Giysiler ve AB Fotoğrafı

15 Ekim 2011 Cumartesi
\n

Sabahın köründe evde İtalyan magazin programı seyredildiğini sanmama neden olan şey ekrandaki dekoltesi abartılı, kırmızı bir bluz giymiş, platin saçlı sunucuydu. Meğerse bizim finans kanallarından biriymiş, cari açıktan söz ediliyormuş!

\n

Bir televizyon yöneticisi ile konuşuyordum geçenlerde, bazı haber sunucularına açık giyim konusunda söz geçirememekten yakınıyordu.

\n

İlle de göğüs çatalı görünecek.

\n

Köylülükten modern kentli yaşama geçiş dönemini yaşarken böyle şeyler oluyor.

\n

***

\n

20’nci yüzyılın başında dünya nüfusunun yüzde 80i köylüydü.

\n

Avrupada köylü bedeni ile takım elbisenin uyum sağlaması vakit aldı. Eleştirmen John Berger, Takım Elbise ve Fotoğraf adlı makalesinde ünlü sanatçı Sanderin 1913te çektiği köylü müzisyenler fotoğrafına bakarak takım elbisenin bunları giyenlerin toplumsal sınıfını saklamadığını, tersine vurguladığını söyler. Giysilerin herkesin üzerinde eşit durması için birkaç kuşak geçmesi gerekir.

\n

Nitekim bedenin saygınlığını bozan giysileri daha çok taşradan büyük kente gelen ilk kuşak genç kızların giydiğini fark ettiniz mi? En çok açılıp saçılan da onlar, en çok kapananlar da...

\n

Bir tarafta açılıp saçılanlar, diğer tarafta sarıp sarmalananlar...

\n

Kadının kendi bedenine sahip çıkmasından anladığımız buysa, bravo doğrusu...

\n

Bunun bir ortası olmalı!

\n

***

\n

Türkiye her konuda iki uç arasında. Bir bakanın özel kalem müdürünün odasından Deniz Feneri soruşturmasıyla ilgili olarak yapılan telefon görüşmesi öğle yemeğine kebap ısmarlanması kadar önemsiz bir olay gibi algılanabiliyor. Hatta eski solcu, ama şimdi sıkı liberal bir gazeteci yazar TVye çıkıp Bana ne bir koruma polisi köstebeklik yapmışsa?diyebiliyor.

\n

Mehmetin bilgisayarından çıkan Ahmetin belgesi için de aynısını söyleyebiliyor musun? Mehmet hapiste ama...

\n

Bunun bir ortası olmalı!

\n

***

\n

Avrupa Birliği için de ikiye bölündük. ABye karşı olanlar ve kayıtsız şartsız ABciler...

\n

Bunun da bir ortası olmalı!

\n

Bir de ABci görünüp gerçekte öyle olmayanlar var. Nasıl olsa bunlar bizi almayacakdeyip Batı yanlısı görünenler...

\n

Yakında Avrupaya yallah denirse şaşırmayalım.

\n

Türkiye-AB ilişkileri açısından son bir yılda olup bitenin fotoğrafını çeken 2011 İlerleme Raporundaki eleştiriler iktidarın hoşuna gitmedi. AB Bakanı Egemen Bağış, Brükseli eleştirirken Kullandıkları fotoğraf makinesi eski model, lensler değişmeli, yanlış zoomlamalar vardedi. Sayın Bakanın yanlış zoomlamalardan kastettiği, medyada süregelen otosansür ve tutuklu gazeteciler konusu idi.

\n

Halbuki fotoğraf fotoğraftır. Siz üzerinize ne giyerseniz giyin, beden o giysiyi taşıyamıyorsa resim sizi ele verir.

\n

Takım elbise giymiş köylü gibi, özünüz gizlenmez. Standartları kabul etmiş olabilirsiniz, ama giysiler üzerinizden dökülüyorsa kolayca teşhis edilebilirsiniz.

\n

Kusuru fotoğraf makinesinde değil, kendimizde arayalım.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Atatürk Kıymete Binecek 18 Mayıs 2013

Günün Köşe Yazıları