CHP Uçağı Neden Havalanamadı;Nasıl Havalanır?

20 Haziran 2011 Pazartesi
\n

\n

Seçimlerde CHPnin aldığı sonuç başarı göstergesi sayılamaz. Bu durumda geleceğe umutla bakılabilmesi için başarısızlığın gerçek nedenlerinin irdelenmesi ve çözüm yollarının bulunması gerekiyor.

\n

Alınan sonuç konusunda pek çok neden sıralanabilirse de sorunun asıl kaynağı, CHP yönetimi ile üye ve örgütlerinin buluşmaması; bu ikisi arasındaki uyumsuzluktur. Bunun ana nedeni de CHPnin iç işleyişi, yani tüzüğü bakımından AKPye benzetilmesidir. Gerçekte, CHPnin giderek AKPlileştirilmesi yeni bir olgu değil. Biliyor musunuz? Bugün yürürlükte olan CHP Tüzüğü, AKP Tüzüğünün neredeyse aynısıdır ve Aralık 2008de onaylanmış; ancak, 12 Eylül 2010 halkoylamasından sonra yargı kararıyla uygulamaya konulmuştur.

\n

Şimdiki CHP üst yönetimi CHPnin tüzüksel olarak iyice AKPlileştirilmesine iki katkı yaptı. Birincisi, milletvekili adaylarının önemli bir bölümü, CHP ile hiçbir ilgisi olmayan sağcı ve cemaatçiler arasından seçildi. İkincisi, aday saptama süreci örgütlerle birlikte yürütülmedi. Örgütlerin önseçim yapılsın yönündeki istekleri hiçe sayıldı. Milletvekilliklerinin yalnızca yüzde 20si gibi bir bölümünü kapsayan ve küçük illerde önseçime gidildi. Kısa bir inceleme kanıtlar ki önseçim yapılan yerlerde göreli olarak daha başarılı sonuçlar alındı. Oysa, CHPyi AKPden ayıracak temel farklılıklardan biri aday saptanmasında tüm üyelerin ya da en azından örgütlerin söz sahibi yapılması olmalıydı.

\n

***

\n

Ayakla oynanan taş oyununda, ilk kareden başlamak diye bir kavram vardır. Önce partide demokrasi-sonra ülkede demokrasi diyerek ta 2004te birlikte yola çıktığımız Kemal Kılıçdaroğlunun, son kurultayda verdiği söze uygun olarak yapması gereken, demokratik tüzük için hızla kolları sıvamaktır.

\n

Parti içi demokratikleşmeyi gerçekleştirecek tüzük değişikliğinin ana ilkeleri çok açıktır.

\n

Özetle, demokratik bir CHP Tüzüğü, öncelikle parti üyeliğinin güçlendirilmesini ilke edinmelidir. Üye yapısı, her sandık çevresinin ekonomik ve toplumsal durumunu yansıtmalı; üst yönetim eliyle üyelik sınırlandırılmalıdır. Üyelerin parti içi eğitimi ve parti çalışmalarına etkin katılımı sağlanmalıdır.

\n

Örgüt içi seçimler çok önemlidir; bunların sağlıklı yapılması için gerekli düzenlemeler ve yaptırımlar tüzükte yer almalıdır. CHPde her düzeydeki örgüt içi seçimlerinde, blok liste yerine bileşik oy pusulası ve çarşaf liste uygulaması ilke edinilmelidir. Aday olma hakkına sınırlama getirilmemeli; özellikle genel başkanlık seçimlerinde yaşanan yüzde 20 delege imzası gereği gibi partiyi içinden bölen ve seçimleri anlamsız kılan yıkıcı uygulamadan vazgeçilmelidir.

\n

Seçimle işbaşına gelen örgütler yine ilke olarak seçimle gider kuralı uygulanmalı; örgütlerin başarılı olup olmadığının saptanması önceden nesnel ölçülere bağlanmalıdır. Milletvekilliği için yüzde 5lik ya da kadın adaylar için sınırlı bir kontenjan uygulaması dışında, her tür seçim için aday saptanmasında, kural olarak üyelerin tamamının katılımıyla önseçim yapmalıdır.

\n

Seçim sonuçlarından ders alınıp, örgüt yapılanmasında AKPli kalarak yeni CHP oluşturulamayacağı gerçeği kavranırsa, asıl bu, CHPnin (ve ülkenin siyasal) geleceği açısından çok önemli bir kazanım olacaktır!

\n

CHPde değişimin yönü ileriye, ilericiliğe doğru olmalı; Cumhuriyetin kuruluş değerleriyle çağdaş sol değer ve ilkelerin birliğinin sahiplenilmesine dayanmalıdır. Bunu gerçekleştirecek olan da CHPlilerdir. Yeniden, birinci kareden, yani demokratik tüzükten işe başlamak ve bunu, hiç savsaklamadan, hemen yapmak; parti içi sorunları demokratik yoldan aştıktan sonra ülke siyasetinde etkili olmak gerekiyor!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları