden verim artırıcı düzenlemelere, tasarıma, Ar-Geye yönelmiyorsunuz?”

\n

Yanıt Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan Erdinçten geliyor: Çin iç piyasası için çok iyi fiyattan pazarlanıyor..

\n

Demek ki Burdurlu sanayiciye mermeri blok olarak satmak yetiyor. Niye zahmet buyurup uğraşsın ki

\n

Dünya mermer üretiminde yüzde 7 payı olan Türkiye mermer ihracatının yüzde 47sini blok olarak yapıyor. 2010da mermer işletmeleri arasında yaşanan kırıcı fiyat rekabetinin önlenmesi için blok mermer ihracatına fon koyma önerisi gündeme gelmiş, ancak sektörün tepkisiyle bu uygulamadan vazgeçilmiş. Anlayacağınız bizim mermerciler bindikleri dalı kesedursunlar Çin Türkiyeden ithal ettiği mermeri işleyerek ABDye ihraç ediyor.

\n

Bir dünya harikası Sagalassos

\n

Mermer deyip geçmeyelim. İşin bir de çevre boyutu var. Burdurda yerel basın bu konuda özellikle Karamanlı ve Yeşilova ilçeleri civarında, ortalığı köstebek yuvasına döndüren, doğayı katleden, pasa adı verilen mermer tozu atıklarıyla tarıma ve bitki örtüsüne zarar veren, sorumsuz maden ocağı örneklerini kamuoyuna duyuruyor. Ancak 2008 yılında kabul edilen Burdur Gölü Yönetim Planına rağmen bölgede yeni mermer ocaklarının açılmaya devam ettiğini, sayıları artan mermer ocaklarının bölgenin su kaynaklarına büyük ölçüde zarar verdiğini öğreniyoruz. İşin sevindirici bir tarafı, toplantı sonrasında konuştuğumuz kente yeni atanan Burdur Valisi Nurettin Yılmazın işe el attığını ve bir araştırma komisyonu oluşturduğunu söylemesi.

\n

Burdurun en önemli değerlerinden biri de Ağlasun ilçesinin yanı başındaki Sagalassos antik kenti. Torosların eteğinde Akdenizin en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Sagalassosu salı günü yayımlanan Cumhuriyet Sürdürülebilir Yaşam Dergisinde tanıttığım için fazla bahsetmeyeceğim. Ancak söylemek istediğim önemli bir konu hâlâ kazı çalışmaları süren Sagalassosun hemen dibinde yeni bir mermer ocağının faaliyete geçmek üzere ruhsat başvurusunda bulunduğu... Umarım bu inanılmaz güzellikteki kültürel değer, bir mermer ocağı uğruna zarar görmez...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bir garip ülke 13 Aralık 2024

Günün Köşe Yazıları