Odakta Türkiye ve Sanat

17 Şubat 2013 Pazar

Madrid’de şu son birkaç gündür, nabızlar sadece çağdaş sanat için atıyor. ARCO Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, 13 Şubat’ta açıldı, bu akşam kapanıyor. 30 ülkeden 200’ü aşkın galeri katıldı. Dünyanın her yanından gelmiş küratör, galerici, koleksiyoncular olsun, Madrid sakinleri olsun, geçici bir süre için ekonomik krizi de yükselen işsizliği de unutur gibi yaptılar. Oysa ikisi de can alıcı boyutlarda. Resmi raporlara göre, ülkede işsizlik yüzde 22.8. Ekonomik her krizde olduğu gibi en büyük darbe önce sanata ve kültür etkinliklerine... Son dört yıl içinde kültür bakanlığının bütçesi yarı yarıya kesilmiş. Ancak buna karşın, özel sektör, sanata her zamankinden daha çok yatırım yapar olmuş. Her şeyi devletten bekleyenlere duyurulur!
Muhteşem seçim
32. ARCOmadrid Fuarı’nın bu yılki özel konuğu Türkiye.
“Focus Turkey” yani fuarın odak noktası Türkiye. Vasıf Kortun’un seçtiği 10 galeriye fuar alanının iki dev salonunda önemli bir yer ayrılmış.
10 Galeri:
NEV, Maçka Sanat, Galeri X-İst, Dirimart, Rampa, Manâ, Elipsis, Pilot, Rodeo, NON. Hangi galeriden, hangi sanatçının, hangi eserinin seçileceğine karar veren Vasıf Kortun. Bence muhteşem bir seçim yapmış. Çok yönlü, geniş bir yelpazeye yayılan, farklılıkları vurgulayan tercihler... Diyelim Maçka Sanat’tan Nur Koçak’ın 1976’da yaptığı “Kırmızı ve Siyah” adlı tablodan, Manâ Galeri’den Kutluğ Ataman’ın en yeni video işlerine uzanan bir çeşitlilik...
Türkiye’den galeri ve sanatçıların etkinliği fuar alanı dışına da taşıyordu. Madrid’in önemli kültür mekânlarından CA2M’deki (Centro de Arte de Does Mayo)
Halil Altındere sergisi bunlardan biriydi.
Türkiye’ye odaklanan fuarda ayrıca Latin Amerika’ya da özel bir bölüm ayrılmıştı. Ancak oradan 20 sanatçının 20 işi
“Solo tasarımlar”, “Solo Nesneler” adı altında seçilmişti.
‘Uçuşan fiyatlar’
Çağdaş sanatı desteklemek, genç sanatçılara özgür bir
“saha açmak” için iki yıl önce kurulan SAHA Derneği olsun, ARCOmadrid’e katkıda bulunan Toronto Sanat Danışmanlığı olsun, Türkiye’den çeşitli koleksiyoncuları fuara davet etmişti.
Dünyanın dört bir yanından eser satın almak üzere fuara gelen yabancı koleksiyoncularla çok konuştum. En çok duyduğum şu oldu:
“Sanatçılarınız harika, galerilerinizin çabası muhteşem ama fiyatlarınız uçmuş!”
Kullandıkları sözcükler değişti, kimi daha nazik ve kibar, kimi şaşkınlıkla, kimi üzülerek söyledi ama tümcenin ana fikri değişmedi.
Kıvanç kaynağı
Her sabah İspanyol gazetelerinde
“Türkiye’nin Zaferi”, “Genç Türkler ARCO’yu ele geçirdi”, “Klişelerin ötesinde Türkiye’de Sanat”, “Türkiye Tutkusu” gibi başlıklarla uyanmak...
Fuarda iki ödül kazanmak... Elgiz Galerisi
“Uluslararası Koleksiyon Ödülü”nü alırken Sevda ve Can Elgiz’in yaptıkları kısa ama özlü konuşmaları alkışlamak... “Collectorspace” adlı girişimleriyle “Koleksiyon İnisiyatifi Ödülü”nü kazanan Bilge ve Haro Cümbüşyan’ın mütevazı duruşlarına hayran olmak...
Tüm engellere ve olumsuzluklara karşın emekle, çabayla, varlığını sürdüren galerilerle dayanışma içinde olmak...
İnanın bunlar insana çok iyi geliyor! Bir kez daha ne varsa sanatta var, sanatçıda var diyorsunuz! SALT Direktörü Vasıf Kortun’u, ARTER Direktörü
Emre Baykal’ı, katılan galerileri, sanatçıları, İspanya Büyükelçimiz Ayşe Sinirlioğlu’nu ve katkıda bulunan, emek veren herkesi kutluyorum.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları