2. turda Eroğlu ve Akıncı yarışacak

KKTC Cumhurbaşkanını ilk turda seçemedi, ikinci tur 26 Nisan’da.

Yayınlanma: 21.04.2015 - 06:07
Abone Ol google-news

Oy oranları şöyle:

Seçimlere 5’i bağımsız olmak üzere 7 aday katıldı. 176 bin 916 seçmen 693 sandıkta oy kullandı. Katılımın yüzde 62 düzeyinde olduğu açıklandı.

Derviş Eroğlu % 28.35
Mustafa Akıncı % 26.80
Sibel Siber % 22.49
Kudret Özersay % 21.25

KKTC’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda sonuç alınamazken, 26 Nisan günü yapılacak ikinci tur için pazarlıklar hemen başladı. Sonuçlar koalisyon hükümetinin büyük ortağı sosyaldemokrat CTP’yi karıştırdı. CTP’nin ikinci turda ODTÜ’lü, solcu aday Mustafa Akıncı’yı desteklemesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da bir dönem Kıbrıs müzakerelerinde Türk tarafının müzakerecisi olan ve ilk turda yüzde 21’i aşan oranda oy alan Kudret Özersay’ın oylarını kendine çekmeye çalışacak.
KKTC’de önceki gün, yaratacağı sonuçlar açısından tarihi önemi olan bir seçim yaşandı. İlk tur seçimlerin “kaybedeni” 2013 seçimlerinde yüzde 38 oy alan hükümetin büyük ortağı CTP ve adayı Sibel Siber oldu. Önceki gece Siber’in seçim bürosunda sessizlik hakimdi. Siber, parti yönetimini hemen toplayıp sonuçları değerlendireceklerini söyledi. Siber’in aday gösterilmesinin doğru olmadığı, CTP’nin eski cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı aday göstermesi durumunda daha iyi sonuç alacağını söyleyenler az değildi. Siyasal kökenleri açısından son seçimde yüzde 7’ler düzeyinde oy olan TDP çizgisine yakın olan Mustafa Akıncı’nın başarısı bundan sonra solun büyük partisinin kim olacağı sorusunun da tartışılacağını ortaya koydu.
Seçimlerin bir başka “kaybedeni” -her ne kadar ikinci tura kalsa da- bir önceki seçimde ilk turda yüzde 50.4 oyla Cumhurbaşkanı seçilen Derviş Eroğlu oldu. Eroğlu, yüzde 28.18 oranında oy aldı. Seçimlere katılım oranı da yüzde 62.34 düzeyinde kaldı. Eroğlu ikinci tur için seçmenleri sandığa çağırırken “Bu işin şakası kalmadı” dedi. Eroğlu’nun ikinci tur için çalacağı ilk kapı azımsanmayacak bir oy alan Kudret Özersay olacak. Özersay önceki gece “Oy yönlendirme sözkonusu değildir. Halkımızın iradesi sandığa yansıyacaktır” mesajı verdi. Özersay, her ne kadar ikinci tura kalamasa da aldığı yüzde 21 oy oranına bakılırsa yarışın “kazanan”larından görünüyor. Eroğlu’nun ikinci turda alacağı sonucun sağda liderlik kavgası açısından da önemli sonuçları olacağının altı çiziliyor. Özersay’ın yeni bir parti kurup önümüzdeki dönem KKTC siyasetinin önemli aktörlerinden biri olabileceği vurgulanıyor.
Mustafa Akıncı’nın bürosunda zafer havası
Lefkoşa’da önceki gece seçim sonuçları belli olduktan sonra adayların seçim bürolarındaki hava ikinci tur için ipuçları veriyordu. Eroğlu ile Akıncı’nın seçim büroları arasında 100 metre yoktu. Eroğlu’nun bürosunda sessizlik vardı, Akıncı’nın seçim merkezinden ise kutlama alkışları, “birlik, mücadele, dayanışma” sloganları ve Nazım Hikmet’in “Güzel günler göreceğiz çocuklar/ güneşli günler, göreceğiz/ Motorları maviliklere süreceğiz/ ışıklı maviliklere..” dizeleri yükseliyordu.
İlk tur seçimlerin tartışmasız “kazananı” Mustafa Akıncı oldu. ODTÜ Mimarlık fakütesinden mezun olduktan sonra 1976 yılında 28 yaşında Lefkoşa belediye başkanı olan ve bu görevi 14 yıl sürdüren, 1987-2001 yılları arasında Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) genel başkanlığı ve daha sonra da milletvekilliği, başbakan yardımcılığı, turizm bakanlığı gibi görevler üstlenen Akıncı’nın seçim bürosunda erken ilan edilmiş bir zafer havası vardı. Akıncı, TKP çizgisinin devamı olan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) adayı olarak çıkmak yerine, bağımsız aday olmayı tercih etmiş. Adaylık afişlerinin logosunda da zeytin dalı var. Teşekkür konuşması yaparken, CTP adayı Sibel Siber ile bağımsız aday Kudret Özersay’ı “bir hafta sonra yaşanacak başarının ortakları olmaya” çağırdı.
Akıncı’nın konuşması özgüvenli ve iddialıydı. “Bağımsız ve tarafsız bir Cumhurbaşkanı olacağım. Tüm renkleri kucaklayacağım. Parti rozetlerine karşı tarafsızım ama demokrasi, insan hakları, kadın hakları, engelli hakları, hayvan hakları konusunda elbette tarafım” diye seslendi kendisini bekleyen coşkulu kalabalığa. Türkiye’ye de “Çözüm odaklı bir siyaset için aday oldum. Türkiye ile ilişkilerimde ne çatışma, ne de teslimiyetçi bir çizgide olacağım” mesajı gönderdi.
KKTC seçimlerinin bir başka “kazananı” da Gezici Araştırma Şirketi oldu. KKTC’de anket yapan Gezici ikinci tura Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı’nın kalacağını ve ikinci turda Akıncı’nın başarılı olacağını duyurmuştu. Gezici anketinin ilk bölümü doğrulanmış oldu.
İlk tur sonuçlarına göre Akıncı ile Siber’in ve Eroğlu ile Özersay’ın oylarını toplarsanız ve bu oyların ikinci turda firesiz Akıncı ve Eroğlu’na verileceğini varsayarsanız yüzde 49.46 ve 49.41 sonucu çıkıyor. Özetle, ikinci turda yarış çetin geçecek. 26 Nisan’dan sonra da KKTC’de erken seçimin gündeme gelebileceği, CTP’deki hesaplaşma sonunda solda dengelerin yeniden kurulabileceği konuşuluyor. İkinci turda Mustafa Akıncı Cumhurbaşkanı seçilirse “müzakere masası”nda da çok şey değişecek gibi görünüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler