Üç ayda 170 vaka 11 ölü

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, domuz gribi salgını olmadığını savunurken yaşanan mevsimsel grip vakalarının da geçen yıllarla aynı oranda olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 18.03.2015 - 06:55
Abone Ol google-news

Gümüş, “Bize 2015 yılı itibarıyla toplam 3 bin 117 numune gelmiştir. Bunlar içerisinde 170 vakamız domuz gribidir. Bu vakalardan da kaybettiğimiz oran bugün itibarıyla toplam 11’dir. Şu ana kadar 2014-2015 sezonu için toplam 16 vakayı kaybettik. Bu vakalarımızın, genel dağılımı Antalya, Kocaeli, Çanakkale, Sivas ve Mersin’dir” dedi.

Beşi ağır gripten

Gümüş; artan grip vakalarına ilişkin, Halk Sağlığı Kurumu’nda basın toplantısı düzenledi. 2014 yılının ilk vakasının 44. haftada kendilerine ulaştığını dile getiren Gümüş, “2015’in ikinci haftasından itibaren de vakalarda bir artış görülmektedir. Numune olarak bize gelen bir artış var. Bu mevsimsel olarak diğer yıllara benzer oranda bir artıştır” dedi. 2015 itibarıyla toplam 3 bin 117 numune geldiğini, 170’inin domuz gribi olduğunu söyleyen Gümüş, “170 vakamız H1N1 vakamız domuz gribidir. Bu vakalardan da kaybettiğimiz oran da bugün itibarıyla toplam 11’dir” dedi. Gümüş diğer 5 ölümün virüsün diğer türlerinden kaynaklandığını söyledi.

Gümüş, 5 Mart’ta toplanan Bilim Kurulu’nun herhangi bir salgın olmadığında mutabık kaldığını bildirdi. Yıllara göre bakıldığında grip vakalarında artış olmadığını söyleyen Gümüş, “İllerimizde, özellikle genç vakalarımızın kaybedilmesi önemli. Bugün itibarıyla genelgelerimizle kamu hastanelerimize başvuran tüm gribal vakaları takip altına alıyoruz” dedi. Vakaların hastanelere geç başvurduğuna dikkat çeken Gümüş, gripten korunmak için beslenme ve hijyenin önemini vurguladı.

Salgın değil ama artıyor

İstanbul’daki Gelişim Tıp Laboratuvarları ocak, şubat ve mart ayında grip şikâyetiyle kendilerine gelen 164 hastadan 13’ünde domuz gribi virüsü tespit etti. Kış ve bahar aylarında domuz gribi vakalarının arttığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Paşa Göktaş, domuz gribinin salgın boyutta olmadığını ancak arttığını söyledi. Göktaş, “Bu rakamlar dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor” dedi.

Grip salgını var

İstanbul’daki üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinin acil servisinde görevli hekimler ise “Bir grip salgını olduğu doğru ancak kaçının domuz gribi olduğunu bilemiyoruz. Şüpheli vakalardan örnekler alarak labarotuvara yolluyoruz. Bu nedenle üniversite hastanelerine gelen gripler arasında domuz gribinde artış var gibi net konuşmak çok doğru değil” dediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler