Selçuk Erez

Karizmatik olacam!

18 Şubat 2016 Perşembe

Sayın Başkan,
Siz çok karizmatikmişsiniz. Ben de büyüyünce sizin gibi karizmatik olmak istiyorum. O nedenle size bu mektubu yazmak ve bazı sorular sormak istedim.
Karizma aslında nedir? Çizilebilen bir şey olduğunu söylüyorlar; yani gözlük camı, araba kaportası ya da mobilya gibi bir şey midir? Rokoko desenli, yaldız kaplamalı koltuklar mıdır? Bunlar karizma mıdır, yoksa oturan mı karizmatik olur?
Karizmatik sayılmak için kaç kelime İngilizce bilmek yeterlidir?
Hangi şiirin hangi şaire ait olduğunu bilmeden de karizmatik olabilir miyim? Kursu da mı var? Kestirmesi? Kursa gitmeden rektörün biri bana uyduruk bir diploma veremez mi? Ya anlarlarsa?
Konuşurken ona buna bağırarak, boyumu kat kat aşan duvarlara merdivensiz tırmanmaya kalkarak, söylediklerimi duyunca gülmeye başlayan ağırsiklet devletlerin ağırbaşlı büyüklerine gün aşırı posta koyarak mı karizmatik olurum?
Part-time karizmatik olunur mu? Sizce başbakan böyle midir?
Emekli olduğunuzda ne yapacaksınız? Benim karizma koçum olur musunuz o zaman?
Bazı sebzeler bu açıdan yararlıymış. Siz ne yediniz de böyle oldunuz?
Şalgam çok faydalıymış. Doğru mu? Altın çilekli mıhlamaya ne dersiniz?
Karizmatik olmanın sıkıntıları da varmış, seni sevmeyenler gittiğin yerlerde canını sıkacak sloganlar atarlarmış. Bir sürü korumacıyla gezmek zorunda kalırmışsın. Öyle mi?
Norveçli oyun yazarı İbsen’in Peer Gynt’i de oyun kahramanlarının en karizmatiklerindenmiş; onun da karizma ararken başına çok şey gelmiş:
Oyunda dağ ecinnilerinin kralının kızıyla evlenmeye kalkıyormuş. Ahlaksızlığın, aktöre sayıldığı bu ülkenin padişahına damat olmanın koşulunun, kıçına bir kuyruk monte edilmesi olduğunu öğrenince Peer Gynt, karizmatik olmanın zorluklarını kavrar gibi olmuş, kaçmış ve amacına varmanın başka helal sandığı belalı yollarına sapmış: Peygamber olmaya yeltenmiş, sonra çeşitli üçkâğıtçılıklara girişmiş. Bunlar ona ancak kısa süreli karizmalıklar sağlamış.
Ben de böyle şeylerle karşılaşırsam bir süre sonra karizmatik olmaktan vazgeçebilir miyim?
Babam, “Karizmatik denen insanlara bak” diyor, “Mesela Marilyn Monroe, Che Guevara, Deniz Gezmiş, Dalay Lama, sonra Okan Bayülgen, İzzet Altınmeşe, Kim Jong-Un... Bunların hiçbiri ötekine benzemiyor; karizmatik olayım derken birine benzemeye çalışsan, başkasından farklı düşersin.”
Babama göre aslında “karizmatik” diye bir şey yoktur; bazıları, birtakım yalakalar öyle dedi diye gaza gelir, kendilerini karizmatik sanırlar. “Sen sakın bu andavallılardan olmayasın!” diyor babam. Ne dersiniz?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Böcek yeriz o zaman! 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları