Yılmaz Şipal

'Çocukları Gelecekte Ne Bekliyor?'

09 Mayıs 2011 Pazartesi
\n

\n

Sokakta oynayan çocukları her görüşümde, kendime hep aynı soruyu soruyorum:

\n

Çocukları gelecekte ne bekliyor?

\n

Çocuklar, toplumun geleceğidir. Toplum da çocuklara bekledikleri ve hak ettikleri geleceği vermek zorundadır. Dünyadaki dengesiz nüfus artışı, önce insanların sonra da ülkelerin geleceğini belirleyen en önemli sorundur. Nüfus artışına bağlı işsizlik, ülkemiz sorunlarının ön sırasında yer almaktadır...

\n

İşsizliğin kapısının da yoksulluğaaçılması doğaldır. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) raporunu Cumhuriyet okurlarına aktarmıştır. 15 Nisan günlü Cumhuriyetin başlığında yer alan raporun satır başları:

\n

En yüksek gelir eşitsizliği olan üç ülke: Şili, Meksika ve Türkiye olarak belirlenmiş.

\n

Türkiye, işsizlik ve yoksullukta ilk sıralarda yer alıyor.

\n

Kadınların doğurganlık oranında en yüksek ülkelerden biriyiz. Türkiye, Şili, ABD ve Meksika ile birlikte genç doğum (19 yaşından önce anne olanlar) oranında üst sıralarda yer alıyor. Her 1000 doğumdan 35ini genç anneler gerçekleştiriyor.

\n

OECD ülkeleri arasında Türkiye en düşük istihdam oranına sahip ülke konumunda bulunuyor. 2009 itibarıyla istihdam oranı ortalama yüzde 66.1 iken bu oran Türkiyede yüzde 44.3 ile en düşük düzeyde. Bu, her yüz kişiden 44ü çalışıyor veya iş arıyor, diğer 66sı onlardan geçiniyor anlamına geliyor.

\n

İşsizlik rekoruna yakınız: Türkiye, 2009da yüzde 14.3 işsizlik oranı ile yüzde 18.1lik İspanyadan biraz daha iyi gözüküyor. OECD üyesi Güney Korede bu oranın yüzde 3.2, Hollandada yüzde 3.9 olması, Türkiyenin durumunu daha açık ortaya koyuyor.

\n

3 Mayıs günlü Cumhuriyette de 4 Çocuktan 1’i Açbaşlığı ile yer alan OECD raporunun satır başları:

\n

Türkiyedeki kadın işgücü büyük ölçüde azaldı. 1980’de yüzde 40 olan Türk kadınının çalışma oranı, 2009 yılında yüzde 26.4e düştü.

\n

Türkiyedeki kadın işgücünün azalması çocukları açlığa itti. Türkiyede açlık sınırında yaşayan çocuk sayısının yüzde 24.6 olduğu belirtildi.

\n

Türkiye çocuk ölümünde ilk sırada yer alıyor.

\n

2001 ile 2008 arasında geçen 8 yıl içinde Türkiyede, 10 milyon 15 bin doğum, 1 milyon 550 bin ölüm olayı gerçekleşmiş.

\n

Bu veriler, Türkiye nüfusunun 8 yıl içinde toplam 8 milyon 465 bin, yılda ortalama olarak da 1 milyon 59 bin 57 kişi arttığını kanıtlamaktadır.

\n

Nüfus artışının, Türkiyenin sağlıklı bir büyüme içinde olmadığının göstergesi olduğu OECD raporunda vurgulanmaktadır.

\n

Bu sağlıklı olmayan büyümelerin ülkelerdeki işsizliğin, yoksulluğun ve açlığın adresiolduğu kanısındayız.

\n

Geri kalmış ve gelişmemiş ülkelerin, nüfus büyüme hızıo ülkelerdeki sorunların kaynağını oluşturmaktadır... Bugün dünya ülkelerinin büyük bir bölümü nüfus patlamasıile gelen sorunlarla boğuşmaktadır. Bu sorunların en başında kuşkusuz işsizlikve ona bağlı olan yoksulluk gelmektedir. Nüfus artışının oluşturduğu işsizlik dalgasıher geçen gün büyümektedir. Bu sorunun bize göre çözümü, zaman yitirmeden yapılacak nüfus planlamasındadır. Dünyanın, nüfus büyüme hızıen yüksek olan ülkeleri:

\n

Kısaca, bu ülkelerde doğan çocukları işsizlik, yoksulluk ve açlıkbeklemektedir.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları