Tercihte son iki gün

Üniversite tercih dönemi yarın sona eriyor. Uzmanlar adayları, çevrelerine değil kendi isteklerine göre tercih yapmaları konusunda uyarıyor.

Yayınlanma: 25.07.2017 - 05:56
Abone Ol google-news

2017 - ÖSYS üniversite tercih dönemi yarın saat 23.59’da sona erecek. Şu ana kadar tercihlerini yapmayan adaylar, ais. osym.gov.tr internet adresinden tercihte bulunabilecek. Tercih işlemlerini tamamlayan adayların, ilgili ekranda “2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir” yazısını görmesi gerekiyor. Tercih ekranında bu ibarenin yer almadığı adaylar, tercih işlemlerini baştan yapmak zorunda. ÖSYM’nin tercih sonuçlarını iki hafta içinde açıklaması bekleniyor. Tercih sonuçlarına göre yapılacak üniversite kayıtları ise 11 Ağustos’ta başlayacak.

Meslek seçimi

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, tercihleri aynı zamanda gelecekteki meslek hayatlarını da etkileyecek olan üniversite adayları için birtakım önerilerde bulundu. Kırıkkanat’ın önerileri şöyle:

Kendinizi tanıyın: Seçmiş olduğunuz mesleğin, yeteneklerinizi, becerilerinizi, kişilik özelliklerinizi ifade etmenize mümkün kılacak bir ortam sağlayıp sağlamadığına bakın. Bu sürece kendinizi tanımakla başlayın. Ailenizin veya sosyal çevrenizin beklentilerine göre meslek seçimi yapmayın.

Meslekleri tanıyın: Seçtiğiniz meslek ile benliğiniz arasında uyum arayın. Meslek, hayat boyu sizinle beraber olan, hayatta sizinle dans eden partnerinizdir. Bu dansı eğlenceli kılan onunla ahenkli oluşunuzdur. Bu ahenk, mesleğinizi severek yapabilmeniz için önkoşuldur.

Kendinize şu soruları sorun

* Mesleğin gerektirdiği görev ve sorumluluklar, aktiviteler/etkinlikler nelerdir?

* Mesleğin gerektirdiği çalışma koşulları nelerdir? Günlük ve haftalık çalışma saatleri nelerdir?

* Bu meslekte aranan nitelikler nelerdir? Bu mesleği yapanların diğer mesleklerden ayrılan özellikleri nelerdir?

* Bu meslek hangi eğitimsel süreçleri gerektiriyor? Alınan eğitimin süresi, içeriği, staj imkânları nelerdir?

* Bu mesleği tercih edenlerin işe giriş koşulları nasıldır?

* Bu meslekte gelir durumu ve kariyer süreci nasıldır? İlgili meslek, kariyerde ilerleme olanağı tanıyor mu?

ÖNEMLİ OLAN MESLEĞİ SEVMENİZ

* Tercih sıranızı, aldığınız yerleştirme puanına göre değil, yerleştirme başarısına göre düzenleyin.

* Aldığınız puana göre meslek belirlemeyin. Sevdiğiniz, hayalini kurduğunuz mesleğe imkân tanıyacak bölümleri en başa yazarak işe koyulun. Puanım boşa gidecek gibi düşünceler içerisine girmeyin. Önemli olan sevdiğiniz mesleğe sahip olmanızdır.

* Puanınız tutmasa da hayalini kurduğunuz 2-3 bölümü, başarı sırası sizden yüzde 30 daha yukarıda olsa bile, bu tercihlerinizi en başa yazın. Daha sonra da sizin istediğiniz ve başarı sıranıza uyan bölümden başlayarak tercihlerinizi sıralayın.

* Objektif, karşılaştırmalı LYS tercih platformu ve tercih robotu sitelerinden yararlanabilirsiniz. Üniversitelerin ders programlarını ve üniversite taban başarı sıralamalarını görebileceğiniz bu tür tercih robotları aklınızdaki birçok soruya yanıt olabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler